reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Laktacja, karmienie itp

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
mam pytanie-jakich laktatorow uzywacie i co sadzicie o laktatorze Avent Isis?ktoras moze uzywa?a moze ktoras ma odciatacz firmy medela?bo zamierzam kupic nowy skoro musze duzo odciagac a nie wiem jaki,by byl dobry i zeby mnie rece nie bolaly.bo ten co mam to do d...jest,pani dorota (doradca laktacyjny)mowi ze dobry ale mi sie nim zle odciaga i rece bola jak diabli po 2 minutach.aha,wczoraj byla pani i patrzyla jak mala chwyta piers i jak ssie i mowila ze ssie bardzo ladnie,ze karmienie butleka nie zaburzylo u niej odruchu ssania ze jest bardzo tego spragniona tylko ze sie niestety nie naje poniewaz malutko pokarmu ale mam juz ja przystawiac do piersi jak tylko bedzie spokojna by chociaz przez 5 minut pobudzila piersi.a po karmieniu jeszcze odciagac by jak najwiecej pobudzac i jak najczesciej.tyle ze ona mi wyssie wszystko (co nietrudne wyssac 10-20 ml) wiec zaraz po karmieniu malej nie mam co odciagac.tak wiec troszke juz w nocy sobie mala ssala i za dnia kilka razy tez ale zaraz zaczyna krzyczec bo juz sobie wszystko z cycusia zjadla i malo bylo wiec butla w ruch.tak na razie musi byc.pani dorota jest dobrej mysli,ze za jakis 1-1,5 tyg.powinno byc juz wiecej pokarmu.ja tez jestem dobrej mysli,staram sie nie zrazac tym,ze ciagle odciagam po 20-30 ml z obu piersi,wierze ze z dnia na dzien bedzie lepiej.wlasnie maluszek usnal.meczylam ja troche przy cycu,ale oczywiscie jak sie zaczal mocny placz i krzyk wscieklosci z glodu zrobilam jej butle,poprzytulalam i usnela.mam teraz czas na poczytanie ulotek o karmieniu piersia.

reklama

Marto, ja mam Avent Isis i jestem zadowolona.

Marta - super że malutka dobrze ssie, nie możesz się poddawać i walczyć a na pewno będą rezultaty. Ja mam odciągacz Medela taki żółty, mechanizm ma podobny do strzykawki, bardzo łatwo i szybko się nim odciąga i jestem bardzo zadowolona, ręka raczej mnie nie bolała, a przez pierwszy tydzień pobytu w domu po szpitalu Karolinka jadła tylko pokarm odciągnięty bo nie chciała ssać piersi. Polecam, kosztował 60 zł (w szpitalu w aptece moze być droższy) dostałam do niego jeszcze gratis ( ;D) herbatkę na pokarm HIPP

Mam małe pytanko: czy można jeść groszek zielony w puszce? Mam kupiony jeszcze w ciąży i trzeba by było coś z nim zrobić...

martap22 ja mam taki laktator i jestem zadowolona... ale teraz chyba bym kupiła elektryczny jakbym wiedziała, że będe musiała tyle odciągać ale to strasznie duży wydatek... poza tym jak chcesz zwiększyć laktacje to nawet jak mała wyssie z Ciebie wszystko to mimo to powinnaś popracować troche laktatorem, to jest wtedy znak że ma się produkować więcej mleczka :)

Marta ja mam ten sam laktator co Dori i jestem zadowolona z zakupu. Dodatkowo on ma zapasowe butelki i czesci zamienne, poza tym jest latwy w skladaniu no i w obsludze ;)

niestety marta ja ci nie pomoage - mam jakis reczny za 30 zl - nawet nie wiem jak sie nazywa :) ale na moje potrzeby byl wystarczajace - teraz lezy i sie kurzy ...
no i kosmi ma racje - stosuj laktator nawet jak dzieciatko wszystko z ciebie wyssie - im wiecej ssania tym wiecej mleka powinno sie produkowac wiec pobudzaj piersi tak czesto jka sie da ;) i przede wszystkim badz dobrej mysli a bedzie ok :)

A moja mała miała chyba fazę wzmożonego wzrostu - jadła co 1,5 lub co 2 godziny. Efekt taki ze moje piersi są miekkie jak nigdy - chyba wszystko z nich wyssała, aż się bałam czy coś w nich zostało, ale mała cośtam wysysa i już dziś śpi ładnie. Mam tylko nadzieję że nadrobię "straty" pokarmu bo nawet nie jestem w stanie ocenić z której piersi mała jadła ostatnio, a wcześniej wystarczyło że popatrzyłam lub dotknęłam i od razu wiedizałam - teraz obie są "opustoszałe"

magdalena - to ze piersi sa miekkie nie oznacza ze nie ma w nich pokarmu - ja mam takie zazwyczaj bo mala czesto je - tylko w nocy sa dluzsze przerwy i wtedy pierswi sa pelne w dotyku - a jak nie mam pewnosci czy mala sie najadla to po skonczeniu pfrze nia jedzenia sprawdzam recznie czy ciagle cos z nich leci

reklama
Ja jak do tej pory zawsze przed karmieniem miałam pierś baardzo twardą w dotyku i baaaardzo powiększoną (na zmianę raz jedna pierś raz druga) do tego robiły się niesamowicie ciężkie. A dziś tak mi lekko... strasznie się zmartwiłam.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry