reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2014

Broń Boże żadnego ibupromu, a już na pewno żadnych zestawów na zatoki! One w większości mają pseudoefedrynę! Ewa, nie do gina, tylko do rodzinnego po skierowanie na wymaz z nosa/gardła, jeśli coś ścieka (może być już po ptokach, bo jeden antybiotyk wzięłaś) i do laryngologa. Po co się tak męczyć? Poza tym dobrze dobrany antybiotyk to dużo mniejsze zło niż ibuprom..albo chorowanie przez 4 tygodnie.

Smarzowki jest specyficzny, "Wesele" mi się podobało, "Baby.." niebardzo, chciałam zobaczyć to. Obsada jest genialna, bardzo lubię Więckiewicza. To naprawdę sztuka zagrać pijaka będąc trzeźwym.

reklama
Jeżeli chodzi o o mdlenia to też dlatego się zdarzają ponieważ zwiększa się przepływ krwi i może się zakręcić w głowie i nawet dojśc do omdlenia :( Mi ostatnio też się częściej kręci niż zwykle :(
Ja w moczu też miałam leukocyty podwyższone i erytrocyty lekarz pozwolił mi brać żurawit i tak mam brać min miesiąc to łykam :D i oczywiście najważniejsze dużżżżooooo pić, na początku ciąży nie mogłam pić samej wody ale teraz już 1,5 litra lekko wypijam więc się lepiej czuję :)
Cały czas rano wymiotuję więc nie tyję i tak jak schudłam 10 kilo od początku tak na razie nie przybieram na wadze :)
Współczuje bólu zatok i ściskam mocno
Co do płci to ja bym nie chciała wiedzieć tylko mój M sobie nie wyobraża niespodzianki więc już się nastawiłam że się zapytam lekarza o płeć
Zamówiłam już mebelki do pokoju dla dzidzi :D i mebelki będą z misiem :D W marcu mój M już chce remont robić także czuję że poród się zbliża heheh :D

bylam u rodzinnego Jagódka juz 2 razy on sie boi co kolwiek mi dac;/ stary dziad;/ na własną rękę ibupromu nie wezmę napewno. U laryngologa tez bylam juz i mi nie pomógł. Dletego moze jak mnie położa w szpitalu na patologii to zrobią wszystkie potrzebne badania i będa wiedzieli co mozna podac a co nie...:( jakos bardziej ufam ginekologom niz innym lekarzom w tym momencie bo oni wiedzą co mozna podac :( dziekuję dziewczyny za rady :* to juz 4 tydzien ile mozna z tym chodzic

jagódko-moja przyjaciólka dowiedziała się o ciąży w 3 miesiącu,miała 1 okres normalnie i była za granicą.brała ferwex albo jakies coś podobne na przeziebienie z tydzień,chyba też ibuprom zatoki.napisz coś więcej to tych lekach z ibuprofenem

witam się i ja:)

Ewa, ale co ma ginekolog do zatok? Wiesz z czym leży się na patologii? Z poronieniami zagrażającymi, ze straconymi ciążami itp. Nie z zatokami:sorry: Jeśli gdziekolwiek Cię skieruje to do rodzinnego po skierowanie do laryngologa i ewentualnie wtedy laryngolog na oddział LARYNGOLOGICZNY, a nie na ginekologię:baffled: Twój problem nie leży w jakieś patologii ciąży, tylko w patologii układu oddechowego. Poza tym rodzinny boi się dać skierowanie do laryngologa? Powiedz mu że potrzebujesz konsultacji i tyle, on za to nic nie płaci.

Nie wiem czy urosept pomoże na infekcję układu moczowego - dostałaś to od ginekologa, jak zobaczył wyniki? U mnie jak było źle to od razu furagina szła w ruch (ale to po zrobieniu posiewu, bo czasem próbka jest zanieczyszczona, a tak naprawdę w moczu nic nie ma), ale staram się do tego nie dopuścić i codziennie biorę żurawit - z resztą już od jakiegoś roku i ani razu nic się mnie nie czepiło, gdzie zawsze przynajmniej dwa-trzy razy w roku miałam zapalenie pęcherza.
Ja dziś właśnie muszę oddać siuśki do labu, bo w środę wizyta.

Wczoraj byłam w księgarni, bo przeczytałam w domu wszystko co się dało i kupiłam sobie kilka książek, niestety jestem gapą i jedną kupiłam, którą mam już od jakiegoś czasu:-( Ktoś ma ochotę na "Trzeciego Anioła" A Hoffman za niedużą kasę?

No masz rację Jagódka. Też myślę ze z tym sie nie leży na patologii ale mój gin mi moze cos doradzi. Albo będzie kazał przyjechać do szpitala i tam zrobią mi wymaz z nosa bo u nas w tej dziurze to nawet nie wiem czy robią a do laryngologa czeka sie 2 tygodnie! Ten NFZ w Polsce to masakra... poczekam na wyniki o 13 maja byc. Moze zdarzy się cud i się okaze ze nie ma zadnej infekcji...

Ewusia tak w skrócie:

Pseudoefedryna:

"Zwęża naczynia krwionośne, co prowadzi do obkurczenia się obrzękniętych błon śluzowych nosa.
Może również zwiększać pobudliwość mięśnia sercowego i wpływać na rytmikę komór serca" - dla mnie te dwa zdania już są podejrzane i nie wzięłabym tego w ciąży.
"Podczas ciąży stosowanie pseudoefedryny może być niebezpieczne. Choć nie ma wystarczających dowodów (badań) popierających tę tezę, zaleca się unikanie pseudoefedryny podczas ciąży z powodu możliwości wystąpienia wad wrodzonych u dziecka."
Ibuprofen
może być teratogenny (powodować śmierć dziecka), lub powodować występowanie wad wrodzonych - to na początku ciąży. W ostatnim trymestrze substancja ta może uszkodzić płuca dziecka, a także opóźnić poród czy stanowić przyczynę powikłań czy problemów w jego trakcie.

Oj nie jest tak że na patologii leży się tylko z zagrażającymi poronieniami..... u nas w szpitalu wszystkie ciężarne leżą na patologii i specjalistów się woła i leczą na wszystko co ciężarnej dolega..... Grypa, nerki, myślę że zatoki też skoro to już trwa 4 tygodnie i ja też bym pojechała do szpitala bo to tez nie chodzi o to żeby brać wszystkie antybiotyki po kolei a w szpitalu zrobią wymaz i będą wiedzieć w którym kierunku leczyć :D

Kubusiowata bez sensu! I co, taka z zapaleniem płuc zaraża inne, które są zdrowe, tylko np skraca im się szyjka?? Paranoja, u mnie w szpitalu na szczęście jest normalnie.

reklama
"W oddziale leczone są kobiety ciężarne z zagrażającym poronieniem, porodem przedwczesnym oraz z powodu innych schorzeń występujących w trakcie ciąży stanowiących zagrożenie dla prawidłowego rozwoju dziecka, a także mogących stanowić niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia matki."

Zapalenie zatok moze nie zagraza mojemu zyciu ale dlugi stan zapalny malenstwu tak. Nie sprzeczajcie sie ... ta ciąża nas wykonczy. U nas tez na oddziale leza rozne dziewczyny. Ja np na poczatku ciazy lezalam z grzybicą pochwy.

Do góry