joasia79
Fanka BB :)
ja zakupiłam sobię tę książkę empik.com - Pierwszy Rok Życia Dziecka - Opracowanie zbiorowe - 51,99 złWlasnie dotarlo do mnie, ze nic nie czytalam o diecie przy karmieniu piersia.. ale tutaj na SR mowili ze mozna wszystko jest.. podobnie wyczytalam w poradniku.. moj D uwaza, ze wystarczy jesc zdrowo i nie dac sie zwariowac.. az sie boje szukac tematu na necie.. bo pewnie wyjdzie na to, ze nic nie bede mogla jesc bo wszystko uczula.. albo zle wplywa na dziecko..
i ostatnio zabrałam się za czytanie. Jest tam napisane,że można jeść dużo więcej niż w ciąży. I właściwie to nie ma jakiś typowych zakazów,ale należy ograniczyć potrawy ciężkostrawne np groch czy kapustę,jakieś zielone warzywa typu brokuły czy brukselka bo powodują wzdęcia i kolki,aby ograniczyć picie kawy bo dziecię wtedy bardziej pobudzone,że po niektórych owocach głównie cytrusach może wystąpić biegunka a np czerwona papryka i ostre potrawy mogą wywołać wysypkę. Czosnek czy cebula w dużych iloscach mogą zmienić smak pokarmu co dzieciaczkowi niekoniecznie moze się spodobać. Ale ogólnie to trzeba obserwować dziecko,bo każdy organizm inaczej reaguje. Zakazów wyraźnych nie ma.
ale to super bo mam co czytac i nie musze myslec ze zaraz mi wody odejda.. bo jesli by odeszly to bede musiala zadzwonic po karetke (a u nas jak si epodaje moj adres zawsze ze zlej strony ludzie podjezdzaja bo wjazd jest od innej ulicy i nadodatek parking mamy miedyz drzewami i naszego nr domu nie widac