reklama

Listopad 2011

Hej wszystkim! Właśnie nadrabiam czytnie...Wczoraj padłam o 20.00 chyba przez te emocje związane z wizytą:tak: Dzisiaj od rana mnie mdli, ale faktycznie świeży imbir pomaga...Byłam pobrać krew na betę i progesteron, po południu wyniki więc zobaczymy...
Ja mam równe 30 latek, niedawno skończyłam:-)

reklama
Ja tak samo wczoraj jakas zmeczona bylam,z moim A. posiedzielismy przed TV a potem do spania,zasnelam bardzo szybko co sie u mnie bardzo rzadko zdarza :eek:
kachutka super ze imbir pomaga :tak: 3mam kciukasy za wyniki :tak::-)

Witam,
ja też niedługo skończę 30, a w ciąży czuję się jak gdybym była pierwszy raz, moja córa skończyła w lutym 10 lat i jeszcze nic nie wie o ciąży :szok: ciekawe jaka będzie reakcja?
no więc od ostatnie ciąży minęło prawie 11 lat i trochę wypadłam z obiegu, co i jak a w szczególności te pieluchy i nocne wstawanie a było mi już tak dobrze, mała zostawała na noc u koleżanek, sama jeździ na wczasy - a tu takie boom- w sumie to chcieliśmy mieć drugie dziecko ale chyba mnie to przerasta. Ostatnio byłam za młoda na ciąże, teraz za stara nie wiem jak to się poukłada:confused:

A ja się właśnie czuję młodo, jestem jedną z najmłodszych mam i czuję się jak niedoświadczony żółtodziób :-D

Niestety co jest nieciekawe w byciu młodą mamą to studia. Jestem na pierwszym roku pedagogiki i praca z dziećmi przez całe życie to nie to, o czym marzę. Uwielbiam dzieci, ale stłoczonych 15 w jednej sali? To nie dla mnie. Chciałam zmienić rodzaj studiów od października, a tu klops - ciąża. Na zaoczne mnie nie stać a nie chcę kontynuować czegoś, co nie będzie dla mnie atrakcyjne w przyszłości. Kolejnego roku też nie chcę czekać w domu , bo A. chce się po moich studiach przeprowadzić za granicę i to tylko opóźniłoby nasze plany, a wiem, że teraz tu się męczy bo ma już zagwarantowaną tam dobrą pracę... nie wiem co robić :-(

dlaczego uwazacie ze 30 lat to za duzo na ciaze?
Ja mam 30 i kilka miesiecy ,to moja pierwsza ciaza ( poza ta co stracilam 4 mies temu) i czuje ,ze wlasnie teraz jest idealny moment. studia dawno skonczylam ,mam swoja firme, mam fajowego meza ,dom i nareszcie wiem czego naprawde chce. Chyba kazdy sam czuje kiedy jest odpowiednia pora by, absolutnie wywrocic zycie do gory nogami. Jak by mnie ktos spytal 2 lata temu to w zadnym wypadku nie chcialam ,miec dziecka wtedy.
I zupelnie nie czuje sie za stara na to co mam nadzieje mnie czeka.

Zazdroszcze ,zadroszcze ,tutaj nie ma opcji wyboru lekarza. jedna wizyta z laski a jak wszystko ok to potem polozna moze z 3 razy w tym jedno usg. i tak wyglada cala opieka w cudownej Szwecji.
Na szczescie w miedzyczasie mam zamiar wpadac do Polski i tam chcoc z 2 ,moze 3 razy zajrzec do lekarza.
Narazie odliczam ogdziny do pierwszej wizyty lekarskiej ,( to juz bedzie 7tc) ,a bedzie to w piatek o 16. do tego czasu wcaiz schizuje ,ze z ciaza nie jest ok. no ale niestety tak juz mam.

Witam i gratuluje wszystkim nowym szczesciara.

malpa dasz rade ;-) 30 latka nie jest za stara ;-) pomysl o tym w taki sposob ze majac dorastajaca córę bedziesz mogla wiecej czasu poświęcić młodszemu maleństwu :tak: To jest korzystna opcja, bo np ja majac trzylatka i roczniaka w domu bede musiala sie rozdwoić niemal przez caly czas :-) A pewnie bedzie i tak ze córka z chęcia pomoże ci przy maluszku ;-) Mam siostrzenca co ma 10 lat i on wrecz marzy o młodszym rodzeństwie. To chyba taki wiek kiedy dzieci chcą się opiekować mniejszymi i słabszymi.

ponko dobrze cie rozumiem z tymi studiami :tak: Jak bylam po maturze zapisalam sie na 5 roznych kierunkow. Poszlam na dziennikarstwo ale szybko zrezygnowalam, bo uznalam ze to nie to co chce robic w zyciu. Zapisalam sie na studium administracji aby dac sobie czas na zastanowienie sie w jakim kierunku studiow chce isc. Po dwoch latach studium ciąża i Maciek, a wiec studia odeszly na drugi plan. Zapisalam sie znow na studium tylko rachunkowości, ponieważ nie stać mnie na zaoczne studia. Nadal nie wiem coc chce robić w życiu, ale teraz nie mam szans na studia, za to mam kolejne 3 lata na zastanowienie sie czy wróce do starej pracy czy bedze szukac jakiejs administracyjnej :sorry2:
Tak czy inaczej uczyc sie przy malym dziecko jest trudno, ale da sie zrobic gdy ma sie pomoc rodziny czy partnera ;-)
Rozejrzyj sie dobrze co mozesz robic po pedagogice... Bo to nie tylko szkola i zatłoczone klasy. Moja kolezanka skończyla ten kierunek ze specjalonscia resocjalizacja wiec wiem conieco od niej ;-) Mozesz byc pedagogiem szkolnym i siedziec w swoim gabinecie, albo tak jak ona zajmowac sie dziećmi w świetlicach czy młodzieżowych domach kultury, albo innych ośrodkach. Możesz też zająć sie prowadzenim wycieczek dla dzieci itp. Z drugiej strony jak zamierzacie sie wyprowadzic za granice, to tam sa zupelnie inne realia pracy dla pedagoga niz w Polsce :blink:

malpa30 hormony biora gore u Ciebie:tak: a moim zdaniem to na ciaze nigdy nie ma odpowiedniego czasu:oo2: zawsze znajdzie sie jakies ale a to bo za mlodzi a potem a bo mam nowa prace to nie wypada a potem dochodza znowu lata a bo juz chyba nie dam rady:tak: wiec ciesz sie ciaza a wszystko sie jakos ulozy ;-):-)

Niby prawda, ale jakoś nie umiem się nie martwić. Chciałam mieć dziecko na studiach, ale raczej magisterskich, więc nie byłam przygotowana na taką niespodziankę :zawstydzona/y: Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i jakoś mi się uda każdą rzecz pogodzić, ale wszystko zależy od tego, czy na pierwszym roku mogę sobie wziąć indywidualny tok studiów. Jak to wybadam będę spokojniejsza :blink:

reklama
Witam wtorkowo:)
Dziewczyny!, kiedyś ludzie ogólniej żyli krócej, kobiety wcześnie wychodziły za mąż, i wcześnie rodziły pierwsze dziecko, idealnym wiekiem na ciąże było 18-20 lat, później się mówiło, że 20-25, potem słyszałam 25-30, a dziś już nikogo nie dziwi, mama po 30tce - raz takie mamy czasy, dwa myślę, że z biologicznego punktu widzenia taka granica (niby bezpieczna) znacznie się przesunęła.

I tak np w innych krajach europejskich, "normą" jest, iż kobieta rodzi swoje 1sze dziecko 35-40 lat.

Także wniosek jest jeden, czysty i klarowny:D - wszystkie jesteśmy w idealnym wieku ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry