Prawnik Państwowej Inspekcji Pracy radzi
Ile można zarobić na urlopie wychowawczym
Na pytania dotyczące prawa do podejmowania pracy zarobkowej w czasie urlopu wychowawczego odpowiada Barbara Kaszycka, nadinspektor Państwowej Inspekcji Pracy w Kielcach.
- Jestem na urlopie wychowawczym, ale ze względu na brak pieniędzy na życie muszę zacząć dorabiać. Czy mam prawo podjąć pracę nie tracąc przy tym uprawnień związanych z urlopem? Czy aby zatrudnić się u innego pracodawcy muszę mieć zgodę swojego?
- W czasie urlopu wychowawczego ma pani prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność pod warunkiem, że nie uniemożliwi to sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Spełniając ten warunek nie musi pani mieć niczyjej zgody na zarobkowanie, co wynika z przepisów kodeksu pracy.
- W firmie udzielono mi trzyletniego urlopu wychowawczego. Zmuszona koniecznością znalazłam sobie w innej firmie pracę, której wymiar nie przekracza 4 godzin na dobę. Problem w tym, że mój dotychczasowy pracodawca wezwał mnie do stawienia się do pracy od 1 grudnia br., twierdząc że uzyskał wiadomość o trwałym zaprzestaniu przeze mnie sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Jak udowodnić, że opiekę wciąż sprawuję, a zatrudniona jestem w godzinach popołudniowych lub nocnych, gdy dziecko śpi, a w domu są mąż i starsze rodzeństwo?
- Sprawa wymaga rozmowy z dotychczasowym pracodawcą i przekonania go, że sprawuje pani osobistą opiekę nad dzieckiem, na które został udzielony urlop wychowawczy. Niewykluczone, że prócz ustnego oświadczenia przydałoby się przedstawienie dodatkowych argumentów w postaci pisemnego zaświadczenia o godzinach pani zatrudnienia. Można też poprosić o mediację organizację związkową w swojej macierzystej firmie.
W przypadku jednak, gdyby pracodawca nie wycofał wezwania, pozostaje jedyne rozwiązanie; stawić się do pracy w wyznaczonym terminie, a roszczenie o nieuzasadnione odwołanie z urlopu wychowawczego skierować do Sądu Pracy.