reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Lutowe mamy - łączmy się!!!

U nas był oddzielny wniosek na to miejskie również.
Aga, Tomek rządowe załatwiał tez w Urzędzie Miasta, wszystkie trzy załatwiał w tym samym miejscu:
1) 1000 zł rządowego, wniosek składany do 3 mca zycia dziecka bez względu na dochod - i to nalezy się kazdemu
2) 1000 zł z budżetu miasta, wniosek składany do 6 m. ż dziecka, dochód u nas do 1000 zł na os - to becikowe nie jest wypłacane w kazdym miescie
3) 1000 zł dodatku za urodzenie dziecka przy rodzinnym, na wniosku o rodzinne, składa się najpóźniej do roku zycia dziecka

reklama
No teraz to juz wiem wszystko i tak dostałam tylko od Romka (ale nie zdobył u mnie swojego głosu w wyborach :laugh2:) W Gdańsku tez prezydent nie pomyślał o dodatkowej kasce dla mamusiek które zwiekszają przyrost naturalny ;-)

Dla mnie to becikowe od miasta rowniez jest trzecim.Dostalam dwa,a u nas trzeciego nie ma:wściekła/y:
Co do wychowawczego Kasiad to ja zawsze pisalam,ze bede go wykorzystywac,tylko nie wiedzialam ile.Napisalam do konca sierpnia 2008:-),ale watpie zebym tyle siedziala:no:.Wzielismy wczoraj kredyt na samochod i ktos go musi splacac.Mielismy forda ka:-D i to nie jest zdecydowanie rodzinny samochod(4-osobowy,zero bagaznika prawie),teaz mamy opla astre 2 combi:tak:.fajnie sie nia jezdzi:tak:.Kasiad a Wy sie nie miesicie juz razem chyba do autka:no:?

Kobieta i prawo :: Pierwszy internetowy serwis prawny dla kobiet, porady prawne

Becikowe w wysokości 2000 zł przysługuje każdej matce, która złoży stosowny wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego w ciągu roku od urodzenia dziecka, jeśli dochód na osobę w jej gospodarstwie domowym nie przekracza 504 zł (lub 583 zł w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym).

ciekawe czy mi się należy ;-) bo my nie przekraczamy

Oczywiście, że Ci się należy Gosia, jak nie przekraczacie (dochody się liczą za 2006r). Musisz normalnie wystąpić o zasiłek rodzinny i przy nim o ten dodatek.

Z tego co zauważyłam, niektóre miasta łączą razem ten tysiąc dodatku z tyt. urodzenia z tysiącem od prezydenta miasta, u Joasi tak było i ten artykuł, na który powołuje się Gosia też tak to przedstawia. U nas wygląda to trochę inaczej, na ten tysiąc od prezydenta miasta jest na oddzielnym wniosku (nam wcale nie wydali tego wniosku, mąż sam się musiał upomnieć, jak ktoś w Bydgoszczy nie wie, to świnie nie informują), jest u nas i inne kryteruim dochodowe (1000zł) i inny termin składania (do 6 mies życia dziecka). Każdy musi się w swoim mieście sam orientować jednak, bo szkoda, żeby tysiączek koło nosa przeszedł.

reklama
Do góry