reklama

Maj 2012

Suzi, Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze!!

As, możesz wytłumaczyć jakie są normy na cukrzycę ciążową? ja byłam wczoraj na badaniu obciązenia glukozą i wyszło mi
na czczo: 80, potem podano 75g glukozy i
po 30 min: 131
po 60 min: 115
po 90 min: 111
po 120 min: 133 (ale ostatnie badanie pani zrobiła mi z drugiej ręki i się zdziwiła, że tak wyszło, więc zdezynfekowała mi dłoń i jeszcze raz z tej samej drugiej ręki wyszło 125). no i się teraz martwię, bo nie wiem, czy to dobry wynik, czy zły. A ta pielęgniarka, która mi to robiła była bardzo niemiła i mi nie chciała nic powiedzieć:no: a wizyta u gina dopiero w środę. wyczytałam w necie, że ten wynik nie może przekroczyć 140, czy tak?

As ja tez jestem ciekawa jak z tą glukozą jest. Wypowiedz się;-)
Odnośnie monitoru oddechu, ja wybrałam wstępnie Angelcare, a Wy macie jakieś typy?
Dziewczynki za chwilkę Wam odpiszę tylko linki znajdę .;-)

Mam
Tu jest co nie co...
http://www.xn--cukrzycaciowa-rsb99o.pl/krzywa-cukrowa/

Ostatnia edycja:
reklama
Weszłam Was poczekać, a Lenka cyrki odstawia, spać nie chce, więc czytam na raty;-) wyspało się moje dziecko od 16.00 do 18:30to teraz sen jej nie w głowie.

paulinka88 - nie stresuj się, wszystko będzie dobrze, a stres nie służy maluszkowi. Kciuki zaciskam!

Ostatnia edycja:
czy ktoś ma problemy z kręgosłupem jak sobie radzicie?
życzę wszystkim dobrej nocy
Ja miałam podczas porodu bóle krzyżowe i w sumie dzień przed porodem mnie kręgosłup tak rozbolał, że krzesła w biurze w drugą stronę wyginałam. Zawsze myślałam, że podczas porodu to boli krocze, a mnie bolał kręgosłup. Teraz też mnie czasem pobolewa, szczególnie część lędźwiowa. Zauważyłam, że to od dłuższego siedzenia jest. Pomaga mi prysznic, leżenie na boku - zginam się przy tym do przodu i niezawodny masaż M.:tak:

Paulinka88, trzymam kciuki za udaną wizytę!

As, niestety mnie się ta strona nie otwiera:-(.
Trzymam kciuki, żeby u Ciebie się wszystko ułożyło i żeby cukier się wyrównał do prawidłowego poziomu.
Już wklejam zatem cały tekst
[h=2]Krzywa cukrowa[/h]Co to jest krzywa cukrowa, inaczej zwana glikemiczną? To badanie, które ma na celu sprawdzenie poziomu cukru we krwi. Wykonuje się je gdy poziom cukru na czczo jest podwyższony. Każda kobieta w ciąży między 24 a 28 tyg. ciąży, niezależnie od wyniku poziomu cukru na czczo, powinna mieć zlecone badanie krzywej cukrowej. Jeśli istnieją ku temu przesłanki, czyli przyszła matka jest obciążona genetycznie lub występują u niej niepokojące objawy, badanie powinno zostać wykonane wcześniej.
Jak przygotować się do badania krzywej cukrowej? Należy zakupić w aptece 75g glukozy. Do badania krzywej cukrowej w ciąży kobieta zgłasza się do punktu analitycznego w godzinach rannych. Konieczne jest by przyszła matka była na czczo. Zjedzenie nawet niewielkiej ilości pokarmu może bowiem zafałszować wyniki krzywej cukrowej. Badanie trwa około trzech godzin. W tym czasie zabronione jest jakiekolwiek spacerowanie czy wychodzenie z przychodni. Nie można podczas badania krzywej cukrowej wykonywać żadnego rodzaju aktywności, ponieważ to również może zafałszować obraz badania.Warto więc zaopatrzyć się w ulubioną książkę czy gazetę, by czas oczekiwania upłynął szybciej.
Jak wygląda badanie krzywej cukrowej? Badanie krzywej glikemicznej polega na dwu lub trzykrotnym pobraniu próbek krwi. Najpierw krew pobiera się na czczo a następnie po dwóch godzinach od wypicia 75g glukozy w 300ml wody. Roztwór glukozy przygotowuje pielęgniarka!
Wyniki krzywej cukrowej. Wyniki badania pozwalają stwierdzić czy kobieta ciężarna ma cukrzycę. Jeśli tak - cukier we krwi wzrośnie po wypiciu glukozy i nadal pozostanie na wysokim poziomie po 2-3 godzinach. O cukrzycy ciążowej możemy mówić jeśli poziom cukru na czczo przekracza 126mg/dl i 200mg/dl po dwóch godzinach. Wyniki krzywej cukrowej są niejednoznaczne i należy je powtórzyć jeśli wystąpią co najmniej dwa z poniższych wyników:
  1. 95mg/dl na czczo
  2. 180mg/dl po upłynięciu godziny od spożycia glukozy
  3. 155mg/dl po upłynięciu dwóch godzin
  4. 140mg/dl po upłynięciu trzech godzin
Jeśli badanie krzywej cukrowej wskazuje na cukrzycę ciężarnych, kobieta niezwłocznie powinna udać się do lekarza, który skieruje ją do poradni diabetologicznej w celu podjęcia dalszego leczenia, najczęściej pod postacią odpowiedniej diety.
Nie jest możliwe wykonanie badania krzywej cukrowej bez skierowania czy zalecenia od lekarza prowadzącego ciążę!

As niezawodna Kobietko,dziekuje za wytlumaczenie:tak: Pamietam,ze ze mna na sali jak wyladowalam pierwszy raz w szpitalu,lezala kobietka z problemami jak Suzi,wiec pamietam jak to wygladalo,ale niestety wiem tez jak sie skonczylo i dlatego modle sie,zeby jak najdluzej wytrwali w dwupaku-mam na mysli oczywiscie dla dobra obojgu.Ja wierze,ze musi byc dobrze,musi koniecznie musi!
Co do monitora oddechu,As,calkowicie daje Ci racje.Zdania jednak nie zmienie,o ile nie bede musiala.Jak potrzeba bedzie,mam przyjaciolke ktora juz nie uzywa "aniolka",wiec O ILE bedzie potrzebne,to sie do niej ladnie usmiechne,bo nie stac mnie na zakupy tego "pomocnika"(u nas kosztuje duze pieniadze).
Ja powinnam byc juz w drodze na zapisy do przedszkola,ale maz mial wczoraj problemy z zasnieciem(pomylilam sie robiac mu kawe i zrobilam espresso forte,blad wykazany po wypiciu:zawstydzona/y:).V tez poszla spac bardzo pozno,bo po 23:szok:,wiec podejrzewam ze w zyciu nie wstana przed 9;-)
A co sie okazalo ciekawego wczoraj,wszystkie buty zrobily sie za male na stope naszej "koszykarki".Zauwazylam wczoraj,wiec co mnie czeka dzis?Zakup min.dwoch par butow-na szczescie to okres wyprzedazy :tak:Dobrze,ze ich nie niszczy,tylko wyrasta z nich.
Ok,znikam bo zaczynam sie rozpisywac,a mam troche rzeczy do zrobienia,wiec wole sie zajac tym teraz dopoki rodzinka spi.
Milej soboty!!!

Wchodzę od rana a tu takie kurcze wieści :( Oby suzi jak najdłużej wytrzymała!

A ja zaczynam moją codzienną proceurę wstawania łazienka->kawa->kawa+śniadanie-> łazienka, dopiero po zakończeniu wracam do żywych ;)

dzień dobry sobotnio. Ja już po śniadanku, kończę kawkę i ... nic mi się nie chce. Leniwa ostatnio jestem strasznie. O 6 maleńka tak mnie kopała, że się obudziłam, ale uczucie cudowne:)
Cały czas trzymam kciuki za Suzi, musi być wszystko dobrze. Jak tak czytam o niej to zaraz przypomina mi się historia z moim młodszym bratem (wiem , że to było kilkanaście lat temu i dziś medycyna o niebo lepsza), mama całą ciąże przeleżała w szpitalu, dokładnie to pamiętam bo już nie byłam taka mała a co wypuścili ją na przepustkę to w nocy lub następnego dnia tato zawoził ją znów bo coś się działo. Tak rzadko przez tamte miesiące widziałam mamę, że w ogólę nie pamiętam żeby miała brzuch (wtedy tłumaczyłam sobie, że z kolejnym dzieckiem to tak jest). Brat też był tak dokarmiany, mama dostawała masę kroplówek i leków. Pamiętam, że było zagrożenie, że jeżeli w ogóle przeżyje to nie będzie słyszał i widział. Urodził się jako wcześniak... I wyobraźcie sobie, dziś przystojny facet, widzi, słyszy i zdolna bestia z niego - nigdy nie musiał się uczuć, nauka sama mu wchodziła do głowy, pięknie gra na organach, skończył studia, a w zeszłym roku został... księdzem:tak:
Rozpisałam się z tą historią strasznie a le to tak w odniesieniu do Suzi, będzie dobrze - nie ma innej opcji - ja w to wierzę!

Powodzenia na dzisiejszych wizytach:happy:

reklama
z Suzi na pewno będzie dobrze, jak z każdą z nas:) zostały same silne babki, które nie pozwolą sobie odebrać szczęścia!:) niech by ktoś podskoczył do ciężarnej majówki! nie ma co myśleć o problemach, jak widać sytuacja jest do uratowania! więc wspierajmy Suzi i Maluszka pozytywną siłą:)

ma któraś dzisiaj wizytę? przepraszam, ale nie pamiętam:zawstydzona/y:
w razie czego - &!

powiem Wam, że sobota nie najgorzej się zaczęła:) ząb mniej boli, opuchlizna schodzi - chyba da sobie spokój na jakiś czas.. oby do maja, bo wcześniej go nie wyrwę:/
obiadu nie muszę gotować.. jedziemy do teściów, śniegu napadało i nadal pada - weźmiemy sanki i narty, to Barti pośmiga u dziadków, bo u nas równy teren..

miłej soboty Dziewuchy:)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry