• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Maj 2013 :):)

2_1_34_1_1_1.jpg HAHAHAHAHAAHHAHA sikam, POCIĄG, normalnie kurna pociąg hahahahahahhah :-D

reklama
Camel ja śpię na lewym boku, na prawym i zdarza się na plecach. Jeśli dobrze się czujesz leżąc na plecach, nie robi Ci się słabo to myślę, że spokojnie możesz spać tak jak Ci wygodnie.

A wózek to myślę w kwietniu sobie sprawić, co by za długo nie zalegał :)

camel- ja i lozeczko i wozeczki(czesciowo po synku czesciowo po corci mojej sis) mam jezeli zamierzasz kupowac nowe to oczywiscie trzeba odpowiednio wczesnie kupic raz ze na np. mebelki czeka sie troche dwa ze musza rozlozone wywietrzecjes
zcze slowko o spaniu na plecach- nie jest zalecane juz chyba na tym etapie, nie chodzi o wygode ale o dziecko, ale niech kazda doczyta lub zapyta lekarza lub polozna, wiadomo kiedy spisz nie kontrolujesz i moze sie zdarzyc ze sie obudzisz na plecach ale generalnie nie powinno sie tak spac

Ostatnia edycja:
No co do spania, to jak nigdy ie spałam na plecach tak moj R gada ze cała noc na plecach z rekami do góry przesypiam, choć zasypiam na boku...

aa co do boku polecanego to mi lekarz zabronił spac na lewym bo się obciąża serce, polecany jest prawy bok.... ale jak wiadomo, zadna z nas w jednej pozycji nie wytrzyma cała noc...

ja śpię głównie na prawym, trochę na lewym, na plecach wcale
wózek i łóżeczko mam a od sis dostanę kołyskę
wszędzie piszą że wózek na koniec kupować żeby gwarancja była przez czas użytkowania a nie przez ciążę:tak:

pozycje są zalecane ale chyba nie obowiązkowe,najważniejsze by się wyspać,nie wyspana to znerwicowana ,a to chyba bardziej zaszkodzi dziecku niż spanie na plecach...ja staram się leżeć i zasypiać na lewym,ale równie często leże też na plecach bo biodra mnie bolą,czasami jak R. leży na prawym bokiem to i ja się kładę bo lubimy spać na łyżeczki:-)

Mysiak, chyba żartujesz, że Ci lekarz zabronił spać na lewym? Musiał się pomylić, bo na lewym jest właśnie najbezpieczniej z tego względu, że nie obciążasz żyły głównej, która biegnie z prawej strony kręgosłupa, a którą ciężka macica przyciska podczas leżenia na plecach.

Cytuję:

"W trakcie ciąży znacznie wzrasta ryzyko wystąpienia żylaków oraz powstania powikłań pod postacią zakrzepów. Jedną z przyczyn powstawania żylaków jest uciskanie płodu na żyły miednicy. Macica przyciska żyłę główną dolną do kręgosłupa i mięśni lędźwiowych. Jest to szczególnie niebezpieczne w pozycji leżącej na prawym boku gdyż powoduje gwałtowny spadek powrotu żylnego, co może wywołać przy wstawaniu zasłabnięcie spowodowane nagłym spadkiem ciśnienia tętniczego. Leżenie na lewym boku dla kobiet w ciąży jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Dzięki temu można zapobiec przynajmniej jednej z przyczyn choroby żylnej, która w pierwszej fazie powoduje: uczucie ciężaru kończyn odczuwalne szczególnie wieczorem, niekiedy kurcze łydek, słabość nóg a nawet problemy z chodzeniem. Znacznie gorsze są powikłania, którymi mogą być zakrzepica żył powierzchownych oraz bardziej niebezpieczna zakrzepica żył głębokich. Zakrzepica żył głębokich w ciąży niesie duże ryzyko dla zatorowości płucnej. Dlatego bardzo ważna jest profilaktyka, która pozwoli przejść ciąże spokojnie i bez wizyt u kolejnych lekarzy."

Dalej:

" Leżąc na prawym boku lub na plecach można doprowadzić do ucisku żyły głównej dolnej, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, zmniejszając dopływ krwi do serca. Krew zostaje w dolnej części ciała stopy, nogi, miednica). To z kolei zmniejsza rzut serca i ilość krwi dopływającej do narządów (także mózgu i macicy). Może to spowodować omdlenie, a w dalszym etapie także słabsze dotlenienie płodu."

to wlasnie nie chodzi o wyspanie czy tez nie ale o jedna z glownych zyl cava, spiac na plecach jest ona uciskana i moze to doprowadzic od odciecia dziecka od dostarczanego ta zyla tlenu, czas3m tez sie zlapie ze obudze sie na plecach i tak juz jest ale jest to pozycja ktorej unikam

z gwarancja na wozek racja ze potrzebna nie w czadie ciazy :-)
ale nowe mebelki lepiej zamowic wczesniej,

o widze ze citrus juz zacytowala trafnie :-)

Nia, w wielu miejscach czytałam, że na plecach można ewentualnie spać na półleżąco (macica nie uciska całym swoim ciężarem), albo należy podłożyć coś pod prawy pośladek (np. jasiek), żeby spać lekko po skosie, wtedy się żyłę znacząco odciąża. Tak czy siak, wiadomo, najlepiej w ogóle nie spać na plecach ;-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry