reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

* maluszkowa księga przepisów *

Przecier z marchwi [7.miesięc]
1 średnia marchew1 łyżeczka kleiku ryżowego1 łyżeczka świeżego masła
Marchew wyszoruj, oskrob, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, zalej niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Jarzynkę zmiksuj, dodaj kleik i masło. Starannie rozmieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję i ponownie zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu i sprawdzeniu temperatury!

Zupka marchewkowo-jabłkowa z kurczakiem [7. miesięcy]
80 g obranej marchwi
małe obrane jabłko
2 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
20 g piersi kurczaka
1/3 szklanki wody
Do wrzącej wody włóż obraną, umytą i pokrojoną marchew oraz mięso. Gotuj przez 20 minut. Pod koniec dodaj cząstki jabłka. Warzywa i jabłko zmiksuj, a mięso osobno drobniutko posiekaj. Do zupy dodaj oliwę i kleik, wymieszaj ją i jeszcze raz zagotuj. Ewentualnie uzupełnij przegotowaną wodą do objętości ok. 180 ml.

Zupka jarzynowa [7. miesięcy]
1/2 średniej marchwi
1/2 małego ziemniaka
1 łyżeczka drobno pokrojonego korzenia pietruszki
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
ok. 100 ml wody

Warzywa starannie umyj, oczyść i opłucz. Włóż do wrzącej wody, gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Potem zmiksuj, dodaj kleik i masło, wymieszaj i ponownie zagotuj. Otrzymasz ok. 180 g zupki. Jeśli będzie jej za mało – dolej wrzącej wody. Sprawdź jej temperaturę!

zupka krem z groszkiem cukrowym [od7 miesiąca]
1/2 średniej marchewki
1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
1 łyżeczka pokrojonego selera
1/2 małego ziemniaka
1 łyżka mrożonego zielonego groszku [20g]
1 łyżeczka masła [ 5 g]
120 ml wody.warzywa umyj, oczyść i opłucz. przygotuj ilośći ja w recepturze. seler, pietruszkę, marchewkę pokrój w kostkę. zagotuj wodę. włóż warzywa i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. potem dodaj groszek i ziemniaka pokrojonego w kosteczkę. gdy warzywa zmiekną zmiksuj je. z podanej proporcji powinien wyjść słoiczek 180 g zagęszczonej zupki

zupka jarzynowa z porem i żółtkiem od 7 miesiąca

½ marchewki
½ pietruszki
½ małego ziemniaczka
½ żółtka gotowanego
łyżeczka posiekanego pora
łyżeczka masła
2 łyżeczki kleiku ryżowego
1oo ml. przegotowanej wody


Warzywa pokroić w kosteczkę i ugotować we wodzie przez ok. 20min. Następnie dodać żółtko i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać masło i kleik ryżowy. Wszystko wymieszać i po ostudzeniu podawać

zupka brokułowa od 7 miesiąca

4 różyczki mrożonych brokułów
½ marchewki
½ pietruszki
½ ziemniaczka
3 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyzeczka masła
110ml wody
ewentualnie ½ żółtka gotowanego

Kaszkę wymieszać z 30ml przegotowanej wody. Warzywka pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Do wrzącej wody wsypać różyczki brokuły i zagotować. Dodać ewentualnie żółtko i wszystko razem zmiksować. Następnie rozmieszać masło i wsypać kleik ryżowy. Wymieszać i jeszcze raz zagotować.

Zupa z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami [od 10-11. miesięcy]
Obrane warzywa (90 g):
1/2 średniej wielkości marchwi (60 g)
1/2 pietruszki (10 g)
cząstka selera (10 g)
por (10 g)
średni pomidor (80 g)
żółtko (20 g)
łyżeczka mąki pszennej (5 g)
woda (100 ml)

Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10. miesiąca życia. Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.
 
reklama
DESERKI


Kisiel jabłkowy (5 miesiecy)
  • duże kwaskowate jabłko
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pól szklanki wody
1. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne.2. Rozrób mąkę łyżką zimnej wody. Resztę wody zagotuj. Dodaj rozrobioną mąkę, cały czas mieszając, doprowadź ponownie do wrzenia. Zestaw z ognia.3. Jabłko utrzyj na szklanej lub plastikowej tarce o małych otworkach, połącz z kisielkiem.Uwaga! Jeśli chcesz, żeby kisiel pięknie wyglądał, zetrzyj jabłko w ostatniej chwili –wówczas nie ściemnieje.Surówka z marchewki i jabłka
  • mały kawałek surowej marchewki
  • ósemka surowego jabłka
1.Wyszorowaną, oskrobaną i dokładnie umytą marchew przelej wrzątkiem i zetrzyj na plastikowej lub szklanej tarce o najdrobniejszych otworach (albo zmiksuj w blenderze).2. Jabłko obierz, dokładnie usuń gniazda nasienne i utrzyj tak samo jak marchewkę. Wymieszaj marchewkę z jabłkiem i od razu podawaj (jabłko szybko się utlenia, a przez to ciemnieje)

Buraczek z jabłkiem
  • pół małego buraka
  • pół jabłka
1.Buraka wyszoruj i ugotuj w łupinie.2. Połowę buraka zetrzyj drobno na plastikowej lub szklanej tarce.3. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i również zetrzyj.4. Zmieszaj puree buraczane z jabłkowym.

Cymes jabłkowo-marchewkowy
  • niewielka marchewka
  • pół twardego słodkiego jabłka
  • łyżeczka masła
  • szczypta cynamonu
1. Marchew wyszoruj, obierz, pokrój w kostkę. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w kostkę.2. Włóż marchewkę i jabłko do niedużego rondelka, zalej wrzątkiem (powinno go być na tyle, by je ledwo przykrył). Dodaj masło i gotuj pod przykryciem na malutkim ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj cynamon.

Jabłuszkowo-gruszkowa fantazja 6 miesiecy
  • ćwiartka lekko kwaskowatego jabłka
  • pół słodkiej gruszki
  • szczypta cynamonu
1. Dokładnie umyj owoce, obierz i pokrój na kawałki.
2. Zmiksuj oba owoce.
3. Już na talerzu posyp szczyptą cynamonu.
Malinowa kaszka 6 miesiecy
  • łyżka suchego kleiku ryżowego
  • 1-2 łyżki rozmrożonych malin
1. Kaszkę rozrób z wrzątkiem, by miała konsystencję gładkiego kremu. Przelej do miseczki, wystudź.
2. Maliny wysyp na sitko. Przelej wrzątkiem i przetrzyj.
3. Nabieraj malinowy przecier łyżeczką i wąską strużką polewaj kaszkę, rysując ozdobne wzory.

Kisiel mleczno-owocowy ( 7 miesiecy)Składniki
- 2 szklanki mleka modyfikowanego dla niemowląt
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru (w zależności od rodzaju dodatku owocowego)
- do wyboru: syrop owocowy
- konfitura
- owoce jagodowe (świeże
- mrożone lub z kompotu)

Sposób przyrządzania: Mąkę rozprowadź w kubku kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem (możesz dodać zapach waniliowy) i wlewaj do niego stopniowo, stale mieszając, zawartość kubka. Gdy kisiel zgęstnieje, zdejmij go z ognia, wymieszaj z żółtkiem i przelej do salaterki. Polej sokiem lub udekoruj konfiturami albo owocami.
Kisiel można jeść na ciepło lub na zimno.

Kukurydziana z morelami od 8. miesiąca

kaszka kukurydziana

mleko modyfikowane

4 dojrzałe morele

Kaszkę przygotuj według przepisu na opakowaniu (na gęsto).

Morele wyszoruj, sparz, obierz ze skórki i pestki. Miąższ rozgnieć widelcem lub zmiksuj, dodając odrobinę mleka modyfikowanego. Morelowym sosem spiralnie udekoruj kaszkę.

Pianka bananowa od 8. miesiąca

kaszka ryżowa
mleko modyfikowane

dojrzały banan

Kaszkę ryżową przygotuj na mleku modyfikowanym według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Banana wyszoruj, sparz, obierz ze skórki, odkrój i wyrzuć końce. Pokrojonego na kawałki banana połącz z kaszką i zmiksuj na puch.

Legumina śliwkowa od 9. miesiąca

3 łyżki kaszy manny

7 miarek mleka modyfikowanego

żółtko jaja

przecier ze śliwek suszonych (słoiczkowy, dla niemowląt)

pół łyżeczki brązowego cukru

nieco masła

Przygotuj 210 ml wody. Kaszę mannę ugotuj w 2/3 objętości. W pozostałej części letniej wody rozmieszaj mleko modyfikowane. Gdy kaszka przestygnie, wymieszaj ją z mlekiem.

Całość dokładnie połącz z żółtkiem jaja, cukrem i przecierem śliwkowym.

Przełóż do żaroodpornego naczynia o średnicy 10 cm cienko wysmarowanego masłem. Zapiekaj w temperaturze 190 st. aż wierzch się lekko zrumieni.
 
DODATKI
Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym od 6 miesiecy
– mleko następne płynne 150 g (np. Bebiko 2, Nan 2, Gerber 2),
– 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej,
– 1/5 szklanki wody,
– dodatkowe 50 ml wody, która wyparuje.


Kaszkę rozprowadź w zimnej wodzie i pozostaw na godzinę, aby nasiąkła. Potem gotuj ją ok. 25 minut na wolnym ogniu – uzupełniaj wodę w miarę jej parowania. Przygotuj porcję mleka jak w recepturze, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Do ugotowanej kaszki dodaj przygotowane mleko, wymieszaj. Sprawdź temperaturę posiłku przed podaniem dziecku. Zamiast kaszki kukurydzianej możesz wykorzystać gotowy kleik kukurydziany przeznaczony dla niemowląt i małych dzieci.
1 porcja dla malucha = ok. 180 g


Lane kluseczki na mleku od 8 miesiecy

– 5 miarek mleka następnego w proszku,
– 150 ml wody dla niemowląt,
– żółtko,
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej.

Wymieszaj żółtko, mąkę i łyżeczkę zimnej wody na jednolitą masę. Zagotuj części wody i wlewaj do niej bardzo cienkim strumieniem płynne ciasto. Kluseczki powinny być miękkie, najlepiej wielkości kaszy perłowej. Do pozostałej porcji wody (powinna być przegotowana) dodaj proszek mleczny. Wlej mleko do ugotowanych kluseczek.
Porcja dla dziecka = 180 ml

 



OBIADKI
Jarzynowe trio 5 miesiecy
  • mały ziemniaczek
  • kilka różyczek brokułu
  • kilka różyczek kalafiora
1. Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Następnie obierz ziemniaka, pokrój w grubą kostkę, zalej wodą i gotuj pod przykryciem.2. Na 10 minut wrzuć do garnka różyczki brokułu i kalafiora.Gdy warzywa są miękkie, wyjmij je z wody i zmiksuj z dodatkiem mleka modyfikowanego lub wody z gotowania

Przecier z manną od 5.-6. miesiąca

marchewka (z uprawy ekologicznej)

pół łyżeczki ugotowanej na miękko kaszy manny

Marchewkę wyszoruj dokładnie, obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do rondelka, zalej wodą źródlaną równo z powierzchnią marchewkowych kawałków.
Gotuj pod przykryciem do miękkości. Odstaw z ognia, przestudź do temp. ok. 40-50 st. C. Dodaj mannę. Całość zmiksuj.


Pierwszy przecier z warzyw i mięsa od 6 miesiecy

½ sredniej mlodej marchwi
½ malego ziemniaka
1 lyzka oliwy z oliwek
20 g surowego miesa z piersi kurczaka
90 ml wody
Marchew i ziemniaka umyj, obierz i opłucz. Do zagotowanej wody wrzuć pokrojone w cząstki warzywa i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Osobno ugotuj mięso. Następnie dodaj je (bez wywaru) do warzyw. Dodaj do nich także oliwę z oliwek i wszystko zmiksuj. Potrawę zagotuj, a następnie po schłodzeniu (kropla potrawy na przegubie dłoni powinna dawać wrażenie ciepła) podawaj dziecku.
1 porcja = 150 g + 10 g ugotowanego chudego mięsa z piersi indyka


Delikatne puree od 6 miesiaca
- 1 ziemniak,
- 30-50 ml mleka następnego,
- 1 łyżeczka świeżego masła,
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego

Ziemniaka wyszoruj, obierz, opłucz i pokrój. Włóż do wrzątku i ugotuj. Odcedź. Zmiksuj z mlekiem, kleikiem, masłem i zagotuj. Podawaj po ostudzeniu, np. z sokiem z marchwi lub ze skrobanym jabłkiem. Porcja = 150 g

mięsko z jabłuszkiem od 6 miesiąca
Składniki:
1 średnie jabłuszko,
25 g piersi z kurczaka,
1 łyżeczka kleiku ryżowego,
1 łyżeczka świeżego masła,
około 100-90 ml wody.Jabłuszko dobrze myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i kroimi na ćwiartki. Z mięska gotujemy wywar.Kiedy będzie już miękkie, będzie go łatwo widelcem podzielić na części, wkładamy jabłuszko i doprowadzamy do momentu aż owoc się rozgotuje.
Następnie całość wlewamy do malaksera i robimy tzw. papkę. Dokładamy kleik ryżowy i masełko.

Papka marchewkowo-jabłkowa z kurczakiem od 7 miesiecy
– obrana marchew 80 g,
– małe obrane jabłko,
– 2 łyżeczki kleiku ryżowego,
– łyżeczka oliwy z oliwek,
– 20 g piersi kurczaka,
– 1/3 szklanki wody.

Do wrzącej wody włóż pokrojoną marchew i mięso. Gotuj przez 20 minut. Pod koniec dodaj cząstki jabłka. Warzywa i jabłko zmiksuj, a mięso osobno drobno posiekaj. Do papki dodaj oliwę i kleik, starannie ją wymieszaj i ponownie zagotuj. Ewentualnie uzupełnij przegotowaną wodą do objętości ok. 180 ml.
1 porcja dla malucha = 180 g


Marchew i jabłko z indykiem 7 miesiecy
– 1/2 małej marchwi,
– 1/2 małego jabłka,
– łyżeczka świeżego masła,
– 20 g surowej piersi indyka,
– 1/2 szklanki wody.

Marchewkę umyj i obierz. Pokrój ją w kostkę, włóż do wrzątku. Dodaj umyte mięso i gotuj do miękkości. Jabłko opłucz i obierz, dodaj po ok. 20 minutach gotowania do marchewki i mięsa. Jeszcze chwilę gotuj wszystko na wolnym ogniu. Warzywa i jabłko przetrzyj przez sitko albo zmiksuj, mięso posiekaj. Dodaj masło i drobno pokrojone mięso. Potrawę zagotuj. To smaczny i wartościowy obiad dla dziecka.
1 porcja dla malucha = ok. 150 g


 
Klavell przepraszam doszło wczoraj mój R musiał sciagnąć moją poczte bo właśnie zobaczyłam, że jest meil od Ciebie :-) dziekuję :*
 
reklama
Do góry