Hruda - przyjemnosc po naszej stonie. Ciesze sie ze owsianeczka smokawala.
Wpadlam zeby wpisac kolejne przepisy choc moglabym pisac i pisac co gotuje malej a ona zajada ze az uszy sie trzesa :-)
Ponizsze potrawy mozna zamrozic co jest wygodne :-) Daje nastusi troszke jedengo i drugiego na raz.
Kurczak, biale winogrono i cukinia (4 porcje wychodza)
- 1 piers kurczaka lub dwa udka kurczaka obrane ze skory i bez kosci (pokroic na kawalki)
- 150 ml rosolku (robie sama zawsze wiecej i mroze po 200ml w woreczkach gdyz przyda sie do kolejnej potrawy ktora zrobie)
- 10 bialych winogron bez pestek ktore nalezy obrac i pokroic w plasterki (mam nadzieje ze w Polsce takie sprzedaja bezpestkowe)
- 1 cukinia, obrana i pokrojona w plasterki
Wszystko wkladamy do rosolu, zagotowujemy, przykrecamy ogien i pyrcimy jakies 15 min. Potem miksujemy do takiej konsystencji jakiej chcemy. Jesli jest zbyt wodnite dodajemy kleik ryzowy poki potrawa jest goraca...najlepiej tez to zmiksowac.
Nastka to uwielbia ostanio :-)
Por, slodki ziemniak i groszek (5 porcji)
50g pora pokroionego w plasteki - bialej czesci
400g slodkiego ziemniaka pokrojonego w kostke
300 ml rosolu (zawsze zapas mam w zamrazalce)
50g zielonego mrozonego groszku
Por i ziemniaka wkladamy do garka, zalewamy rosolem i zagotowujemy. Przykrywamy i przykrecamy, pyrcimy 15 min. Dodajemy zielony groszek i gotujemy jeszcze kolejne 5 min. Zmiksowac.
Pierwszy sos bolognese (2-3 porcje) mozna zamrozic
1 lyzka oliwy z oliwek (moze byc olej jak ktos nie ma)
1 mala cebula pokrojona w kosteczke
1 zabek czosnku (przecisnac przz praske) choc ja nie dodaje
1 srednia marchewka starta na tarce z duzymi oczkami
100g chudej mielonej wolowiny
3 srednie pomidory, pokrojone w kosteczke
pol lyzeczki pomidorowego przecieru
150ml rosolku (zamrozony sie znow przydaje)
makaron
Cebule lekko podduszamy na oliwie, czosnek, marchewke przez 5 min. Dodajemy mielona wolowine i dusimy aby troszke przybrazaowiala, mieszjac oczywiscie od czasu do czasu.Dodajemy pomidory, pomidorowy przecier i rosolek. zagotowujemy a potem przykrecamy i pyrcimy przez 15-20min. Miksujemy.
Przygotowujemy makaron jai mama sobie zyczy ;-)
DESER - jagody, gruszka i brzoskwinia (4porcje) (mozna zamrozic)
1 dojrzala brzoskwinia, pokrojona
1 dojrzala soczysta gruszka pokrojona (bez ogryzki)
50 g jagod
kleik ryzowy
Wkladamy owoce do garuszka, przykrywamy i gotujemy na malym ogniu jakies 5 min, mieszajac od czasu do czasu. Potem zmiksowac. Zapewne bedzie zbyt zadkie wiec dodajemy kleik ryzowy (pomalutku by uzyskac chciana przez siebie konsystencje) i miskujemy poki gorace.
SMACZNEGO !