reklama

Mamy z Irlandii!!

no wlasnie to mi powiedział pan urzędnik w konsulacie, ze jesli dziecko ma inne nazwisko niz moje, to bezpieczniej jest zabrac ze soba akt urodzenia ( w razie problemow na lotnisku ), ale skoro mowicie, ze wam nie byl potrzebny, to moze nikt się nie doczepi i nie bedzie podejrzewał, ze "ukradłam" dzidziusia ;-)

reklama
No a jak dziecko leci z dziadkiem, babcia? Niekoniecznei przeciez maja dziadkowie to samo nazwisko. PRzeciez nie ma obowiazku latania z rodzicami, jezdzenia z rodzicami, moze to byc przeciez ciocia, babcia, kuzynka...wazne zeby byl dorosly opiekun.

w takich przypadkach dobrze jest aby czlonkowie rodziny mieli pismo notarialne ... moja siostrzenica jak leciala do mnie z moimi rodzicami to siostra poszla do notariusza aby napisal ze oni wyrazaja zgode z taka a taka osoba na podroz ich dziecka..

zreszta kiedys przeczytalam w jakiejs gazeniew rubryce prawo..ze takie pismo jest potrzebne

no ale wszystko zalezy od lin lotniczych wiem ze oni rowniez maja jakies formulaze ale jak go wypisujesz to musisz sie zrzec w nim odpowiedzialnosci ..nie wiem dokladnie jak to wyglada bo kiedys tylko podslyszalam na lotnisku taka rozmowe obslugi z mama dziewczynki ktora miala sama leciec

h@nah nie strasz mnie :szok: czy to znaczy, ze kazdy moze sobie wywiezc moje dziecko posiadając jego paszport??? nigdy nie orientowałam się w tym temacie, ale chyba poszperam toszkę w necie, bo teraz to mam stracha o swoją pociechę, ale chyba jakas zgoda dla babci, dziadka, cioci itd. jest jednak potrzebna, chyba sprawdzają to na lotniskach, tyle się slyszy o handlu dziecmi itd. az mnie dreszcze przeszly na samą mysl, ze mozna sobie tak beztrosko zabrac dzieciaka i z nim wyjechac :szok:

Natak ja byłam w zeszły pon w Dublinie z moja 3 miesieczna corcią po paszport a ,że mieszkamy w Ennis to podroz jedna strone prawie 300 km i na miejscu nie umieli znalezc naszego nazwiska myslalam ze ich tam udusze i dopiero moj Patryk zauwazyl ,że jestesmy dopisani na samej górze ,więc kompetencją nasza ambasada nie grzeszy;/ też chciałam jakoś przyspieszyc ten paszport bo lecimy do pl 28 kwietnia i w ten sam dzien mozemy odebrac paszport dla Majeczki ,ale naszczescie lot mamy dopiero o 23.50 więc nie jest źle. Pozdrowionka :))

NATA a to nie doczytalam ze masz inne nazwisko to wrazie czego ja na twoim miejscu mialabym jakis dokument potwierdzajacy ze jestes matka,bo moga sie doczepic ale nie musza.

a teraz z innej beczki dziewczyny pomozcie mi bo chce kupic chrzesniaczkowi (i tu jest problem niewiem jak to nazwac po pl a co dopiero po ang) takie cos jakby baby woki toki tak zeby siostra jak bedzie w salonie slyszala maluszka jak sie obudzi,bo lata jak za krecona w ta i spowrotem a to jej napweno sie przyda.tylko wlasnie niewiem jak to sie nazywa moze ktoras cos takiego ma i prosze o opinie jak to dziala.znalazlam cos podobnego w katalogu w argosie ale nie wiem czy to to jest czy to monitor odechu.jezeli macie katalogi to doradzcie mi ktore wybrac

hejka,
Biola nazywa sie to baby monitor i jest duzy wybor w katalogu argosa.....ja mam taki z kamerka i mini telewizorkiem takze nie tylko slysze malca ale i widze.....super sprawa polecam.....

Ja tak sobie ciagle jeszcze mysle o tych przepisach dotyczacych podrozowania...No i wymyslilam ze raczej kazde panstwo bedzie miec swoje regulacje co do tego kto moze i na jakich zasadach podrozowac z dzieckiem. I nawet jesli zgoda notarialna...to w jakim jezyku: polskim, angielskim, francuskim? Tlumaczenie? No i co z odmiennoscia przepisow opiekuna prawnego...Bo...np w Irlandii ojciec wpisany do aktu urodzenia dziecka, jesli rodzice nie sa malzenstwem, nie staje sie automatycznie opiekunem prawnym tak jak ma to miejsce w Polsce. Jest tylko i wylacznie ojcem i dopiero odpowiednia deklaracja w odpowiednich urzedach i zgoda matki robi z niego opiekuna prawnego. W innym wypadku tylko i wylacznie matka jest odpowiedzialna za dziecko...stad CHB jest tylko na matke lub wymaga jej zgody :) Tak wiec mimo iz dziecko moze miec takie nazwiska jak ojciec to niekoniecznie bedzie on osoba do decydowania o losach dziecka

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry