reklama

Mamy z Irlandii!!

Ciao dziewczynki!!

Ach co to jest za piekny dzien!! Serce mi sie tak raduje, ze mam ochote eksplodowac ze szczescia! Jak ja kocham takie slonce:-)

Bylismy w miescie, jedlismy lody:-) Potem wystawilam sobie krzeselko przed dom i czytalam gazetke na sloneczku. Nawet mi sie ramionka lekko zarozowily..hhihi:-) Dosyc szybko jednak zrobilo mi sie goraco wiec postanowilam sie nie przegrzewac zanadto. Jesli jutro bedzie tez taka pogoda pojedziemy sobie do parku Coole. Jak sie nie ma dzieci to jakos ciezko mi znalezc miejsce do milego spedzenia dnia na sloncu. Ile mozna chodzic po Shop Street...? Albo po promenadzie na Salthill...nie wiem. Jakos bardziej to sobie wyobrazam jak juz bedzie na swiecie Alexik:-)

reklama
Frog no wlasnie napisz cos wiecej ....kiedy mozna zalozyc taki implant (musi minac jakis czas od porodu?chyba dopiero jak pojawi sie miesiaczka...) i czy to robil Twoj GP ? Piszesz ze to nie boli a ja gdzies czytalam ze implant ten wyglada jak zapalka i do zalozenia niezbedne jest znieczulenie miejscowe...i czy potrzebuje recepty by go kupic? A w razie jakichs skutkow ubocznych mozna sie go pozbyc?:eek::baffled:

witam dziewczyny ja oczywiscie busy weekend po pracy prosto na plaze plac zabaw i wymiekam teraz...

Bylam u gp dowiedziec sie o tego implanta jak mi frog polecila i powiedziala ze nie wszystkie kobiety je dobrze znosza i szczerze troche mnie zniechecila bardziej zalecala spirale teraz nie wiem bo mam dosc juz tabletek watrabe obciazaja i zdarzy sie zapomniec..:) Macie jakies doswiadczenia z tym..?

pozdro

No to juz wam kochaniutkie pisze
...wiec jesli po porodzie dostaniesz pierwszy okres nie plamienie nalezy isc do lekarza po recepte na implant nazwa IMPLANON. Koszt drogi w zeszlym roku bylo to 260 euro:szok: ja tez zrobilam takie oczy ale raz to w sumie nowosc a dwa komfort min. na 3 lata bo nie musisz o nim pamietac- wzielam nie wzielam - jak w przypadku tabletek. Jesli masz MM to oczywiscie za free implant i chyba zalozenie tez ale o to spytajcie w przychodni - tak na wszelki wypadek. Ja placilam za implant na recepte 90 e(na Drugs Payment Scheme Card) + 90 zalozenie. Na takie zalozenie musisz sie umowic. Implant powinien byc zalozony najpozniej w drugi dzien okresu (mozna i dzien lub 2 pozniej ale trzeba wtedy dodatkowo sie zabezpieczyc przez kolejnych 14 dni). Zalkada go GP lub lekarz w przychodni ktory jest do tego uprawniony (ma przeszkolenie) poniewaz zakladany jest on w znieczuleniu miejscowym i traktowane jest jako mini zabieg dlatego umawiajac sie na wizyte trzeba zaznaczyc ze to na zalozenie IMPLANONA. Trwa to okolo 15 min. Przez kilka dni trzeba sie przyzwyczaic do niego ale potem zapomina sie ze on tam gdzies jest:-). Ja mam go juz ponad rok jestem bardzo zadowolona, czuje sie bardzo dobrze nie ma on dla mojego org. zadnych skutkow ubocznych.Duza zaleta mysle dla wszystkich to jest to ze nie obciaza watroby hormon trafia prosto do krwi.
Jesli macie jeszcze jakies pytania to piszcie. A i mozna go usunac w kazdej chwili nie trzeba czekac pelnego okresu waznosci implanta.

Kamcia jakis miesiac temu bylam z kuzynka w Sempki ktora musiala usunac spirale bo sie przesunela i wrosla w macice no i wdalo sie powane zapalenie...No chyba ze spirale hormonalna, to w sumie dziala jak implant i prawie tak samo wyglada i dziala. Ja osobiscie wole miec cos zaraz pod skora niz centralnie w sobie. Ale to juz rzecz gustu i potrzeb.
Rzycze trafnych wyborow wzgledem wlasnych potrzeb kobietki

Ostatnia edycja:
Szczerze mówiąc ja bym się bała zakładac taki implant. W końcu to są hormony... Jak nam nie pasują tabletki anty, to po prostu je odstawiamy, albo lekarz przepisuje nowe, z implantem to juz raczej wyższa szkoła jazdy...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry