reklama

Mamy z Irlandii!!

dziewczyny mi tam wszystko jedno gdzie moze byc ten Botanic Garden,tylko zeby byla ladna pogoda:tak:.

A powiedzcie czy trzeba spelniac jakies warunki zeby wyrobic dziecku paszport???
bo dzis kolego nam powiedzial ze jedno z rodzicow musi byc min 4lata w irlandii.
moj m jest 3,5 a ja 3lata.

Ktores z rodzicow musi przebywac w Irl 3 z 4 ostatnich lat. Czyli i ty i twoj m spelniacie ten warunek ;-)...wiem bo tez wyrabialam Irl paszport

reklama
No a ja słyszałam,ze trzeba byc 3 z 4 lat przed urodzeniem się dziecka.Co nie wiele chyba zmienia dla ewelci ale dla innych to juz nie takie oczywiste.
Zresztą sprawdzę to :sorry:

dzieki dziewczyny.
podobno trzeba do udokumentowac.
mi w lutym minelo 3 lata ale udokumentowac bym mogla od maja wtedy zaczelam legalnie pracowac.
mojemu m minie w pazdzierniku 4lata ale udokumentowac moze dopier od stycznia czyli w styczniu by mu minelo 4.
jutro m ma wyslac ten wniosek mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie bo mielismy jechac do konsulatu 16kwietnia ale taka irlandka nam podpowiedziala ze "szybciej i latwiej"wyrobic irlandzki noi jest na 3lata a nie na rok jak polski.
lepiej zeby szymkowi wyrobili bo my zesmy sie pospieszyli i dzis kupilismy bilety na prom bo jedziemy (chcemy) do PL w czerwcu na miesiac.

wiem ze kiedys ktos cos pisal o tym ale nie pamietam ile sie czeka na jaka kolwiek odpowiedz w sprawie paszportu??//
noi czy mamy szanse-jak myslicie??

Ewelcia moja koleznka czekala 10 dni od wyslania wzniosku, bo to sie z tego co wiem wysyla ...
ja na razie nie ajde do PL wiec jeszcze nie wysylam wnosku...
Ale najpier musze foto malemu zrobic;-)

Sofik a kiedy ona to zalatwiala???
Musiala udokumentowac jak dlugo przebywa w IE??
Czy od razu po wyslaniu tego wniosku przyslali jej paszport??
Uuuu ze zdjeciem to problem,my pojechalismy mu zrobic zdjecie co maly ziewal,mial czkawke smial sie pierwdzial................
Babka kazala zrobic w domu i przywiesc a ona wywola i tak zrobilismy ale strasznie dlugo to trwalo za nim nam sie udalo.
Nie latwo jest zrobic fote takiemu maluchowi:no::no:

Co do paszportu na irlandzki trzeba udokumentować pobyt w Irlandii min.3-4lata tak jak piszecie.Ja akurat jestem w Irlandii 2 lata,dziecko urodziło się tutaj w marcu tego roku i nie kwalifikuje się na irlandzki paszport.Na polski trzeba czekać..W moim przypadku czekać i czekać.....Wizytę w konsulacie mam na połowę maja,ale z tym lipa-ojciec mojego dziecka nie wyraża zgody na paszport dla małej(nie jesteśmy razem)robi mi ciągłe problemy.,i z paszportu nici póki co;|(Mogłabym być już teraz w Polsce z dzieckiem(mam urlop macierzyński)a niestety przez Niego nie moge.Żeby było zabawnie JEGO "lady"tydz.temu urodziła też dziewczynkę i wiecie jak dali jej na imię??...Tak samo jak Nasza córka.Więc moja córka ma przyrodnią siostrę o tym samym imieniu.Telenowela!!Różnica wieku dziewczynek to tylko miesiąc.Ładnie sobie TATUŚ poczynał..Temat rzeka...Dziecko Go w ogóle nie interesuje.Liczy się tylko TAMTO..Nic Mu nie szkodzi podpisać tej zgody,akt urodzenia podpisał-ok.Dziecko ma jednak moje nazwisko,ale niestety do paszportu musi być zgoda obojga rodziców.Cóż,,..Poradziłam sie prawnika.Powiedział,że mogę jechac na akt urodzenia małej,ale jak ON się o tym dowie mogę JA mieć problemy,może po prostu zagrac sobie przed Gardą ze wywiozłam JEGO dziecko bez JEGO zgody.Więc i tak żle i tak niedobrze...Jutro pójdę na Gardę i opowiem o tej całej sytuacji z paszportem.Musi być jakiś sposób...Poza tym bez sprawy w sądzie się nie obejdzie.Będzie w Polsce.Ciekawe....
Pozdrawiam wszystkie dziewczyny!!TE SAMOTNE |M|ATKI I NIE SAMOTNE;)
Ciężko mi trochę ale muszę sobie radzić..Grunt to się nie poddawać i nie załamywać...Cała ta sytuacja jest naprawdę trudna i bolesna dla mnie.Czasami już naprawdę puszczają Mi nerwy i płaczę...Ale szkoda łez...

Justysia co za CZŁOWIEK !!! nie rozumie takiego zachowania... Trzeba bylo dac ze Ojcic NN , bylo by chyba łatwiej. A z tym imieniem hmmmm , smieszna sprawa... Szkoda tylko ze tamto dziecko liczy sie bardziej. Tzymam kciuki zeby ci sie udalo zalatwic szybko ten PASZPORT>>>

Ewelcia on zalatwiala to rok temu, ona wziela aplickaje z gardy, zrobila fotke , wsyztkie dokumenty podpiela pod wniosek, poszla na garde podpisali sie w obecnosci gardy i wysłali wniosek(z tego co wiem miala jakos koperte z poczty za 22e i tyle sie placi tylko za paszport ten znaczek) ale sa rone opinie na ten temat wiec nie wiem do konca co jest prawda... Ja jeszcze nie zalatwialam.

Pytasz czy od razu przyszedl paszport, tak, jelsi masz zgodnie wypelniona aplikacje , ona czekla 10 DNI ??

Ja wiem jak sie robi zdjecie 2 m-ce dziecku , S jak robilam zdjecie to myslam ze umre ze smiechu.... co chwile nie ta mina, teraz widze ze F jest spokojniejszy i powazny wiec mzoe sie uda,ale na razie nie wybieram sie do Pl wiec wstrzymam sie ze zdjeciem

Hello
W kocu słoneczko świeci :-):-)

Justysia_25 a to polak czy irol Cię tak w karola zrobił?
Kawał chama nic innego :angry:
Jak sobie radzisz sama z dzieckiem na obczyźnie? Masz jakąś pomoc?A co będzie z dzieckiem jak pójdziesz do pracy? Masz z kim zostawic ?
Trzymaj się! Bądz silna dla córeczki.
Aha i dowiedz sie może w ambasadzie o paszport lub o jakąś pomoc w związku z tym.

Moje dzieci mają paszporty 5-letnie polskie.Wyrabiałam w Pl na urlopie w ciągu 12 dni,ale jak im się skończą to może wyrobie irlandzki.
Tylko zastanawia mnie jeden fakt.....
Antka urodziłam po 1,5 roku pobytu w Irlandii A Matta 3,5.Jeśli dostanę paszport na Matta to czy dostanę też na Antka? Dziwne...

Dobra,lece na śniadanko:-)

reklama
dzis kupilismy bilety na prom bo jedziemy (chcemy) do PL w czerwcu na miesiac.

To Wasza pierwsza podróż promem? Bo my z mężem mamy ochotę się też wybrać promem do Francji, a potem do Polski, ale w następne wakacje:tak: I ciekawa jestem jak to wygląda, no i czy dzieci to zniosą dobrze;-) Ja przeglądałam połączenia i znalazłam bezpośrednio z IE, żeby się nie pchać na UK, z Rosslare k. Wexford do Cherbourg. Rejs trwa ok. 18 godzin;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry