reklama

Mamy z Irlandii!!

teraz idzie 10 miesiąc
A 2 SIERPNIA MINIE ROK
dziękuję zaq miłe przywitanie dziewczyny...
właśnie lecę poi zwolnienie i do szefowej...
trzymajcie kciuki....
Ka...M - współczuję Ci problemów z szefową.. Nie sądziłam, że tu tak traktują..że nawet grożą zwolnieniem w czasie ciąży..ło matko :szok:
Trzymam jak najbardziej za Ciebie kciukasy :yes:

(...)
A ja nie dostalam zwrotu podatku w tym roku...akurat teraz kiedy kazdy grosz sie liczy...:-(;-)
A moj A mimo, ze zlozylismy papiery razem do tej pory nawet nie dostal od nich listu, ktory ja dostalam juz ze 2 miechy temu...i sie oburza, ze gorzej Iroli traktuja niz Polakow..hehehehe...po prostu wiedza, ze z nami nie mozna zadzierac :tak:;-)
(...)
Hm.. Misia83_83 - o jakim zwrocie piszesz..bo ja nowa w Irl. więc nie bardzo kumam...:zawstydzona/y:
Mój mąż wysłał w sprawie podatków nasz odpis aktu małżeństwa wraz z ich formularzem by mniej płacić podatków..oni tylko odesłali ten akt i nic nie napisali co i jak.. A wypłatę wczoraj dostał nadal taką samą.. Więc kiedy nam oddadzą zwrot? Dopiero w przyszłym roku? A teraz będzie cały czas płacił taki jak przed małżeństwem? Może się orientujecie?

reklama
Joannn my piszemy o czyms innym, mianowicie o rozliczeniu rocznym, tak jak w PL sie rozliczasz PIT 37 i tu tez skladasz formularz i mozesz otrzymac zwrot za rent np
a ty masz na mysli tax credit czyli prog podatkowy, dla naszej trojki wynosil 3500e i do tej kwoty nie placilismy podatku, ale my wszystko zalatwialismy jak juz bylismy malzenstwem po przyjezdzie do Irl, najlepiej jak Twoj M pojdzie i sie zapyta

Ja wlasnie zjadlam barszczyk czerwony z uszkami, mniaaam, a na drugie rybka, z surowka i ziemniaczkami :-)

Moniadan- nie za dobrze Ci???? Mamusia przyjechala i od razu takie pysznosci!! Ja sie objadam KIWI.....to moja nowa zachcianka od jakis 2 tygodni....jem jak oszalala dzien w dzien!:-D

Nie moge sie tez doczekac az A wroci z parcy bo kupujemy dzis kamere :)

Joannn my piszemy o czyms innym, mianowicie o rozliczeniu rocznym, tak jak w PL sie rozliczasz PIT 37 i tu tez skladasz formularz i mozesz otrzymac zwrot za rent np
a ty masz na mysli tax credit czyli prog podatkowy, dla naszej trojki wynosil 3500e i do tej kwoty nie placilismy podatku, ale my wszystko zalatwialismy jak juz bylismy malzenstwem po przyjezdzie do Irl, najlepiej jak Twoj M pojdzie i sie zapyta

Ja wlasnie zjadlam barszczyk czerwony z uszkami, mniaaam, a na drugie rybka, z surowka i ziemniaczkami :-)
No właśnie tu nie ma gdzie pytać. Gdyby to był Dublin to co innego. A tu nie widziałam takiej instytucji. :-(

Joannn ja tez miałam taki problem, nie wiem jak jest u twojego męża ale ja rozmawiałam z księgową w mojej firmie i to ona zadzwoniła do tax offica, ja musiałam byc przy tym i w następnym tygodniu dostałam zwrot podatku przy wypłacie i nie płaciłam juz wogóle podatku bo mam dzieci i wtedy sie nie płaci

Hej kobiety u mnie dzis w pierwszy dzień lata słońce swieci ale wieje wiatr.Co do zwrotów podatku to nie mam nic w tym roku:tak:Dziś byłam złożyć form na wydatki ciążowe 2koleżanki dostały czek na 200e może też mi sie uda:-D.Jak byście coś wiedziały o pracy dla faceta Galway okolice to proszę o informacje mój mąż szuka pracy :-(Pozdrawiam

Oj emili przykro mi,że mąż stracił pracę.A powiedz mi gdzie pracował i co robił?
Zapytam kolegi z Galway czy nie potrzebuje pracowników.
Nie wiem czy wiesz,ale mieszkałam w Tuam 1,5 roku.Fajna mieścinka;-)

nie wiedziałam ze mozna sie starac o jakies pieniądze na wydatki ciążowe, a trzeba pisac jakie to wydatki?? i czy jest to od konkretnego tygodnia ciąży?? mozesz napisac coś więcej o tym?

A ja mam pytanko jeszcze jedno co do zasiłków na dziecko..
Joannn ja tez miałam taki problem, nie wiem jak jest u twojego męża ale ja rozmawiałam z księgową w mojej firmie i to ona zadzwoniła do tax offica, ja musiałam byc przy tym i w następnym tygodniu dostałam zwrot podatku przy wypłacie i nie płaciłam juz wogóle podatku bo mam dzieci i wtedy sie nie płaci
Hmm.. OK. dzięki MartaF - najwyżej potem po prostu nam zwrócą kasę..chociaż teraz by się nam ona przydała bardziej..

A co do dodatków na dzieci:

Dodatek rodzinny-Information from CitizensInformation.ie

Dodatek rodzinny chyba się nam nie należy bo jeśli dobrze liczę.. Dzieląc wypłatę męża na 3 osoby wychodzi, że dochód jest większy niż 500 euro na osobę. Tak to się liczy?

Zasiłek na dziecko-Information from CitizensInformation.ie

Zasiłek na dziecko - nam się należy bo każdemu dziecku do 16 lat albo i dłużej się należy :-) 166 euro/m-c i należy wypełnić formularz CB1 wraz z aktem urodzenia (dostanę go też w szpitalu czy muszę mieć ten z Centralnego Urzędy Stanu Cywilnego?)

Dodatek na opiekę nad małymi dziećmi-Information from CitizensInformation.ie

Dodatek na opiekę nad małymi dziećmi - ten należy się do 5 roku życia, więc nam też :-) 83 euro/m-c. Ale tu jest napisane, że nie ma żadnego formularza...Bo jeśli się ma zasiłek na dziecko to to automatycznie też..ale poniżej jest adres gdzie składać podanie :-D wiec jak to w końcu jest :baffled::eek:

Poradźcie jak to jest i czy dobrze rozumiem te zasiłki. I kiedy wy składałyście podania? Od razu jak tylko dostaniecie akt urodzenia? I jak długo się czeka na kasą.

I jeszcze jedno. Ja tu nigdy nie pracowałam, więc nie mam konta bankowego. Dopiero jak mi przyznają te zasiłki będę mogła założyć czy wcześniej - ale na jakiej podstawie...? Bo pamiętam, że mój mąż mógł założyć konto dopiero na list od pracodawcy..kiedyś wystarczył list od landlorda..ale cosik się niestety zmieniło.. Wiec byłabym wdzięczna jeśli któraś wie też na temat zakładania konta bankowego ze względu na te zasiłki...

Ostatnia edycja:
reklama
Joannn podaj nr.konta swojego męża.;-)
Wystarczy akt ze szpitala,który dostaniesz przy wypisie.Oczywiście jeśli w szpitalu jest oddział do załatwienia tego (taki pokoik pani z USC) .Zreszta ja nigdy nie miałam aktu z jakiegoś centralnego urzędu.
Jeśli przyznają Ci ChB to i dostaniesz ten drugi zasiłek automatycznie (choc ten drugi mają ponoc zlikwidowac za jakiś czas i wynosi już od 1 maja 41.50e).

n the Supplementary Budget April 2009 it was announced that the Early Childcare Supplement (ECS) monthly payment will be halved to €41.50 per child from 1 May 2009. The supplement will be abolished at the end of 2009 and will be replaced in January 2010 with a free pre-school year of Early Childhood Care and Education (ECCE) for all children between the ages of 3 years 3 months and 4 years 6 months.

Musisz wypełnic formularz i go odesłac,tylko nie wiem czy w szpitalu go dostaniesz bo nie pamiętam już.Czekasz do miesiąca chyba.
O fisie nie wiem bo my się nie kwalifikujemy.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry