reklama

Mamy z Irlandii!!

Joannn konto mozesz sobie załozyc w kazdej chwili musisz tylko miec potwierdzenie adresu zamieszkania i nie musisz pracowac

zasiłek na dziecko nalezy sie kazdemu - te 166e a dodatek na dziecko do 5 roku zycia dostajesz automatycznie tylko ze jest on tylko do konca tego roku i teraz wynosi 41 euro co miesiąc

ja czekałam 7 miesięcy 2 lata temu a teraz czeka się chyba dłuzej, nie wiem jak to jest z dziecmi urodzonymi tutaj

co do taxu to mąz moze sam zadzwonic jak dogada sie z nimi no ale oni wolą oczywiscie z księgowymi to załatwiac, ewentualnie niech pojedzie do biura taxu i tam powiini mu dac odpowiedzni formularz

Ostatnia edycja:
reklama
Dzieci urodzone tutajj dostają dużo szybciej.
Doczytałam,ze jak zarejestrujesz dziecko w USC to Departament sam wyśle Ci formularz byś dopełniła formalności (nr.konta itp) wraz z zwrotną kopertą FreePost o CHB
to do Joannn;-)

taktak Joann konto mozesz zalozyc kiedy chcesz ja tez nie pracowalam a konto zalozylam mąz czasami przelewal mi pieniadze na konto zeby mieli z czego pobierac za prowadzenie konto na chb czekalam 1 rok a konto czyli konto mialam juz rok czasu

Dzieci urodzone tutajj dostają dużo szybciej.
Doczytałam,ze jak zarejestrujesz dziecko w USC to Departament sam wyśle Ci formularz byś dopełniła formalności (nr.konta itp) wraz z zwrotną kopertą FreePost o CHB
to do Joannn;-)
Dokladnie tak w przypadku pierwszego dziecka ,a jak to juz kolejne dzieciatko to po kilku dniach dotaje sie list o przyznaniu chb i danymi i w razie zmian odeslac a jesli sie wszystko zgadza to nie robic nic.....tylko czekac na kaske ;-)

wlasnie w poniedzialek mi przyszedl list ze przyznali CHB.
i przyszedl osobny list o tym dodatku na dziecko do 5roku zycia i tam jest napisane ze od stycznia bylo 93e a od marca 82e a dzis wyczytalam w gazecie polskiej ze od 1maja jest 41e tak jak pisalyscie.

No moj m rejstrowal malego w szpitalu w Carlow i po jakims czasie przyszedl formularz zebym wypelnila brakujace i odeslala.
noi teraz przyszla mi decycja ze juz przyznane mam.
pisze jedna reka.

pytalam o te pieluchy ale zero odzewu:confused2::-p

reklama
My jak zarejestrowalismy malego po tygodniu jakos przyszly papiery do wypelnienia o CHB, wypelnilam odeslalam:tak:po jakichs dwoch tyg przyszedl znowu formularz do wypelnienia HRC1 oraz pismo ze mam dostarczyc list od pracodawcy o biezacym zatrudnieniu ilosci skladek rodzaju itd., ale ja wypelnilam tylko ten HRC1 i zaznaczylam tam ze nie pracuje (no bo w sumie jestem na macierzynskim) i o zaden list sie nie bede prosic tego mojego patafianaaaa, bo i tak nie zamierzam tam wracac do pracy:eek:zreszta ponoc mnie zwolnil:-D:-D:-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry