reklama

Mamy z Irlandii!!

Misia dzięki za informacje:tak:co do becikowego to można bo koleżanka dostała akt.urodzenia po polsku i sie składa w swojej gminie ,miescie:-)

reklama
Jeśli chodzi o becikowe w Polsce to w takim razie komu przysługuje a komu nie? I o jakich pieniądzach z tytułu porodu w Irlandii jest tu mowa? Zasiłki o dodatki na dziecko w Irl. to chyba co innego niż becikowe w PL? Czy też właśnie o tym jest mowa..że kto weźmie w Irlandii jakiekolwiek pieniążki typu Dodatek rodzinny, Zasiłek na dziecko lub Dodatek na opiekę nad małymi dziećmi to temu nie przysługuje becikowe w Polsce? :confused:

cyt.z Mieszkam w Irlandii. Czy dostanę becikowe? - Emigracja - Rodzice radzą
"(..) O becikowe można się starać do roku czasu po porodzie.Napiszesz oświadczenie tam na miejscu że nie pobrałaś żadnych pieniędzy w irlandii z tytułu porodu.i to tyle.Ja miałam to samo.Powodzenia;))"

Zasiłek chorobowy-Information from CitizensInformation.ie

Tu masz wszystko po polsku z tym, ze musisz mieć opłacone 104 składki a nie tak jak piszą 52 (jaszcze nie poprawili błędu:baffled:)

samara trzeba mieć 104 składki ale muszą być w ciągłości czy nie??? Bo u nas w pracy jest przerwa tygodniowa zawsze na Święta Bożonarodzeniowe i ten tydzień jest nie płatny więc nie ma PRSI. Czyli jak ciągłość musi być to się nie załapie bo po 51 składkach przerwa zawsze:-(

hejka
pogoda straszna...wiec znowu z aluchami kisimy sie w domku...mlody meczy gry..a mala o dziwo dzisiaj spi ladnie..ale bez wrzaskow nieobeszlo sie juz..

kurcze poiedzcie mi jak to jest z ta szczepionka na gruzlice... wczoraj dowiedzialam sie ze pierwsze szczepienie dziecko ma w wieku 2 mies..chyba troszk pozno...

a ja w czerwcu chce do polski znaczy lece do PL... i chcialabym aby mala miala juz jakies szczepienie.. wiec dzwonilam do Polmed zapytac co i jak ale Blachowa na urolopi i mam dzwonic 13-ego bo ta w recepcji powiedziala aby lepiej pani doktor sie wypowiedzala..

Witajcie szukam polskiego dermatologa lub irlandzkiego:-)jesli ktoras z was byla lub slyszla prosze o pomoc...dziekuje i pozdrawiam

wiesz co chyba w Polmedzie jest taka mozliwosc ..po wczesniejszym umowieniu sie i wtedy ten lekarz przyjedzie z Dublina w niedziele czy jakos tak

samara trzeba mieć 104 składki ale muszą być w ciągłości czy nie??? Bo u nas w pracy jest przerwa tygodniowa zawsze na Święta Bożonarodzeniowe i ten tydzień jest nie płatny więc nie ma PRSI. Czyli jak ciągłość musi być to się nie załapie bo po 51 składkach przerwa zawsze:-(

Hmm... wydaje mi się ze powinnaś się załapać, ale pewna nie jestem. Najlepiej by było jakbyś poszła do informacji w social welfare się dowiedzieć.Tam pani wpisze twój pps w komputer i powie ci czy masz wystarczajaca ilosc skladek.;-):tak:

Hej. Didi prewsze szczepienie to powinno byc BCG w miare jak najszybciej chociaz z tym to roznie....
Na 6 tyg jest kontrola u Gp
Na 2 miesiace szczepienie 6w1 i pneumocoki
Na 3 miesiace kontrola pielegniarki
Na 4 miesiace szczepienie 6 w 1 i meningocoki
Na 6 miesiecy szczepinei 6w1 i nieningocoki i pneumocoki
Na 12 miesiecy tez szcepinie ale nie wiem jakie bo jeszcze nie mialam ;-)

reklama
Hej
Sofik no i co Sofijka zaszczepiona na pneumo?
My się dowiadywaliśmy u naszego GP.nie szczepią 3,5 latków bo szczepionka jest skomponowana dla młodszych dzieci.Nawet za pieniążki nie chcą szczepic.
Didi co do gruźlicy to jest róźnie.Mam wrażenie,że to zależy od lekarza :baffled:
Moja bratowa ma dwójkę dzieci powyżej 6 miesiaca ,mieszka w co.Galway i jej lekarz powiedział,że szczepi się do 3 tygodnia życia :dry:
Mój Antek miał 2,9 l jak go szczepiłam a Matt 8 miesięcy.Tylko,że u nas wiązalo się to z przeprowadzką do Dublina bo tutaj jest to szczepienie obowiązkowe a w Galway nie było wtedy.
No ale jakby nie było można zaszczepic w każdym okresie życia,chyba...

Co do becikowego.Nie starałam się choc słyszałam o tym.

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry