Wszystkim Wam polecam obejrzec sobie filmik edukacyjny na temat bólu kręgosłupa. Głownie film jest o odcinku lędźwiowym,a el tyczy się każdego odcinka, ponieważ zauważcie że wszystkie rzeczy które robi się na codzień: sprzątanie, podnoszenie, siedzenie...robimy w zgięciach-czyli pochylając się do przodu. A co z ruchem w tyl? tzw odgięciem/przeprostem? Każdy staw w naszym organiźmie ma swoją ruchomośc. Łokiec się zgina i prostuje, tak samo palce...kręgosłup żeby dobrze stawy były odżywione też musi się ruszac w przód i w tył a niestety większośc życia używamy tylko tego ruchu w przód. Może przybliży wam coś ten filmik: wejdźcie sobie na stronę
Instytut McKenziego Polska - Klinika schorzeń kręgosłupa tam wchodzicie w zakłądke Dla Pacjenta i macie filmik
Jak Dbac o Kręgosłup?
Pamiętajcie że kręgosłup to długa kolumna. trzeba dbac o niego w całości. Bardzo ważne jest siedzenie i schylanie w naszym stanie. Podkładajcie sobie wałeczki pod dolną częsc kręgosłupa tak żeby go troszkę wypchnąc w przód. Musicie dbac o proste siedzenie. Ewolucyjnie jesteśmy przystosowani do biegania, chodzenia....nikt nie przewidział że w XXI wieku tyle będziemy siedziec!!! Stąd przeciążenia, dyskopatie i różne inne dolegliwości. Od kręgosłupa można czuc różne objawy- możecie miec kłucia, drętwienia kończyn, uczucie ciągnięcia, słabszą siłę, mrowienia....różne dolegliwości. Miałam mnóstwo pacjentów np. z objawami zawału-od odcinka piersiowego, z bólami łokcia- od odcinka szyjnego lub z bólem pięty-od odcinka lędźwiowego. Niekiedy są leczeni bezsensu miesiącami ! Najważniejsze to znaleźc PRZYCZYNE bólu.
Nailie i Bursztynek
najlepiej sobie znaleźc fizjoterapeute w okolicy który pracuje metodą mckenziego. Pamiętajcie o prostym siedzeniu i zginaniu się na prostym kręgosłupie i zgiętych stawach kolanowych- pupa idzie w tył.
Jak będziecie po cc to najlepiej iśc do fizjoterapeuty który ma szkolenia z zakresu pracy na powięzi.
Rozpisałam się, ale myślę że to przydatne informacje. Jak coś to pytajcie :-)
Volka: spełnienia marzeń!!!