reklama

Marcóweczki 2011

Pabella a to trzeba jakoś po trochu wprowadzać mleko następne? Nie można tak z dnia na dzień?
Opinie są (jak zwykle) podzielone. Jedni mówią, żeby przechodzić z dnia na dzień, inni że stopniowo.. Na opakowaniu wyczytalam tą drugą wskazówkę, więc tak zrobię ;-)
Z tym mlekiem to mam jeszcze jedną zagwozdkę. W żłobku karmią Bebilonem. Ja z niego zrezygnowałam jakiś czas temu, bo jest najdroższy na rynku i przeszłam na najtańsze Bebiko. Oba są tego samego producenta, ale nie wiem, czy Gaba może jeść pół dnia takie mleko, a pół inne..

A czy ktoś wie co u Ewi? Straaaaaasznie dawno nie pisała..

Ostatnia edycja:
reklama
barbara pisz pisz nie krepuj sie wkoncu po to jest to forum.....:)

maly spioszek spi pewnie w nocy bedzie buszowal....
moj maz zmienia prace bedzie rybakiem prawdopodobnie niewiem czy lepiej bedzie czy gorzej ale cos musimy zrobic ......kurde jakas jestm dziwna szytsko mnied razni czegos chce a sama niewiem czego i wogole chyba troche psycho mi siada....ehhhhhh

Rany, jak ciężko jest jednocześnie pracować i być mamą! A jak dodatkowo ciężko psychicznie w moim wypadku, to wtajemniczone wiedzą. Wpadłam jak burza do domu o 17.45, a o 18.00 już musiałam małą usypiać na drzemkę, bo Stellsonek obudził się rano o 6.00 (co rano mnie nawet ucieszyło bardzo, mimo że spałam tylko z 5 godzin, bo mogłam ją zabrać do nas do łóżka na rodzinne przytulanki) i po południu już była wykończona strasznie. Dodatkowo spała mało na spacerze i tym sposobem po pobudce z półgodzinnej drzemki nadal była zmęczona i radości ze mnie zbytniej nie miała. A mi się ryczeć po prostu chciało, że tak mały mam kontakt z dzieckiem. Po kąpieli i karmieniu padła nam momentalnie, uśpiłam ją może w 3 minutki, ale siedziałam z nią na rękach z 15 minut jeszcze, żeby chociaż poprzytulać, mimo że tylko na śpiocha.
Tyle dobrego, że niania póki co (tfu! tfu!) sobie fajnie radzi. Prowadzi nawet zeszyt, w którym co ważne dla mnie, jako mamy małej potencjalnej alergiczki, zapisuje co dokładnie i w jakiej ilości i o której jadła mała. Zapisuje nawet ile czego wypiła i jaką metodą się to udało, bo wie, że z tym ze Stellką jest kłopot. Dzisiaj w zeszycie znalazł się nawet wpis "ku potomności", który fragment wierszyka o koziołeczku bawił ją za każdym czytaniem :szok:

Harsh, mam takie samo wrażenie jak Ty, nikogo tu prawie nie poznaję :szok:. Wiadomo - Ciebie i resztę z weteranek, z którymi jesteśmy tutaj od początku ciąży, a tak - tabula rasa. Zagubiona się robię ;-)

Koncia, już Ci wszystko tłumaczę co i jak z Pepti 2, a jako że weszłam już w rytm pracowo-zadaniowy, to będzie profesjonalnie w punktach :nerd::
1. Pepti 2 jest od 6 miesiąca, ale ten preparat mlekozastępczy nie jest przeznaczony jako mieszanka do karmienia wyłącznego. To preparat, który jest częścią składową zbilansowanej diety dziecka. Ergo - jeżeli Maksiu ma teraz kłopoty z alergiami i w zasadzie nie podajesz mu pokarmów innych poza mlekiem, to moim zdaniem Bebilon Pepti 2 jest nie dla niego, bo niewystarczające. Ale to jest oczywiście do skonsultowania z mądrym lekarzem.
2. Kiedy zaczynasz wprowadzać Pepti 2 potrzebujesz na to 5-6 dni i co najmniej jeszcze z 1-2 puszek Bebilonu Pepti 1. Bo schemat wprowadzania jest następujący (na porcje 180 ml):
- dzień 1: 5 miarek "jedynki" i 1 miarka "dwójki"
- dzień 2: 4 miarki "jedynki" i 2 miarki "dwójki"
- dzień 3: 3 miarki "jedynki" i 3 miarki "dwójki"
- dzień 4: 2 miarki "jedynki" i 4 miarki "dwójki"
- dzień 5: 1 miarka "jedynki" i 5 miarek "dwójki"
- dzień 6: 0 miarek "jedynki" i 6 miarek "dwójki"

3. Bebilon Pepti 2 mniej śmierdzi od "1" i jest moim dorosłym zdaniem smaczniejszym, nawet gwiazda Stellka nieco bardziej zaakceptowała "2"

Jakby co - pójdzie łatwiej niż się wydaje.

No i więcej grzechów nie pamiętam. Coś kojarzę, że Juliidaro lekarz zalecił podawanie glutenu od 10 miesiąca dopiero :szok: A o nowych zaleceniach co do wczesniejszego podawania glutenu w celu zapobiegania chorobie trzewnej, czyli celiakii to ten lekarz słyszał?!!! Rany!

Wow Bosa to pięknie, trafiła Ci się idealna niania :D Oby tak dalej!!

Ja tylko na jednym karmieniu zmieszałam Nan1 i 2, bo miałam resztkę ;) Teraz lecimy na 2, oczywiście jedna butla wieczorem tylko, czasem w nocy jak eM wstaje do małego, a ja odsypiam ;)

Rany, jak ciężko jest jednocześnie pracować i być mamą! A jak dodatkowo ciężko psychicznie w moim wypadku, to wtajemniczone wiedzą. Wpadłam jak burza do domu o 17.45, a o 18.00 już musiałam małą usypiać na drzemkę, bo Stellsonek obudził się rano o 6.00 (co rano mnie nawet ucieszyło bardzo, mimo że spałam tylko z 5 godzin, bo mogłam ją zabrać do nas do łóżka na rodzinne przytulanki) i po południu już była wykończona strasznie. Dodatkowo spała mało na spacerze i tym sposobem po pobudce z półgodzinnej drzemki nadal była zmęczona i radości ze mnie zbytniej nie miała. A mi się ryczeć po prostu chciało, że tak mały mam kontakt z dzieckiem. Po kąpieli i karmieniu padła nam momentalnie, uśpiłam ją może w 3 minutki, ale siedziałam z nią na rękach z 15 minut jeszcze, żeby chociaż poprzytulać, mimo że tylko na śpiocha.
Tyle dobrego, że niania póki co (tfu! tfu!) sobie fajnie radzi. Prowadzi nawet zeszyt, w którym co ważne dla mnie, jako mamy małej potencjalnej alergiczki, zapisuje co dokładnie i w jakiej ilości i o której jadła mała. Zapisuje nawet ile czego wypiła i jaką metodą się to udało, bo wie, że z tym ze Stellką jest kłopot. Dzisiaj w zeszycie znalazł się nawet wpis "ku potomności", który fragment wierszyka o koziołeczku bawił ją za każdym czytaniem :szok:

Harsh, mam takie samo wrażenie jak Ty, nikogo tu prawie nie poznaję :szok:. Wiadomo - Ciebie i resztę z weteranek, z którymi jesteśmy tutaj od początku ciąży, a tak - tabula rasa. Zagubiona się robię ;-)

Koncia, już Ci wszystko tłumaczę co i jak z Pepti 2, a jako że weszłam już w rytm pracowo-zadaniowy, to będzie profesjonalnie w punktach :nerd::
1. Pepti 2 jest od 6 miesiąca, ale ten preparat mlekozastępczy nie jest przeznaczony jako mieszanka do karmienia wyłącznego. To preparat, który jest częścią składową zbilansowanej diety dziecka. Ergo - jeżeli Maksiu ma teraz kłopoty z alergiami i w zasadzie nie podajesz mu pokarmów innych poza mlekiem, to moim zdaniem Bebilon Pepti 2 jest nie dla niego, bo niewystarczające. Ale to jest oczywiście do skonsultowania z mądrym lekarzem.
2. Kiedy zaczynasz wprowadzać Pepti 2 potrzebujesz na to 5-6 dni i co najmniej jeszcze z 1-2 puszek Bebilonu Pepti 1. Bo schemat wprowadzania jest następujący (na porcje 180 ml):
- dzień 1: 5 miarek "jedynki" i 1 miarka "dwójki"
- dzień 2: 4 miarki "jedynki" i 2 miarki "dwójki"
- dzień 3: 3 miarki "jedynki" i 3 miarki "dwójki"
- dzień 4: 2 miarki "jedynki" i 4 miarki "dwójki"
- dzień 5: 1 miarka "jedynki" i 5 miarek "dwójki"
- dzień 6: 0 miarek "jedynki" i 6 miarek "dwójki"

3. Bebilon Pepti 2 mniej śmierdzi od "1" i jest moim dorosłym zdaniem smaczniejszym, nawet gwiazda Stellka nieco bardziej zaakceptowała "2"

Jakby co - pójdzie łatwiej niż się wydaje.

No i więcej grzechów nie pamiętam. Coś kojarzę, że Juliidaro lekarz zalecił podawanie glutenu od 10 miesiąca dopiero :szok: A o nowych zaleceniach co do wczesniejszego podawania glutenu w celu zapobiegania chorobie trzewnej, czyli celiakii to ten lekarz słyszał?!!! Rany!

Bosa wlasnie sama niewiem o co chodzi wiem ze to dobry pediatra bo leczyl mnie i moich znajomych od malego duzo ludzi z Helu jezdzi wlanie do niego....mysle ze dlatego tak powiedzial gdyz Dominik ma problemy bzuszkowe i nie chce go obciazac.......hmm

teraz pytanie tak piszenie o weterankach....ciekawe kim ja jestem hahahhaha czy nowa czy srednio nowa wteranka hahhahhah

Malina, przesądna nie jestem, ale pluję przez lewe ramię, żeby nie zapeszać, tfu! tfu! tfu!

A Jaśko śpi, katarkowiec malutki?

Aaa, zapomniałam powiedzieć, Stellsonka dzisiaj znowu mi nie zaszczepiono, bo miała podany Nifruksazyt i za krótka przerwa. Ale z brzuszkiem już przynajmniej lepiej.

agii, zapomniałam dodać, że Maks usypia sam ze smoczkiem albo po butli, więc jeśli swojego lulasz, to raczej nie przejdzie.

pabella, a nie orientujesz się jak to jest w żłobku z alergikami? Bo my na pepti... jak wypełniałam podanie, to tam były choroby, itd, ale wtedy jeszcze nic o alergii młodego nie wiedziałam.
A z tymi dwoma mlekami, to chyba pytanie do pediatry, wiadomo, że mogą mieć różny skład, więc nie wiem czy możesz cały czas podawać 2 różne.

Bosa, dzięki za profesjonalne poinstruowanie :-D
No właśnie, a co w przypadku jak po 1 łyżeczce glutenu moje dziecko wysypało? :baffled: to jest dopiero problem... Jeszcze z nikim nieskonsultowany, bo jak zwykle się uparłam, że naciągnę NFZ na koszta... :cool:

pabella, a nie orientujesz się jak to jest w żłobku z alergikami? Bo my na pepti... jak wypełniałam podanie, to tam były choroby, itd, ale wtedy jeszcze nic o alergii młodego nie wiedziałam.
A z tymi dwoma mlekami, to chyba pytanie do pediatry, wiadomo, że mogą mieć różny skład, więc nie wiem czy możesz cały czas podawać 2 różne.
we Wrocławiu jest jeden żłobek (na 15) gdzie przyjmują dzieci z alergiami pokarmowymi.
Dzisiaj jeszcze zostało powiedziane, że jeśli alergia wyjdzie już podczas pobytu w żłobku, to należy przenieść dziecko do tego jednego jedynego, bo oni nie będą mieli czym karmić..

Barbara81 no ja bym sama nie poszla poza tym to sa bardziej jego znajomi niz moi. No ja wiem ze babcia by sobie poradzila ale ja juz noe wiem jak mam przekonac emka nie chce rozpetac brzy w domu.
Koncia to tym bardziej to ne przejdzie chociaz teraz jak daje mu btle to nie jest tak do konca wybudzony i tez zasnie , np coz poczekam jesCze moze mu sie samemu odmieni

reklama
madzior fajnie ze juz jestes i gratulacje dla chlopakow ze dali rade :tak:
harsh masz racje :tak:
pabella &&&& uda sie na pewno znalesc odpowiednia prace :tak:
malina ucaluj Jasia niech ten katarek go wreszcie opusci
pinka kciuki za dzisiejsza nocke&&& zeby Erys sie zaczesto nie budzil :tak:
konica wspolczuje maruder a myslalam dzis o Tobie i Maksiu mam nadzieje ze to uczulenie to zbieg okolicznosci i to nie jest uczulenie na gluten :dry:
my wreszcie w domu :-)
a ewi byla na urlopie i pewnie sie odkopuje z prania itd.
patik milusia gdzie jestescie??
fifronka super ze ela robi postepy

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry