mimo, że to póki co wątek zupełnie nie dla mnie podpowiem Wam z doświadczenia, że z kleików lepszy (dla małej dupki) jest kukurydziany niż ryżowy. Po ryżowym dzieciarnia po kilku/klikunastu dniach może nabawić się niezłego zaparcia. QQrydziany ładnie reguluje pracę jelit...
dostałam dziś pocztą nowosci z hippa (za wypełnioną ankiete z niebieskiego pudełka). W sprawie glutenu piszą:
Gluten to białka występujące w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie dlatego znajdziemy go w pieczywie, kaszach i makaronach. Może wywoływac nietolerancję pokarmową, alergię lub celiaklię zwaną chorobą trzewną.
Badania naukowe dowiodły, że wczesne przyzwyczajanie organizmu do małych dawek glutenu zmniejsza ryzyko celiakii. Dlatego nie wcześniej niż w piątym i nie później niż w szóstym miesiacu życia dziecka do diety należy stopniowo włączać gluten Na początek eksperci zalecają dodanie raz dziennie do 100 ml posiłku ok 2-3 g, czyli pół łyżeczki kaszy manny po ugotowaniu. Zbliżoną ilość glutenu zawierają ciasteczka Hipp (Pierwsze cisateczka, ciasteczka HipPolitki), które można rozkruszyć i dodać do dowolnego posiłku, 1 łyżka kaszki mleczno-pszennej HiPP lub pół porcji rosołku z kurczaka z kaszką manną hipp.