reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Menu naszych dzieci :)

reklama
pszczółka maja - potrafi ta Twoja Majcia sobie zjeść:tak:
Ja zaczelam dodawac Asi do mleka kleiku i chyba jest trochę lepiej, taka zaskoczona jak jadła pierwszy raz, ale smakowało.Jutro chce jej dac kaszkę, zobaczymy

czrodziejka no ja zagęszczam, tym kleikiem ryżowym daję 3 płaskie łyżeczki na 180ml... ale i tak po tym budzi się co 4 godziny a wypija tylko 100ml. masakra może przez ten smak mleka nutramigen tak jest .. bo chyba nie jest bardziej sycące od innego mleka modyfikowanego??nie wiem co się zieje i wkurza mnie to...:dry:

Jeśli chcesz tylko zagęścić mleczko to dwie łyżeczki myślę, że wystarczą. u nas najlepiej sprawdza się jak do tej pory banaowa. Za jabłkową Ania nie przepada, ale malinowa też jest na stanie.

asienka_r- a ty ta kaszke/kleik to kupiony u siebie podajesz czy z Polski? Bo ja ostatnio zakupilam 'Pure rice' z Cow & Gate i tak sie zastanawiam czy macie cos podobnego. Ja tez zaczelam malej na noc dosypywac bo zmienilam mleko z comfort na zwykly Aptamil i teraz jej za mocno leci wiec dodaje tego keliku ryzowego (chociaz na opakowaniu jest podane ze od 4 miesiacza). Mnie sie wydaje ze to jest bardziej kaszka bo w opisie jest zeby jedna czybata lyzeczke dodac do 10 lyzek mleka (jedna porcja) i jak spr to sie okazalo ze to taka papka ale mleko fajnie zageszcza. :tak:

mimo, że to póki co wątek zupełnie nie dla mnie podpowiem Wam z doświadczenia, że z kleików lepszy (dla małej dupki) jest kukurydziany niż ryżowy. Po ryżowym dzieciarnia po kilku/klikunastu dniach może nabawić się niezłego zaparcia. QQrydziany ładnie reguluje pracę jelit...

dostałam dziś pocztą nowosci z hippa (za wypełnioną ankiete z niebieskiego pudełka). W sprawie glutenu piszą:
Gluten to białka występujące w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie dlatego znajdziemy go w pieczywie, kaszach i makaronach. Może wywoływac nietolerancję pokarmową, alergię lub celiaklię zwaną chorobą trzewną.
Badania naukowe dowiodły, że wczesne przyzwyczajanie organizmu do małych dawek glutenu zmniejsza ryzyko celiakii. Dlatego nie wcześniej niż w piątym i nie później niż w szóstym miesiacu życia dziecka do diety należy stopniowo włączać gluten Na początek eksperci zalecają dodanie raz dziennie do 100 ml posiłku ok 2-3 g, czyli pół łyżeczki kaszy manny po ugotowaniu. Zbliżoną ilość glutenu zawierają ciasteczka Hipp (Pierwsze cisateczka, ciasteczka HipPolitki), które można rozkruszyć i dodać do dowolnego posiłku, 1 łyżka kaszki mleczno-pszennej HiPP lub pół porcji rosołku z kurczaka z kaszką manną hipp.

czrodziejka no ja zagęszczam, tym kleikiem ryżowym daję 3 płaskie łyżeczki na 180ml... ale i tak po tym budzi się co 4 godziny a wypija tylko 100ml. masakra może przez ten smak mleka nutramigen tak jest .. bo chyba nie jest bardziej sycące od innego mleka modyfikowanego??nie wiem co się zieje i wkurza mnie to...:dry:

doskonale Cię rozumiem, ja też już zaczynam się denerwować, bo nie dość, że mamy pobudki co 3 godziny, mało zjada to jeszcze przy każdym jedzeniu jest płacz i wyrywanie się. A wszystko było super dopóki nie wykryli mu refluksu i nie zmienili mleka :wściekła/y:

Czarodziejka, a na jakie mleko Ci zmienili? Może spróbuj wrócić do starego, tylko je zagęszczaj? Nasza neonatolog stwierdziła, że tak będzie u Alexa najbezpieczniej. Wprawdzie i tak musieliśmy zmienić mleko na pepti, ale to z powodu nietolerancji laktozy.

Edit: Abejka, ja też to dostałam. A jaką minę miałam zdziwioną, jak mnie kurier odwiedził z nienacka, a ja gorączkowo się zastanawiałam czy zamówiłam coś o czym zapomniałam ;)

Czarodziejka, a na jakie mleko Ci zmienili? Może spróbuj wrócić do starego, tylko je zagęszczaj? Nasza neonatolog stwierdziła, że tak będzie u Alexa najbezpieczniej. Wprawdzie i tak musieliśmy zmienić mleko na pepti, ale to z powodu nietolerancji laktozy.

Mamy zmienione z NAN HA na Nutramigen, ponieważ podejrzewają nietolerancję białek mleka krowiego. Chociaż na NAN było wszystko ok, to przez te bezdechy i występowanie alergii pokarmowej u M w rodzinie zmienili dla bezpieczeństwa.

reklama
czarodziejka ja też miałam wcześniej nan ha i kurcze było ok a teraz ten nutramigen nie dość że go nie chce jeść to jeszcze zaczęło jej coś po tym wychodzić na poliku i czole więc dziś zaraz dzwonię do pediatry skonsultować bo przecież tak nie może być....

Do góry