reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

OWSIANE

Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika
1 kostka miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli, wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto - ma być miękkie i tłuste.

Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce, można lekko spłaszczyć.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut



Z KLEIKU RYŻOWEGO

Składniki:
1 paczka kleiku ryżowego (190 g); bezsmakowego
3 jajka
1 kostka miękkiego masła (250 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
cukier waniliowy (16 g) (niekoniecznie)
4 czubate łyżki wiórek kokosowych
4 czubate łyżki sezamu
Ponadto:
dżem do wypełnienia ciastek
Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić.

Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wglębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.

Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut (piekłam około 15 minut), do ciemnozłotego koloru.Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem.

MLECZNE CIASTECZKA

2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
125 g białej czekolady, posiekanej

Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.

MAŚLANE

120 g miękkiego masła (margaryna tu się nie nadaje)
3 łyżki cukru pudru
150 g mąki
kilka kropel aromatu śmietankowego, waniliowego lub Waszego ulubionego

Wszystkie składniki zagnieść, można też utrzeć mikserem. Z ciasta robić kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek.

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC.
 
reklama
Iwonka :-) Też robię te maślane, super proste i rozpływają się w ustach, czasem dodam pokrojonej czekolady albo sypnę rodzynek do ciasta i wychodzi coś a'la pieguski - polecam :-)
a co do produktów to ja zazwyczaj sypię "na oko", bo moje masło zawsze więcej mąki potrzebuje :-D są masła i "masła"
a i zazwyczaj po tym jak uformuję ciasto (zawsze zagniatam ręką - można się wyżyć ;-) ) to wkładam na chwilę do lodówki wtedy się lepiej kulki toczy :-)
 
Ostatnia edycja:
Wlazłam bo mam do Was dziołszki prośbę.
Bardzo proszę dajcie jakis sprawdzony przepis na paszteciki do barszczu na wigilie,bardziej mi o ciasto chodzi bo farsz chce zrobic z kapusty i grzybów.Tylko chciałabym zrobic je wczesniej i zamrozic żeby mieć mniej roboty w wigilie...
 
Piwonia, za owsiane ciasteczka muszę się kiedyś zabrać, bo takie sklepowe uwielbiam!

A pasztecików nie robiłam nigdy, aż tak zaawansowaną kucharką nie jestem heheh

Ostatnio odkryłam pyszną i prostą przekąskę

PRZEKĄSKA Z CUKINII

Cukienie ze skórką pokroić na plasterki - takie grubsze -ok. 1 cm

Kazdy plasterek troszkę posolić, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.
Smażyć na oleju na rumiany kolor.
I już!

Bardzo fajny smaczek polecam:-)
 
PASZTECIEKI Z.....

30 dkg mąki
1/4 szkl. mleka
3 dkg drozdży
1 jajo
1 zółtko
5 dkg tłuszczu
sól

drozdze rozprowadzic cieplym mlekiem, dodac 2 łyzki maki, wymieszac i zostawic do wyrosniecia. Dodac reszte maki, sol, jajo, zoltko i stopiony ostudzony tluszcz. wyrobic i zostawic do wyrosniecia.

(zrobic farsz)

ciasto i farsz podzielic na 5 czesci, uformowac z ciasta prostokatne placki, wzdluz dluzszych bokow ulozyc farsz i zawinac w rulony. Kazdy rulon pociac skosnie na 5 pasztecików. Ulozyc na blaszce (spojeniem do dolu) i odstawic zeby troche wyrosly.
Piec w srednio nagrzanym piekarniku na złoty kolor

to tyle... tylko nie wiem Malinko jakie te paszteciki po rozmrozeniu beda.... zawsze wszystko wszamane u nas :-/
 
SZYBKIE CIASTO!!

4 jajka
1 szkl cukru
0,5 szkl oleju
1,5 szkl maki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach do ciasta-jeżeli ktoś lubi

Zmiksować całe jajka z cukrem,dodać olej i miksować a na koniec dodać powoli mąkę z proszkiem , zapach wszystko dokładanie zmiksowac.Ciacho wylać na tortownice wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub jak kto woli wyłożoną papierem...
Na ciasto można wyłożyć zamrożone lub świeże owoce.
piec około 1h 160-170 stopni,ja pieke krócej i tylko 150 stopni.
Z tego ciasta ostatnio torta zrobiłam :tak:

Mi się właśnie to piecze (zrobiłam z truskawkami):-):-)

Wklejam bo przepis rewelacyjny - prosty i zawsze się udaje:tak:

Aaa i przepis na coś dobrego Wam zapodam - idealne do piwka na wieczór:

Wziąć jajko, oddzielić białko od żółtka, ubić pianę, żółtko rozmącić z 3 łyżkami mleka i tak z 1/3 szklanki mąki - dodać to do białek i dokładnie połączyć.
Wziąć kilka parówek, pokroić na małe kawałki - maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju:-):-)

No pycha - ciasto jest takie puszyste - w ogóle to ja ostatnio w tym cieście wszystko robię, rybę, kurczaka, pieczarki, kalafiora ;-);-)
 
reklama
Magda aj lowju! zrobiłam parówki w tym cieście i są ZA JE BIA SZCZE! mój M. chamidło prawie wszystko pożarł sam, prawie była wojna o ostatni kawałek! :-D ;-)
jutro robię pieczarki w tym cieście :-)
 
Do góry