reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze zdrowie, samopoczucie, wizyty u lekarzy...

Drogie koleżanki.
Jestem chora na maksa. Wczoraj byłam u gin ale oczywiście zapomniałam się spytać to co miałam się zapytać;-)

Kaszle jak gruźlik, mam katar, gorączkę, wszytko mnie boli. Gin powiedziała że mogę jedynie wziąć tamtum verte i leczyć się domowymi sposobami czyli miodek , mleczko, imbir itd.

A mam pytanie czy mogę postawić sobie bańki
????:confused::confused::confused::confused::confused:
To jest niby domowy sposób ,ale nie wiem czy w ciąży aż tak domowe sposoby można stosować.

tak jak Milkada słyszałam, że bańki w ciąży nie są wskazane:-(.
Trzeba domowych sposobów próbować np.: herbatka z miodem i cytrynką, czosnek, mleko z miodem itp.

reklama
Tau, z tego co wiem to mozna próbować reanimowac dziecko juz od 26 tyg ciaży.Niestety nie zawsze z dobrym rokowaniem dla dziecka.W miare bezpiecznie jest od 32tc i z wagą ur. 1500g. Lepiej jednak urodzic w terminie i mam nadzieje ze wszystkie tak urodzimy - mamusie czerwcowe są silne !!! Dlaczego pytasz?

Drogie koleżanki.
Jestem chora na maksa. Wczoraj byłam u gin ale oczywiście zapomniałam się spytać to co miałam się zapytać;-)

Kaszle jak gruźlik, mam katar, gorączkę, wszytko mnie boli. Gin powiedziała że mogę jedynie wziąć tamtum verte i leczyć się domowymi sposobami czyli miodek , mleczko, imbir itd.

A mam pytanie czy mogę postawić sobie bańki
????:confused::confused::confused::confused::confused:
To jest niby domowy sposób ,ale nie wiem czy w ciąży aż tak domowe sposoby można stosować.

Ansia, ja bym baniek nie stawiała - w ciąży mamy tendencję do pękających naczynek i żylaków, a po bańkach to wiadomo. Szkoda by było sobie urodę popsuć :tak:

Sama walczę z mega choróbskiem i dziś lekarz przepisał mi Bioparox (to taki łagodny antybiotyk działający miejscowo)

Polecam Ci takie domowe sposoby:
- smarowanie maścią kamforową albo amolem z oklepywaniem (super działa na wykrztuszenie kaszlu) - oczywiście potem się trzeba wygrzewać w łóżeczku
- smarowanie tym samym szyi z zawinięciem szalikiem
- na katar super są inhalacje, np. z olejku mentholowego (Olbas Oil, Inhalol)
- okłady z grzanego ryżu, czy innej kaszy na obolałe zatoki - potem czapka i do łóżka :-D

A ja dziś byłam na badaniu na cukier i oto mój wniosek:

Glukoza jest PYSZNA!!!

A teraz możecie mnie zlinczować :tak:

No i jeszcze jedno pytanie, od ktorego tyg dziecie moze przyjsc na swiat i miec szanse przezycia?

Nasza znajoma urodzila synka dokladnie jak skonczyla 6 miesiac i 3 dzien ciazy (czyli skonczone 26 tygodni ciazy) wazyl tylko 1,5 kg. Spedzil miesiac w inkubatorku.
Teraz ma 4 latka i swietnie sie czuje, wogole nic nie wskazuje na to, ze byl wczesniakiem.

Mi tez smakowała glukoza więc niebęde cie sztorsować :-D.

to mnie pocieszylyscie dziewczyny :)
Jest szansa, ze i ja to przezyje, bo po ostanich opiniach na forum bylam nieco wsytraszona ;-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
A ja dziś byłam na badaniu na cukier i oto mój wniosek:

Glukoza jest PYSZNA!!!

A teraz możecie mnie zlinczować :tak:

Ja się na glukozie też pozytywnie rozczarowałam, co prawda nie nazwałabym jej pyszną, ale mi smakowała jak rozwodniony lukier - więc nieźle. Pewnie byłoby lepiej, gdyby nie to, że w ciąży wszystko jest dla mnie za słodkie;-) a wcześniej potrafiłam się zajadać cukrem w kostkach, jak mnie ochota na słodycze naszła:szok::-D

Ja się na glukozie też pozytywnie rozczarowałam, co prawda nie nazwałabym jej pyszną, ale mi smakowała jak rozwodniony lukier - więc nieźle. Pewnie byłoby lepiej, gdyby nie to, że w ciąży wszystko jest dla mnie za słodkie;-) a wcześniej potrafiłam się zajadać cukrem w kostkach, jak mnie ochota na słodycze naszła:szok::-D

Mi tam nie smakowała ....a fe:no: i tego będę się trzymać;-)

15406844d8.png

Irka252 jesli cie to pocieszy to tez mnie brzuch boli jak chodze, wydaje mi sie ze to normalne. Jednak podpytaj lekarza, ja mam wizyte dopiero za 2 tyg. Martwie sie bo mam twardnienia brzucha. Eh. A jak poprzednia ciaza? Bez takich dolegliwosci? daj znac po wizycie. I badz dobrej mysli.:-)
Wiec jestem juz po wizycie i wszystko jest w porzadku ze mna i mała.:tak: Pytałam o te wszystkie dolegliwosci (bo w poprzednich ciazach ich nie miałam) i jest to spowodowane tym ze mała uciska mi na nerwy i jedyna metoda to "perswazja" zeby sie ułozyła inaczej.

reklama
AnsiaM a przy bańkach nie trzeba przez jakiś czas leżeć na brzuchu żeby nie spadły?? Pomijając szkodliwość to by było wyzwanie, przynajmniej w moim przypadku :-D
Irka- to dobrze że wszystko jest ok.
Ja przy grypie brałam Zinacef w zastrzykach bo podobno nic innego by mi nie pomogło. Mam nadzieję że mimo to wszystko z małym będzie ok.
Ja za to ostatnio mam jakiś problem z palcami u rąk. Czuję jakby mi strasznie puchły i bolą mnie w stawach. Coś czuję że te ostatnie 3 miesiące będą ciężkie :-( Mój A chce mnie eksmitować na ten czas do mamy :-D:-D

Do góry