Dziewczynki jak tak czytam o tych waszych czopach to jestem troszke w szoku!!! Mi pierwszy czop odszedl jakies 3 tygodnie temu i jak widac trzymam sie ostro i chyba do terminu tak zostanie!!! Ja nawet czytalam gdzies o tych czopach i moja lekarka powiedziala ze im blizej terminu tym to bardziej normalne, ale to jest jak taka oslona przed bakteriami, zreszta co ja bede wam to sama pisac, lepiej jak przeczytacie same to co wyczytalam!!!
Powstaje na początku ciąży - korek z gęstego śluzu w kanale szyjki macicy. Uszczelnia kanał tak, aby chorobotwórcze drobnoustroje nie mogły przedostać się do macicy i rozwijającego się w niej dziecka.
Odejście czopa, który wygląda jak gęsty śluz, często różowy albo brązowawy, uznaje się za początek porodu. To nieprecyzyjny wskaźnik, świadczy tylko o tym, że kanał szyjki macicy rozwarł się na tyle, że czop się z niego wysunął. U kobiet rodzących kolejne dziecko może się to zdarzyć nawet kilkanaście dni przed porodem.
Tu pisza o czopie o zabarwieniu rozowym badz brazowawym , a ja mam w jednym jasnozoltawym kolorze takze mysle ze jeszcze sobie z tym porodem poczekamy!!!