reklama

Od kiedy na nocnik?

reklama
Wolfia rowniez nie wiem co Ci doradzic.....
U nas kupka byla od razu na nocniczek....

Za to nadal siekanie w nocy do pampka.....juz staram sie ja sadzac na nocnik jak tylko ide spac...jak sie obudze w nocy....
nawet klade ja spac bez pampersa, a dopiero pozniej zakladam....i nic nie ma zadnej oprawy....:dry:

ja ci nie pomoge niestety:sorry2:, Hubek zanim zaczął chodzic bez pieluszki to kupe juz pół roku naprzód robił bez problemu do nocnika:tak:

a ta kupę to jak? robi w majtasy czy jak??:confused:

Ja też nie pomogę WolfiA, u żadnego z moich dzieci nie było problemów z kupką.

A ja Was chciałam zapytać, po jakim czasie przestałyście zakładać pieluchę na noc dzieciom jak przestały się w nocy moczyć :confused: Oli ostatni raz zmoczyła pieluszkę 10 sierpnia, a więc 10 dni temu. Budzi się rano i siusia do ubikacji, ewentualnie czasem (3 razy się tak zdarzyło) budzi się w nocy i woła, że chce siusiu. Zastanawiam się, kiedy powinnam jej przestać zakładać tą pieluchę. W ogóle kiedyś sobie powiedziałam, że przestanę zakładać po miesiącu suchych nocek, ale tak sobie myślę, czy może nie przesadziłam z tym założeniem :confused: Z jednej strony dla dziecka byłaby to nagroda, że nie nosi już wcale pieluszki i jest traktowane po dorosłemu, ale z drugiej boję się o zasikany materac. Niby folię kupiłam, ale wiem, że dzieci potrafią ją tak skopać, że i tak na materac przeleci. A chciałabym, żeby Oliwce ten materac parę lat jednak posłużył...

Ostatnia edycja:
Wolfia tez nie wiem jak ci pomoc, niestety:no:
Kasia , u mnie wprawdze to juz było bardzo dawno temy ale na pewno nie czekałam az 10 dni:no: W aptece kupiłam takie podkłady na łózko 90*90(sa tez w rossmanie tylko troszke mniejsze), które chłona wilgoc jak pielucha. nie sa drogie i ułozylam je bezposrednio pod przescieradłem z gumka, jak zdarzyła sie wpadka to tylko przescieradło było mokre a materac idealnie suchy:tak:

Kasiu w tej książeczce z której ja i Rosmerta uczyłyśmy nocnikowania nasze pociechy była rada, żeby zaprzestać zakładania pieluszki na noc po 2 tygodniach suchych nocek :tak: Ja też mniej więcej po takim czasie zrezygnowałam z pampków na noc, tyle że u mnie od samego początku nocnikowania pieluszka po nocy była sucha :tak: Ale myślę że w ciągu nabliższych kilku dni możesz już to smiało zrobić :tak:

ta kupę to jak? robi w majtasy czy jak??:confused:
Tak:dry: Najlepsze, że on zawsze ją zrobi w domu, nigdzie indziej. Spacery, wyjazdy, zakupy... wstrzyma i zablokuje choćby nie wiem co:sorry2:

Myślę, że pozostaje mi tylko czekać, bo co mam zrobić:confused: Na siłę go nie będę trzymała na nocniku/ubikacji, bo chyba nie o to chodzi, żeby wrzeszczał i płakał, a i tak pewnie nie zrobi:no::confused: Ech nie wiem jak go przekonać, tym bardziej, że jeszcze jak chodził w pieluszkach i wysadzaliśmy go wieczorem przed kąpielą, to potrafił zrobić, ale zdarzyło się to może 3-4 razy:baffled:

Kasiu ja myślę, że możesz się już zacząć rozglądać za porządnym podkładem na materac:tak:

U nas ewidentnie zasikana pielucha dopiero po przebudzeniu, więc w nocy nie sika:-p Żeby jeszcze tylko chciał rano zawołać, bo jak do niego wchodzę, to on już siedzi na łóżku z zasikanym pampersem:dry: Ech ciężko mi go przypilnować samej, jak jeszcze jest Oliver:sorry2:

WolfiA ja też nie bardzo wiem, co Ci doradzić :confused:
Ale mam wrażenie, że Victorek kupkę robi nie tam gdzie siusiu, tylko gdzieś w odobnieniu, bo uważa to za czynność wstydliwą.
Może gdzieś w główce utkwiło mu, że kupa jest śmierdząca, beee... wiesz co mam na myśli? Może spróbuj dużo mu tłumaczyć, że robienie kupki jest jak najbardziej normalne, że wszystkie zwierzątka robią kupkę i wszyscy ludzie, że zdrowo jest ją zrobić i wszyscy ludzie też ją robią do ubikacji i nie ma w tym niczego złego... może wtedy się odblokuje?

Edit: kiedyś tu wklejałam Wam linka do śmiesznej książeczki dla dzieci o kupie właśnie. W niej wytłumaczone było dlaczego każdy robi kupkę, wszystko w interesujący sposób zobrazowane ilustracjami, myślę że jak dziecko "poczytałoby" taką książeczkę, to zrozumiałoby że robienie kupki to normalna ludzka sprawa ;) ta książka to swego rodzaju hit edukacyjny ostatnio hehe

Ostatnia edycja:
Ale mam wrażenie, że Victorek kupkę robi nie tam gdzie siusiu, tylko gdzieś w odobnieniu, bo uważa to za czynność wstydliwą.
Joasiek bo tak jest:sorry2: Oboje z mężem do tego doszliśmy jakiś czas temu, rozmawiamy z nim, przekonujemy, ale mało skutecznie jak widać:baffled:

A mogłabyś mi poszukać jakiegoś linka z tą książeczką:confused: Byłabym Ci bardzo wdzięczna:tak:

reklama
WolfiA podaj mi na priv swojego maila, to Ci ją zaraz podeślę bo mam ją w pdfie, kiepskiej jakości co prawda ale może jakoś Wam to pomoże? Na Allegro tez mozna ją kupić.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry