reklama

Październik 2008

reklama
Posiedziałąm teraz troszkę w tych zmianach..
I tak:
1. urodzisz jedno dziecko - 20 tyg
2.więcej niż jedno - 31 tyg
3. poi porodzie przysługuje niewykorzystany przed porodem urlop macierzynski
4. Dodatkowy urlop macierzyńki:
- 6 tyg. - jedno dziecko
- 8 tyg. - wieloraczki
* udzielany w tygodniu lub jego wielokrotności bezpośrednio po wykorzystaniu macierzyńskiego,
* udzielany na pisemny wniosek pracownicy na co najmniej 7 dni przed jego rozpoczęciem,a pracodawca MUSI udzielić tego urlopu,
* pracownica MOŻE pracować u pracodawcy w tym czasie w wymiarze do 1/2 etatu - tu wniosek pracownicy na 7 dni przed planowanym rozpoczęciem pracy - parcodawca musi uwzględnić,
* przepisy o dodatkowym urlopie stosuje się do pracownika - ojca,
* za czas urlopu macierzyńskiego i dodatkowego url. mac. pracownik otrzymuje wunagrodzenie określone odrębnymi oprzepisami
*jeżeliw dniu wejścia ustawy będziemy korzystały z urlopu, to przysługuje nam urlop wydłużony
* prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego dopiero od 1 stycznia 2010 r.
* ustawa wchodzi w życie z dniem 1 01 2009

Ale jajo zrobili z tym dodatkowym urlopem macierzyńskim:wściekła/y:

Oni z Wiejskiej potrafia wszystko kaplikowac:tak::tak:
a ja tu pierdziu....sierpniowki sie zaczely "rozpakowywac" zaraz wrzesniowki, a potem...o zgrozo:szok::szok::szok::szok::szok::szok:Im blizej godziny zero tym bardziej czuje obawe czy dam rade;-) Wole nie czytac opisow porodow, wpominam moj szybki i w miare ok, mam nadzieje ze drugi tez taki bedzie za wyjatkiem godzin po porodzie.

MInisia, czy to prawda, ze za drugim razem rodzi sie szybciej??? Z relacji mojej mamy, porod ze mna trwal 3godz!!!!:szok: A po nim, jak obkurcza sie macica to bardziej boli, niz po pierwszym????

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry