Gosiu jesli chodzi o to ze drugie rodzi sie szybciej to podobno roznie bywa i wcale nie jest to regula bo nawet czesciej sie spotkalam z opinia ze drugie gorzej sie rodzilo:-(
Ja oboje rodzilam 4,5h rowniutko!!! i oboje sie ur.o tej samej godzinie 18:30

Jesli mam porownac bol to z Wiki bylo super i zaraz po porodzie moglam rodzic nastepne tak odczuwalam bo nastawilam sie na wieksze bole - tak odczuwalam
po poniewaz w trakcie porodu bolalo tyleze sie szybko zapomina

Natomiast Mati jak sie rodzil to mialam ochote uciec z lozka gdyby ktos mi zagwarantowal ze bol mi minie tak bolalo!!!

ale tez szybko zapomnialam chociaz
po juz nie bylam tak optymistycznie nastawiona i gdyby tak Wika sie rodzila to dluuuuugo bym nie chciala drugiego dziecka

Jesli chodzi o kurczenie sie macicy to fakt i tu pocieszenie dla pierworodek :je nie boli prawie wcale natomiast przy drugim MASAKRA powaznie mialam normalnie taki bol jak skurcze porodowe musialam malego odciagac od piersi bo nie dawalam rady tak bolalo i nie chce straszyc ale tak jest jednak wszystko do przezycia!!wlasnie przy karmieniu boli najbardziej ale to kwestia 2-3dni.Ja licze na to ze przy trzecim juz tak nie bedzie bo gdzies slyszalam ze tylko przy drugim tak jest ale nie wiem czy w to wierzyc