reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluchów

nasz maly tez polubil kapiele jak mu podwyzszyliosmy temperature wody i zawsze jest ponad 40 stopni. ciemieniuszke nasmaruj przed kapiela ciepla oliwka a potem to wyczesz. dobrze jest tez zapobiegac w ten sposob

reklama
Każde dziecko inne - nasz maluch lubi jak woda jest cieplejsza, ma tak ok 40-42 stopnie - zwłaszcza, że ona bardzo szybko stygnie. A jak juz sie zdarzy kąpiel na syrenie to płacz znika jak tata przewróci małego na brzuszek i kapie go dupka w górę - potem można odwrócić spowrotem i juz jest ok.

moze sympatia do kapieli zalezy tez od sposobu wkladania do wody? Nam radzili najpierw stopki, potem nozki glebiej, pupka, brzuszek - aby dziecko oswoilo sie z woda i nie przestraszylo roznicy temperatur. Nasz kapiele pokochal od pierwszego razu ale nienawidzi wyciagania go z wody "na lad" i wrzeszczy wtedy niemal jak przy pobraniu krwi :no: Nie znalazlismy na to sposobu (mokry reczniczek na brzuszek nic nie daje) :baffled:

kugela - może wrzeszczy, bo jest zimno? w wanience jest cieplutka woda, a jak się wychodzi z wody, to nawet nam jest chłodno.
my w chłodniejsze dni grzejemy kuchnię (bo tam kąpiemy) palnikami. i kąpiemy przy zamkniętych drzwiach. kiedy już się ubieramy, to wyłączam palinki, a kiedy Hanusia jest ubrana, to otwieram drzwi, siedzimy jeszcze chwilkę w kuchni żeby powietrze się wymieszało z chłodniejszym i wychodzimy.
czasem Hanulka też krzyknie, ale jestem pewna, że powodem jest jej uwielbienie do kąpieli (kiedy płaczącą ją wkładamy z powrotem to się uspokaja i uśmiecha).

She a co to znaczy ciepla oliwka? podgrzewasz ja czy co?-- zaczne to robic bo patrzylam na interneci i ti jest na 100% poczatek ciemieniuchy- matko jak to brzydko wyglada na niektorych zdjeciach :(

moze sympatia do kapieli zalezy tez od sposobu wkladania do wody? Nam radzili najpierw stopki, potem nozki glebiej, pupka, brzuszek - aby dziecko oswoilo sie z woda i nie przestraszylo roznicy temperatur. Nasz kapiele pokochal od pierwszego razu ale nienawidzi wyciagania go z wody "na lad" i wrzeszczy wtedy niemal jak przy pobraniu krwi :no: Nie znalazlismy na to sposobu (mokry reczniczek na brzuszek nic nie daje) :baffled:

kugela dokladnie tak robie, nawet trzymam go na kolankach owinietego w recznik i powoli mokra dlonia dotykam mu stopek, zeby wiedzial ze bedzie kapiel- kompletnie nic na niego nie dziala:(

Dziekuje wam za rady- mam nadzieje ze jeszcze ktoras poradzi cos czego jeszcze nie probowalam :(-- a ile wy macie stopni w pomieszczeniu w ktorym kapiecie tak mniej wiecej? u nas jest tak 21, 20 stopni....a wody mam zawsze tyle ze zakrywa mu do polowy brzuszek- mi sie wydaje ze on jakby sie bal tego ze ja niewystarczajaco go trzymam, chociaz trzymam go solidnie- nigdy nie zalalam mu twarzyczki wiec nie wiem czemu on tak panikuje- a najgorsze jest to ze trzeba zwalczyc ta ciemieniuche a do tego potrzebne sa codzienne mycia glowy ;(

nasz na początku też nie cierpił kąpieli wrzeszczał w niebo głosy ale od jakiś 3 tyg zmiana o 360 stopni i w wanience jest mega uśmiech hehe nie mam pojęcia co tego dokonało wydaje mi się że po prostu musiał się sam do tego przekonać:tak: też woli cieplejszą wode i leje jej dość sporo bo polubił chlupanie nóżkami od kilku dni jak załapał że tak można:-D też płacze w momencie wyciągania z wanienki ale jak okrywam go szybko ręcznikiem to się uspokaja, w chłodniejsze dni włączam przed kąpielą ogrzewanie żeby trochę nagrzać.

reklama
Andav - jak mały boi się, ze słabo trzymasz to moze jakis lezaczek/gabka do wanienki??

A to tez mozliwa hipoteza. Moj maz trzyma synka (ja myje) ale jak troche "straci rownowage" to od razu maly sie przeraza :szok: Kiedy tata solidniej chwyci momentalnie widac odprezenie i usmiech :-D
Moze bylo tak andav, ze cos go w czasie pierwszej kapieli przestraszylo/zrazilo i teraz sie nie chce za nic do niej przekonac?

Z temperatura pomieszczenia to na dwoje babka wrozyla. Pewnie cos w tym jest ale w szpitalu byla grzalka i w zasadzie niemal sauna i nasz Oli od tez sie darl po wyjeciu z wody. Mysle, ze nasz po prostu kocha wode po rodzicach :-) Pewnie sa tez i dzieci, ktore wody nie lubia i musza sie do niej dopiero z wiekiem przekonac :happy:

Do góry