reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Maja waży 5440, od wagi spadkowej przybrała 1800 , wcześniej przybierała ładnie, teraz mniej.
Dziś byłyśmy na kontroli, waga nie spadła, przybrała troszeczkę przez trzy dni więc mam nadzieję,że będę mogła ją karmić. Kupy są nadal zielone,ale nie takie luźne i najważniejsze jest ich trochę mniej ok 6 na dobę. Ona od początku dużo kup robiła i luźnych.
Dostałyśmy też skierowanie do laryngologa, na szczęście z uszkiem jest wszystko dobrze. Zapalenie ucha też może wywoływać biegunkę. Laryngolog zrobiła jeszcze posiew z noska i czekamy na wynik do poniedziałku.
Dobrzem, że kochana nasza kruszynka tak się nie męczy przy robieniu kupek.

Jej mina przy piciu, a raczej wzbranianiu się od picia nutramigenu... bezcenna :) Takie słodkie skrzywione minki robiła.

to nie wiem czy słusznie się lekarka czepia. Sprawdzałam w książeczce Igora i on jak miał 2 miesiące i 2 tygodnie ważył 5200, od wagi spadkowej 1980 przybrał, a miał zwyczaj robić kupę co karmienie, a czasem częściej (10 na dobę to taka norma była). Kupki były przepisowe - żółte. Lekarka stwierdziła, że taka jego uroda. Od niemowlaka był ruchliwy, więc to co zjadał spalał. Lekarka stwierdziła, że po prostu nie będzie pulchnym michealinkiem;-)
Nie chce się wymądrzać, ale myślę, że nie powinnaś rezygnować z karmienia naturalnego. Można zrobić kontrolnie badania krwi i usg, ale mleko mamy ponoć najlepsze.

reklama
to nie wiem czy słusznie się lekarka czepia. Sprawdzałam w książeczce Igora i on jak miał 2 miesiące i 2 tygodnie ważył 5200, od wagi spadkowej 1980 przybrał, a miał zwyczaj robić kupę co karmienie, a czasem częściej (10 na dobę to taka norma była). Kupki były przepisowe - żółte. Lekarka stwierdziła, że taka jego uroda. Od niemowlaka był ruchliwy, więc to co zjadał spalał. Lekarka stwierdziła, że po prostu nie będzie pulchnym michealinkiem;-)
Nie chce się wymądrzać, ale myślę, że nie powinnaś rezygnować z karmienia naturalnego. Można zrobić kontrolnie badania krwi i usg, ale mleko mamy ponoć najlepsze.

Annaoj ja mam ogromną nadzieję,że będę mogła karmić naturalnie. Dziękuję za info. Maja też tak jak Igor od początku robiła dużo kupek, tylko były one musztardowe rzadkie, często uciekały z pampersów na plecki. Później zauważyłam śluz i to,że są pieniste, co może być oznaką nietolerancji laktozy. Często też były zielone. U Igora też tak było? Teraz jak podaję Smectę są papkowate,ale nadal zielone. Kurcze nie wiem co robić. Ten tydzień z pewnością nie będę nic zmieniać. Trzymajcie kciuki,a by to nie była alergia na moje mleko.

Kciuki zacisniete.

W przyszlym tygodniu ide z kostka do lekarza i bede musiala sie o te kupale dopytac. Mala tez od czasu do czasu walnie zielona kupe, czasem sluzowata. Jakis czas temu doktor stwierdzil, ze nie ma sie czym przejmowac, ze tak moze byc... Ciekawa jestem jakiej wersji bedzie sie tym razem trzymal.

Poza tym Kosteczka ostatnio drze sie w nieboglosy jak ja przystawiam do prawej piersi. Ciamka przez chwile, szarpie sutek i krzyczy. Z druga strona jest lepiej, choc czasem tez jej sie zdarza takie zachowanie. Efekt jest taki, ze daje jej przewaznie lewa piers, a prawa urosla do rozmiarow niewielkiego kraju.

Jestem tez bardzo ciekawa jak przybiera na wadze, bo dluga jest juz bardzo - kupilam jej ostatnio pizamki na 6 miesiecy! - jest natomiast dosc szczupla. Zobaczymy.

Kittek, moja Hania też robi takie kupki...tez zazwyczaj idą w plecy, są pieniste i częste...
i też w nich pojawia się śluz...z tym że nie są zielone, a musztardowe....trochę mnie martwi to co piszesz, bo ja na to nie zwróciłam uwagi...stwierdziłam, że nowe pampki tak wchłaniają...lekarka moja jest jednak zdania, że powinnam nie jeść nabiału (i tak jest), ale karmić piersią jak najbardziej...tyle, że Hania ładnie przybiera na wadze, waży 6100 (2800 na plusie od wagi spadkowej)...
mam wizytę w tym tygodniu, więc pogadam z lekarką na ten temat...
a no i lepszy w smaku od nutramigenu jest bebilon pepti, jak coś :-)

Poza tym Kosteczka ostatnio drze sie w nieboglosy jak ja przystawiam do prawej piersi. Ciamka przez chwile, szarpie sutek i krzyczy. Z druga strona jest lepiej, choc czasem tez jej sie zdarza takie zachowanie. Efekt jest taki, ze daje jej przewaznie lewa piers, a prawa urosla do rozmiarow niewielkiego kraju.

Jestem tez bardzo ciekawa jak przybiera na wadze, bo dluga jest juz bardzo - kupilam jej ostatnio pizamki na 6 miesiecy! - jest natomiast dosc szczupla. Zobaczymy.

Mój na pocz. tyg. jak zaczęłam karmić z dwóch na jednym posiedzeniu miał fazę na prawego cycka (lewy szarpał skubaniec) ale ja i tak konsekwentnie go przystawiałam do obu i po 1-2 dniach się uspokoił... Ja sobie wymyśliłam, że może on potrzebuje więcej pokarmu i próbuje go wyciągnąć (na bazie tego, że za mało przybrał).

Kittek- 3mam kciuki, żeby udało Ci się utrzymać naturalne karmienie!

Zielona - moja w zeszlym tygodniu miala tak samo jak Kostka, tylko ze z lewa piersia. Co ja przystawialam - ona w ryk. Juz myslalam, ze to moze ucho. Wiec sila woli jadla glownie z prawej, a z lewej upuszczalam po troche laktatorem. Efekt byl taki, ze po 2 dniach w prawej tak mi sie produkcja zwiekszyla, ze myslalam ze nie wyrobie. O zgrozo!!!!!!!!!!!
Po 3 dniach wstretu do lewej - tak jak z nikad przyszlo - minelo....

Kitteczku - z tego co czytam z Majeczka nie jest tak zle z tym przybieraniem, mmoze faktycznie wstrzymaj sie z tym dokarmianiem szytucznym, i jednak bedzie ok. Trzymam kciuki!!!!!!!!!!!!!!!

Annaoj ja mam ogromną nadzieję,że będę mogła karmić naturalnie. Dziękuję za info. Maja też tak jak Igor od początku robiła dużo kupek, tylko były one musztardowe rzadkie, często uciekały z pampersów na plecki. Później zauważyłam śluz i to,że są pieniste, co może być oznaką nietolerancji laktozy. Często też były zielone. U Igora też tak było? Teraz jak podaję Smectę są papkowate,ale nadal zielone. Kurcze nie wiem co robić. Ten tydzień z pewnością nie będę nic zmieniać. Trzymajcie kciuki,a by to nie była alergia na moje mleko.

Kittek Igor miał też kupki bardzo luźne, często wypływające z pampków, ale jajecznicowo żółte (że się tak wyrażę) i bez śluzu. Może w Waszym przypadku wystarczyłoby odstawienie nabiału.
Z góry współczuje, bo sama jestem na takiej diecie teraz. U Alicji z kupkami w porządku, ale ma atopową skórę (niby specjalistka żywieniowa /bb/ nie uważa, że to skaza, ze względu na te kupki, ale ja sama nie wiem), a ja się uparłam karmić piersią.
Trzymam kciuki za Was.

Od kiedy podaje się wit D? My ciągle jeszcze podajemy K+D, ale to już chyba czas skończyć podawać.
Do którego roku podaje się wit D? Słyszałam, że do 2 lat.

reklama
Do góry