reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Hej ciotki, my dziś po zaliczonej wizycie u pediatry. Na ten nieszczęsny katar mały dostał Mucofluid w sprayu na rozrzedzenie wydzieliny. Poza tym all ok...oczwiście dla lekarza- ja sie przyczepiłam do agi - ale pediatra twierdzi że nie ma powodu do zmartwień- otóż Antoś w niespełna 3 tygodnie przyprał 320 gram - powinien minimum 450...i nie iem co mam teraz zrobić . Dla lekarza jest wszystko w porządku a ja mam już czarne myśli...może to dlatego że mały zaczął w końcu robić regularnie qpe??a raczej 4 dziennie....sama nie wiem.no nic pojdę sladami aniez i będę małego przystawiać częściej ....

reklama
Kamisia- miesięczna norma jest 500- jeśli wg Twojego pediatry jest OK to zapewe jest OK- najważniejsze, żeby dziecko przybierało równomiernie a nie skokowo (u nas yło najpierw cudnie a potem nagle 250 przez miesiąc i stąd musieliśmy sobie usiąść i pokarmić się z 2 cycuchów).

Kittek- jak ważenie???

moja siostra, która przyjechała z Norwegii, miała wczoraj operację na żylaki i dziś kontrolną zmianę opatrunku w Szczecinie, wpadła do mnie i miała czekać do 12:30 na swojego teścia, który ją zawiezie do miejscowości moich rodziców gdzie się zatrzymała ze swoim 4 letnim synkiem (ciesze sie ze sie zalapia na chrzciny Tymusia)
no i spadla mi z nieba bo zostawilam ja z Hania i pojechalam taxówką do pediatry z Tymkiem
mialam byc do 11 bo potem podobno wychodzi
bylam o 10:30 a tu suprise bo jest inna lekarz
już po tzw. "gębie" widzialam ze jakas niekumata
no i mialam racje obejrzala go obsluchala i powiedziala ze co prawda mozna dac mu jakis zastrzyk przeciwalergiczny ale nie ma co tak pochopnie postepowac w stosunku do takich maluszków i radzi mi poczekac do 12 az przyjdzie moja pediatra i wtedy razem cos ustala
no to czekalam z obawą czy zdaze wrocic zanim moja siostra bedzie musiala wyjsc
no i moja pediatra ktora jest tez kardiologiem dzieciecym kazala mi przejsc do innego gabinetu bo ma teraz wizyty kardiologiczne
no a tam kolejka
wiec odczekalam koljne minuty bo oczywiscie nikt nie przepusci
obejrzala go i stwierdzila ze to moze byc od antybiotyku albo trzydniówka
jak to pierwsze to potrwa dluzej jak drugie to dzień lub dwa
kazala odstawic pulneo bo gardło już blade (a poza tym ten syrop podobno jest bardziej jak dziecko kaszle a nie na gardło)
no i mam zostac przy wapnie i cebionie a jak nie bedzie znikac wysypka lub cos sie bedzie dziac to przyjsc
tlumaczyla mi sie troche czemu zlecila antybiotyk
powiedziala ze ona jest absolutnie rozwazna w podawaniu takich leków ale gardło mial Tymuś nieciekawe, podobno bardzo czerwone i uszy nie mialy zapalenia ale bolaly od gardla i bala sie po pierwsze ze to na uszy pojdzie a po drugie jest teraz taka pogoda ze bakterie wkolo grasują paciorkowce i bala sie ze Tymus tez to ma w gardle
w kazdym badz razie zapisala juz w karcie zeby tego antybiotyku mu nie podawac juz nigdy bo moze byc uczulony

Kwiatuszku trzymam kciuki aby Tymusiowi szybko przeszła ta wysypka.

Dziewczyny byłam na wazeniu i mała ładnie przybrała 200g w tydzień, to nie to co wynik Aniez,ale jest super. Waży 5600.
Qupali jest mniej ok 4-5 na dobę, mam nadzieję,że po odstawieniu Smecty i Lakcidu tak zostanie,albo najlepiej się zmniejszy.

Kamisia widzę,że masz podobny problem jak ja i Aniez. Przystawiaj Antosia częściej i będzie OK. To pewnie też przez te upały.

Dziewczyny ja od kilku dni nie jem nabiału,ale zastanawiam się czy to ma sens. Mała wprawdzie robi mniej kupek,ale nie wiem czy to dzięki lekom czy po odstawieniu nabiału. Ona nie miała żadnej wysypki na ciele więc czy skaza białkowa może być bez niej?

Dziewczyny byłam na wazeniu i mała ładnie przybrała 200g w tydzień, to nie to co wynik Aniez,ale jest super. Waży 5600.
Qupali jest mniej ok 4-5 na dobę, mam nadzieję,że po odstawieniu Smecty i Lakcidu tak zostanie,albo najlepiej się zmniejszy.

Kamisia widzę,że masz podobny problem jak ja i Aniez. Przystawiaj Antosia częściej i będzie OK. To pewnie też przez te upały.

Dziewczyny ja od kilku dni nie jem nabiału,ale zastanawiam się czy to ma sens. Mała wprawdzie robi mniej kupek,ale nie wiem czy to dzięki lekom czy po odstawieniu nabiału. Ona nie miała żadnej wysypki na ciele więc czy skaza białkowa może być bez niej?

nie mam doświadczenia w tym temacie ale myślę że przy skazie białkowej jest wysypka

nie musi być wysypki, ponoć to efekt uboczny, który może się pojawić nie musi, tak napisała mi lekarka żywieniowa z bb.
Może spróbuj wrócić do nabiału i zobaczysz co z kupkami, najlepiej póki jeszcze nie dostawiłaś smecty i lakcidu, żeby mieć pewność

Anna dzieki za to info o nasivinie, już zapodałam małej...

się dzisiaj uniosłam normalnie....

dziecię chciałam zaszczepić na Rota (bo ponoć do 12 tygodnia powinno się zaszczepić, a Hania jutro kończy 12 tydzień, wcześniej nie szczepiliśmy, bo kolki były), a moja pani pediatra na urlop pojechała i wróci za tydzień...

no i muszę teraz szukać innej przychodni, gdzie mi Haniola zaszczepią no i gdzie rota kosztują 300 plnów...bo niby mam abonament wykupiony w Luxmedzie, ale tam rota kosztują 390 plnów i jeszcze się kłócą ze mną że tanio :tak:...no skaranie z tymi lekarzami...
ech...

Ostatnia edycja:
Hehe Monia - watki Ci sie pomerdaly :-D:-D:-D

Kffiatuszku - biedny Tymulek, takie eksperymenty na nim ta lekarka zrobila. No ale z dwojga zlego dobrze, ze tego antybiotyku calego nie trzeba bylo, no i ze to nie uszka, i gardelko tez juz ok.
Teraz tylko ta wysypka...moze faktycznie jakies uczulenie????
Trzymam kciuki by szybko minelo!!!!!!!!!!!!

reklama
Do góry