Dorota ja wiem ze taping dziala bo Olce pomogl bardzo na prawa stope...niestety akurat ta wade ktora obstawiaja terapeutki moze byc ciezko wyprostowac plastrami, co najwyzej mozna tylko starac sie jak najbardziej zminimalizowac szkody... od razu bylam za plastrami, tymbardziej ze ja mam swoje i nie dochodzi mi zadna oplata i Olka nie ma uczulenia
reklama
elvie moja Wercia byla szczepiona p kleszczom i Borysa tez mam zamiar zaszczepic. My wakacje spedzamy nad jeziorem na działce, a tam krzaczory, lasy i pelno kleszczy, a wiem to stąd, ze jak mialam jeszcze pieska mojego, to non stop z dzi3alki z kleszczami wracał. Co do terminów, to ja Wercie szczepiłam w czerwcu jak miala 2 latka i nikt nic nie mówił.
aniez
Fanka BB :)
Bartus zdrowy :-) lekko pokasluje, opukiwac plecki, ale idzie ku dobremu, jak kaszel w 100% pojdzie sobie precz, mozemy isc do zlobka w poniedzialek ;-)
Wronka- Jakbym na dzialce z dziecmi siedziala, to tez bym szczepila! bez dwoch zdan!!!
Co do dawkowania to takie cos znalazlam:
Szczepienia przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu zaleca się szczególnie dzieciom mieszkającym na obszarach podwyższonego ryzyka występowania zakażonych kleszczy. W Polsce są to województwa: podlaskie, warmińsko-mazurskie, lubelskie, kieleckie oraz dolnośląskie i opolskie. Szczepić warto też dzieci, które często podróżują w te rejony. Najlepiej zrobić to zimą lub wczesną wiosną albo co najmniej 2–3 miesiące przed wyjazdem. Jeśli syn jest zdrowy i nie ma uczulenia na białko jaja kurzego, lekarz lub pielęgniarka może mu podać szczepionkę. Potrzebne są trzy dawki (każda kosztuje ok. 100 zł). Po trzech latach trzeba podać jeszcze jedną dawkę przypominającą.
Wronka- Jakbym na dzialce z dziecmi siedziala, to tez bym szczepila! bez dwoch zdan!!!
Co do dawkowania to takie cos znalazlam:
Szczepienia przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu zaleca się szczególnie dzieciom mieszkającym na obszarach podwyższonego ryzyka występowania zakażonych kleszczy. W Polsce są to województwa: podlaskie, warmińsko-mazurskie, lubelskie, kieleckie oraz dolnośląskie i opolskie. Szczepić warto też dzieci, które często podróżują w te rejony. Najlepiej zrobić to zimą lub wczesną wiosną albo co najmniej 2–3 miesiące przed wyjazdem. Jeśli syn jest zdrowy i nie ma uczulenia na białko jaja kurzego, lekarz lub pielęgniarka może mu podać szczepionkę. Potrzebne są trzy dawki (każda kosztuje ok. 100 zł). Po trzech latach trzeba podać jeszcze jedną dawkę przypominającą.
aniez
Fanka BB :)
dawka przypominajaca jest podawana od 3-5 lat;-). Wlasnie na wiosne musze Werci zakupic przypominającą, a Borysa zaszczepic, pójdą wiec razem...a co...heheh
No to by sie zgadzalo, bo tam ktos pytal o 2 letniego synka :-) idz koniecznie, bo Wy akurat jestescie 'w grupie ryzyka'

mam pytanie do mam chłopców. Mianowicie czyc Wasze pociechy miały kiedykolwiek zapalenie w intymnych częściach ciała?
chodzi mi o końcówkę peniska, moje dziecko właśnie ma i nie wiem czy samo przejdzie, czy powinnam iść do lekarza. Dodam, że nie widać, żeby go bolało.
chodzi mi o końcówkę peniska, moje dziecko właśnie ma i nie wiem czy samo przejdzie, czy powinnam iść do lekarza. Dodam, że nie widać, żeby go bolało.
zielona maupa
Na skrzydłach melancholii
Gosia, ja nie mama obszczymurka, ale wydaje mi sie, ze jakiekolwiek infekcje w obszarze genitaliow nalezy konsultowac z lekarzem
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
gosiu lepiej idź do lekarza bo teraz może np. furagin pomóc a potem antybol bo sie ropa zacznie zbierać.
Szkoda że dzisiaj piątek wieczór bo zostaje ci IP a wolałabym tego do poniedziałku nie zostawiać.
Jeśli nie masz innego wyjścia (np. prywatna wizyta domowa pediatry) to staraj się przemywać rumiankiem penisa, musić mu lekko obciągnąć napletek żeby ładnie wymyć, ale nie mocno bo u takich malutkich dzieci jeszcze napletka nie odciągniesz na tyle żeby uwidocznić żołądź.
Szkoda że dzisiaj piątek wieczór bo zostaje ci IP a wolałabym tego do poniedziałku nie zostawiać.
Jeśli nie masz innego wyjścia (np. prywatna wizyta domowa pediatry) to staraj się przemywać rumiankiem penisa, musić mu lekko obciągnąć napletek żeby ładnie wymyć, ale nie mocno bo u takich malutkich dzieci jeszcze napletka nie odciągniesz na tyle żeby uwidocznić żołądź.
reklama
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
gosiu najlepiej tak zrobisz. Jeszcze mi się przypomniało że jeśli masz oktanisept (czy jak to się tam pisze) to możesz mu psiknąć