• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Pielęgnacja niemowlaka od A do Z

Rzutka masz rację- do karmienia trzeba dziecko rozebrać troszkę- np wyjąć z rożka.
Bo przy piciu dziecko się rozgrzewa- dlatego jak maluch zmarznie to należy go przystawić do cyca- od razu się rozgrzeje!!!!

reklama
Ja właśnie z tym ubieraniem mam problem :( u mnie jak dla mnie jest strasznie zimno, więc chodzę opatulona jak nic, a z Zuzią mam właśnie problem z ubiorem bo z zasady powinno się ubierać o jedną warstwę więcej niż ma się na sobie czyli jest ubrana w dwa kaftaniki i śpiocha + skarpetki i łapki niedrapki. śpi w rożku i już.

Ale zauważyłam że chyba zaczęły jej się robić potówki takie białe krosteczki wokoło czerwona plamka??Co robić?? Czy to potówki czy może uczulenie, dodam że ma to tylko na buzi, a do lekarza musimy się jeszcze zapisać:(-mąż nie mógł wziąć urlopu ani zwolnienia i biega do pracy a ja sama chodzić to tak nie za bardzo :(

Mogę zdjąć jeden kaftanik ale czy nie będzie jej za zimno - dodam że kark ma ciepły ale nie gorący a rączki i stópki zimne.

Z tym rozbieraniem to faktycznie racja. Ja też to stosuję jak chcę małego rozbudzić. Albo rozbieranie albo zmiana pieluchy :) Wtedy napewno się wścieknie że ktoś mu w śnie przeszkadza :D

hehehe skąd ja to znam, to niekiedy jedyny sposób żebym nakarmiła małego, a gdy byliśmy w szpitalu i w jeden dzień miałam problem w przystawieniem go do cycka to pielęgniarka też go rozebrała od pasa w dół i od razu złapał za cycka. :)

Aniołek, takie potówki jak opisujesz czyli czubek z czerwoną obwódką przeważnie występują u noworodków w miejscach choć trochę owłosionych, więc może to być uczulenie, ale ja się nie znam. Przypominam sobie tylko, że tak coś mówiono na SR.
Występują np w miejscach nadmiernie natłuszczonych/nasmarowanych.
Może za często smarujesz jej buźkę ? Czym przemywasz twarz ?

Nice-girl, czemu odciągasz do butli ? Odciągasz tuż przed karmieniem czy wcześniej na zapas ?
Ja właśnie chciałabym odciągnąć żeby w nocy choć raz mógł mąż nakarmić, ale jak odciągnę w dzień to nie dostanie tego nocnego mleka, które podobno jest najlepsze, a siedzieć w nocy z laktatorem to już równie dobrze mogę dać cyca...

Ostatnia edycja:
Doświadczone mamy, jaki to ten linomag do pupy, taka maść w zielonej tubce?

Może ktoś podesłać linka, bo w aptece jest kilka tych linomagów i nie wiem, który wybrać...

A tak na marginesie (chociaż to najważniejsze ;-)), budzicie się same w nocy do maluchów- ja mam sen jak truposz i boję się, że nie usłyszę małej, dopóki mnie mąż nie wykopie z łóżka ;-).

Aha i czy maluchy dają znać, że czas na zmianę pieluszki (wiem, że pewnie trzeba u noworodków samemu częściej zaglądać), czy przesypiają te rewelacje?

Doświadczone mamy, jaki to ten linomag do pupy, taka maść w zielonej tubce?

Może ktoś podesłać linka, bo w aptece jest kilka tych linomagów i nie wiem, który wybrać...

A tak na marginesie (chociaż to najważniejsze ;-)), budzicie się same w nocy do maluchów- ja mam sen jak truposz i boję się, że nie usłyszę małej, dopóki mnie mąż nie wykopie z łóżka ;-).

Aha i czy maluchy dają znać, że czas na zmianę pieluszki (wiem, że pewnie trzeba u noworodków samemu częściej zaglądać), czy przesypiają te rewelacje?

Zdwiwisz sie jak bedziesz gotowa do dzialania w srodku nocy, bo dziecko jeknelo lub wydalo z siebie najmniejszy dzwiek...Mala dzidzia ci nie powie ze jest zasirana czy zakupkana, owszem sa dzieci, ktore odcuwaja wtedy dyskomfort i sie dra, ale to raczej musisz sama kontrolowac. po jakims czasie wystarczy ze spojrzysz na pieluche i bedziesz wiedziala ile czego tam jest:)

linomag zielony. bardzo go polecam. przy starszym tylko na nim jechalismy caly czas i nie bylo wogole klopotow z pupcia.
co do zawartosci pieluchy moj piotrus mogl miec nawalone 5 razy i nawet nie jeknal. nic mu nie przeszkadzalo. wszystko zalezy od dziecka.
a jesli chodzi o wstawanie w nocy sama siebie zaskoczysz jak szybko bedziesz reagowac na chocby najmniejszy dzwiek wydany przez dzidziusia ;) nie martw sie

rzutka - Przemuś nie chciał ssać piersi, na początku nie miałam pokarmu, a on chciał jeść i dokarmiałam go bebilonem z butelki. Potem miałam nawał to nadal nie umiał się zassać,tym bardziej że wtedy piersi były twarde i obrzmiałe. Więc ściągałam laktatorem i z butli mu dawałam. Potem też nie chciał ssać, chyba mam zbyt płaskie brodawki i do tego przez ten czas już sie przyzwyczail do butli i odpuscilam. Ma to tez swoje plusy,bo maz sie nim dzieki temu moze zajmowac i w nocy sie dzielimy dyzurami i do lekarza z nim mogl sam pojechac jak ja bylam jeszcze nie na chodzie. Na szczescie mam sporo pokarmu, wiec maluch pije tylko moje mleko,ale z butli. Mam elektryczny laktator Medela i jest super. Odciagam kilka razy dziennie i czesto w nocy tez z raz,bo inaczej to by mi piersi rozsadzilo. Pokarm wlewam do malych buteleczek i mam w lodowce zawsze ze 3 porcje. Jak sie za duzo nazbiera to najstarsze wylewam. W lodowce mozna przechowywac 2-4doby.
Świeżo ściagniety w temp. pokojowej moze stac 12h wiec jak wieczorem sciagniesz to moze stac w butelce gotowe na nocne karmienie.

agrafa - to jest zielony Linomag maść (bo sa tez kremy,ale masc jest lepsza). A z przebieraniem jak małemu bedzie niewygodnie to się dopomni sam,a jak mu nie przeszkadza to znaczy ze jest ok ;) Ja przebieram zawsze przed karmieniem, no i czasem tez zaraz po, jak uslysze ze walnął kupkę. Nie muszę nawet sprawdzać -słychać zawsze. Teraz już nawet rozpoznaję czy to tylko gazy czy kupka poszła :)

reklama
Nie mam takiej osobnej zamrażarki, a w takiej zamrażarce co są w lodówkach to można przechowywać pokarm tylko 2 tyg. wiec to nie ma sensu. Jeśli miałabym taką osobną zamrażarkę co do niższych temp. mrozi to super bo wtedy to chyba jakos 3 miesiace czy nawet dluzej mozna przechowywac, wiec przydałoby się na przyszłość.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry