reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Postępy naszych dzieci :)))

rany jestem w szoku! ile mówią Wasze maluszki!
moja mówi tylko "mama", czasem "baba" i oczywiście coś w zrozumiałym tylko dla siebie języku! ale nic więcej. czasem powtórzy Ania i dziadzia! jak mówię powiedz tata to kręci głową na nie! ogólnie to jak coś chce to przychodzi do mnie bierze mnie za rękę i kiwa głową na tak! no i ja biedna muszę zgadywać o co jej chodzi ;) chociaż czasem mówię, że jej nie rozumiem i ma powiedzieć o co jej chodzi ;-) ale oczywiście jeszcze taki dzień nie nastał :-)

reklama
z nowych powiedzonek Eli - kły, otu (otwórz), elmo, baja, manu (mniek), but........na pytanie gdzie idziemy (a w zamiarze mamy iść do rodziców R) mała odpowiada..........kota hahah dziadki faktycznie mają kota, mała jak tylko widzi jak się ubieram wyciąga swoje buty i kurtę i woła oć (chodź);-) a i woła mnie po imieniu Aga:-)

rany jestem w szoku! ile mówią Wasze maluszki!
moja mówi tylko "mama", czasem "baba" i oczywiście coś w zrozumiałym tylko dla siebie języku! ale nic więcej. czasem powtórzy Ania i dziadzia! jak mówię powiedz tata to kręci głową na nie! ogólnie to jak coś chce to przychodzi do mnie bierze mnie za rękę i kiwa głową na tak! no i ja biedna muszę zgadywać o co jej chodzi ;) chociaż czasem mówię, że jej nie rozumiem i ma powiedzieć o co jej chodzi ;-) ale oczywiście jeszcze taki dzień nie nastał :-)

U nas jest tak samo, ja myśle ze niektore dzieci maja lekką mowę a niektóre trudniejszą, moja Zuzia tez późno zaczęła mówić, tak biegle to ok. 3 urodzin. Julek niby troszke lepiej ale i tak jak czytam co gadają Wasze maluszki to mnie zazdrość zżera;-)

Ostatnio mówi "aba" czyli żaba, jego ulubiona przytulanka:-)

a Marcel od jakiegos czasu znów mówi nowe słówka sa to m.in.:
śeśe - jak siedzi to pokazuje ze siedzi :D
to teć - jak sprzatamy klocki do pudła czy papierki do reklamówki to kazda rzecz podnosząc mówi to teć
odać - jak mu cos zabierzemy bo np tego nie wolno dzieciom to woła odac odac

kiedys ładnie mówił buty i noga teraz to poprzeinaczał i buty to budzia a noga to dyga ;] ciekawe co jeszcze wymysli....

Mama - Hanka miała etap, że wszystkie zwierzęta prócz kota to "koń" i jak na widok yorka wrzasnęła "Koń, koń" myśleliśmy, że ze śmiechu zejdziemy... i słynny był też swego czasu duduń = pociąg oraz drydzyk = odpychacz, który do tej pory używa.
Edit. a Gośka wczoraj na dziurki w drzwiach w przychodni "Kółko jest":-D , pod nosem wymówiła "góra-dół" jak tata podnosił Hankę:szok:

nowe osiagniecia słowne [te które pamietam]:
idzie - mówi i pokazuje jak chłopek lego lub sam marcel idzie
łodzie - spodnie
buzia - bluza
oko - i oko i okno - zalezy na co wskaze
uko - ucho
noń - nos
kem - krem
ne ke - nie chce
titu - tutaj
psik psik - słodko pokazuje jak mama perfumuje sie :D
uja - zupa :D
odeć - odejdź
iju iju - wszelakie karetki, policja, straż na sygnale

ogólnie jest tego duzzzzzzo wiecej, niesamowite jak takie pierdółki małe są juz mądre.
Aha i wczoraj na placu zabaw była upierdliwa okolo 3 letnia dziewczynka która go notorycznie popychała. Marcel nie wywaliłby jej wiec poczekał na odpowiedni moment jak stała na zabawce na jedej nodzie i z rozpedu ja popchnął a ona wywinęła takiego orła ze szok :D 8 letni chłopak bił mu brawo hahahaha

Ostatnia edycja:
nowe osiagniecia słowne [te które pamietam]:
idzie - mówi i pokazuje jak chłopek lego lub sam marcel idzie
łodzie - spodnie
buzia - bluza
oko - i oko i okno - zalezy na co wskaze
uko - ucho
noń - nos
kem - krem
ne ke - nie chce
titu - tutaj
psik psik - słodko pokazuje jak mama perfumuje sie :D
uja - zupa :D
odeć - odejdź
iju iju - wszelakie karetki, policja, straż na sygnale

ogólnie jest tego duzzzzzzo wiecej, niesamowite jak takie pierdółki małe są juz mądre.
Aha i wczoraj na placu zabaw była upierdliwa okolo 3 letnia dziewczynka która go notorycznie popychała. Marcel nie wywaliłby jej wiec poczekał na odpowiedni moment jak stała na zabawce na jedej nodzie i z rozpedu ja popchnął a ona wywinęła takiego orła ze szok :D 8 letni chłopak bił mu brawo hahahaha

oj mama..... ;p

reklama
Do góry