reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

z tego co wiem to pol etatu chyba sie nei wlicza
a kto ci powiedzial ze macierzyński 6 miesiecy trwa?
przy pierwszym dziecku 18
przy drugim 20
a blizniakach chyba 26 (nie pamietam)
a wychowawcze starasz sie oddzielnie i to zalezy od przydodu na rodzine nie moze chyba przekroczyc 500 pare zł czy cos takiego i dostajesz chyba 400 zl

Kasiula to 18-20 to nie sa miesiace tylko tygodnie wiec 18tyg to jest chyba 6mc wiec tyle jest maciezynskiego

A do wychowawczego licza dochody tylko meza skoro ja jestem z malym dzieckiem i siedze w domu i kase mam tylko z zusu??

reklama
I czyli jak ktos tylko pracuje na pol etatu to w ogole kasy z zusu nie dostaje bo juz powoli nic nie kumam??

Kasiula to 18-20 to nie sa miesiace tylko tygodnie wiec 18tyg to jest chyba 6mc wiec tyle jest maciezynskiego

A do wychowawczego licza dochody tylko meza skoro ja jestem z malym dzieckiem i siedze w domu i kase mam tylko z zusu??

a według moich obliczen to jest 4 miesiace ;]

z do zusu pewnei z 3 miesiecy nalezy sie wiec maz i kasa z macierzynskiego twoja

A ja mam problem z pensją. Jestem 14 dni na zwolnieniu i dostałam tragicznie mało. Zrobiłam rozrubę, bo przeceż jest 100% płatne w ciąży, ale zarówno kadrowa jak i główna księgowa przekonywały mnie, ze jest dobrze, bo ponoć teraz podstawa liczy się nie jak do tej pory z ostatnich trzech miesięcy tylko z całego zeszłego roku czyli I-XII 2008 (mimo, ze teraz mamy maj 2009) a ja w 2008 roku byłam na urlopie macierzyńskim (tylko 2 miesiące) i 2 miesiące na zwolnieniu, a to znaczy, że zarobiłam ), bo płacił zus, więc jakimś sposobem średnia wyszła im 600zł!!! A normalnie zarabiam 1500 + przez 4 miesiące 250 nadgodzin + trzynastka i świadczenie urlopowe. Powiedzcie mi moje drogie czy to naprawdę tak jest czy mnie kantują???? Bo dosłownie załamana jestem

eee???? pierwsze słysze o takich sposobach wyliczania.... po pierwsze nie pamiętam kiedy podstawę do wynagrodzenia chorobowego liczyło się z 3 miesięcy, a po drugie podstawę faktycznie liczy się z 12 miesięcy ale poprzedzających twoje zwolnienie- chyba że chorowałaś wcześniej do 3 miesięcy wstecz (wtedy bierze się podstawę wyliczoną wcześniej). jak miną te 3 miesiące postawę liczy się od nowa z 12 miesięcy
jeśli w trakcie tych poprzednich 12 miesięcy byłaś chora lub na macierzynskim wieciej niż 15 dni w miesiącu- wtedy wogole pomija się ten miesiąc i nie bierze się go do średniej.
bzdurą jest też to że biorą Ci do podstawy 8 miesięcy, a dzielą przez 12.

Ostatnia edycja:
z tego co wiem to pol etatu chyba sie nei wlicza
a kto ci powiedzial ze macierzyński 6 miesiecy trwa?
przy pierwszym dziecku 18
przy drugim 20
a blizniakach chyba 26 (nie pamietam)
a wychowawcze starasz sie oddzielnie i to zalezy od przydodu na rodzine nie moze chyba przekroczyc 500 pare zł czy cos takiego i dostajesz chyba 400 zl

teraz już nie ma rozróżnienia na pierwsze i drugie dziecko... jeśli jest ciąża pojedyncza- należy nam się zawsze 20 tygodni urlopu macierzyńskiego

słuchajcie mam pytanie co do wychowawczego poniewaz znajoma mi cos mowila ze warunkiem wychowawczego jest abym pracowala rok u tego pracodawcy samego... to prawda? slyszalyscie cos takiego?

Warunkiem jest chyba przepracowanie 6miesiecy u tego samego pracodawcy aby mozna pojsc na ten urlop. A czy bedzie on platny czy nie zalezy od dochodow, ale szczegolow nie znam. Ja sie raczej nie zapalie...A jak sie zalapie, to te grosze i tak nie wystarcza, wiec jak mnie po macierzynskim nie zwolnia(mam umowe na czas okreslony a na moje miejsce juz maja pracownikow) to zamierzam wykorzystac caly urlop za 2008, 2009 i 2010 rok i wrocic do prcy jak malenstwo bedzie mialo 7-8miesiecy.

Wychowawczy o ile się orientuje zależy od rodzaju umowy o pracę.Czyli jeżeli umowa jest np.do dnia porodu, wychowawczy się należy.Jeżeli na dłuzej no to na ten okres co umowa ale chyba do 3 lat maksymalnie :-/.A płatny urlop to wtedy jak dochód na jedną osobe w rodzinie nie przekracza 504zł.Biorą pod uwagę zarobki męża.Mniej więcej coś takiego.

reklama
A jak jest z macierzynski? Z platnoscia? Tak samo jak z L4? Srednia z wynagrodzenia+ premii, czy tylko gole wynagrodzenie?

Do góry