bosastopka
Fanka BB :)
Może dodam jeszcze link gdzie o tym czytałam :-)
http://www.praca.egospodarka.pl/413...rlopu-macierzynskiego-od-1-I-2009,1,47,1.html
http://www.praca.egospodarka.pl/413...rlopu-macierzynskiego-od-1-I-2009,1,47,1.html
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Podobno nas obejmuje, ale ręki sobie za to obciąć nie dam ;-) dlatego, że słyszałam sprzeczne informacje, ale moja kadrowa mówi, że będą mi się należały te 2 dodatkowe tygodnie, a kadrowa chyba się na tym zna ?Mam pytanie. Dowiedziałam się, że moja kuzynka rodzi 5 października. Jej kadrowa w pracy powiedziała jej że ma obligatoryjnie 20 tygodni urlopu macierzyńskiego i później może skorzystać z urlopu fakultatywnego - dodatkowe dwa tygodnie. Czyli razem ma 22 tygodnie.
Czytam teraz artykuł na ten temat i nie wszystko rozumiem. Rzeczywiście od 2010 roku jest dodatkowe 2 tygodnie urlopu fakultatywnego, ale my rodzimy w 2009 :-( Może któraś z was jest bardziej poinformowana i wie czy będziemy mogły skorzystać z tych dodatkowych 2 tygodni czy też nie? Co prawda my urlop macierzyński skończymy dopiero w 2010 roku, ale nigdzie nie mogę się doczytać czy nas to obejmie czy też nie.
Bedziemy mogly skorzystac, bo wchodzi to w zycie w momencie gdy bedziemy jeszcze na macierzynskimMam pytanie. Dowiedziałam się, że moja kuzynka rodzi 5 października. Jej kadrowa w pracy powiedziała jej że ma obligatoryjnie 20 tygodni urlopu macierzyńskiego i później może skorzystać z urlopu fakultatywnego - dodatkowe dwa tygodnie. Czyli razem ma 22 tygodnie.
Czytam teraz artykuł na ten temat i nie wszystko rozumiem. Rzeczywiście od 2010 roku jest dodatkowe 2 tygodnie urlopu fakultatywnego, ale my rodzimy w 2009 :-( Może któraś z was jest bardziej poinformowana i wie czy będziemy mogły skorzystać z tych dodatkowych 2 tygodni czy też nie? Co prawda my urlop macierzyński skończymy dopiero w 2010 roku, ale nigdzie nie mogę się doczytać czy nas to obejmie czy też nie.
. Jakby byl choc 1 dzien przerwy, to by nas ominelo.
no i jeszcze jedno czy idac na macierzynski to do pracodawcy mam zglosic i napisac podanie? czy gdzie ? 

w Polsce...maciezynski liczy się od pierwszego dnia połogu, czyli po urodzeniu dzidziusia...

wiem że samemu trzeba było łatwić sobie zawsze....

Juz do Strasburga pozew przeciwko pańśtu polskiemu pisać zaczęłam