reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

PRZEPISY DLA NASZYCH SZKRABOW!!

malemu smakowla kluska slaska- jutro na obiad dostanie kluske +maselo i troszke cynamonu z cukrem:)

ostatnio ugotowalam po prostu ziemniaka z marchewka i dodalam troszke piersi z kurczaka-z rosolu; pycha!

reklama
szkoda ze nikt nie pisze

my smakowalismy dzisiaj nalesniki- pol z dzemem, pol z szynka :)bardzo smakowalo; robilam na normalnym mleku-zobaczymy czy zaszkodzi:szok:

specjalnie dla Izabelki! cos z nowości w menu Sebastiana:

• ryż z jabłkiem i cynamonem,gotowane na wodzie ,z cukrem.hit!
  • kawa inka z normalnym mlekiem
  • herbatniki petitki zalane mlekiem modyfikowanym
  • jajecznica smazona na maśle
  • pieczona karkowka w majeranku- to z okazji Świat
  • makaron w rosole,z mieskiem, z bananem,sam nagi tak do raczki
obraził sie na chlebek i kanapki,ale myśle że mu przejdzie, tak sadze :tak:

od jakiegoś czasu nie gotuje małemu osobno,ma to co jjemy my,lekko doprawione a dla nas sol i magi na stole

wczoraj wieczorem podjadałam ptasie mleczko i zostało jedno,rano mały wleciał do pokoju i zjadł,całe,mi pozostawił rączki i buzie do wytarcia!kupa byla normalna

rodzice zrobili ciasteczka cynamonowe , jak jestesmy u nich sam zaglada do szafki i klepie w pudełko ,tak domaga sie ciacha!

Jajecznica na parze ze szczypiorkiem
Skład:
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki masła
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku (wychodowanego w doniczce na parapecie:-D :-D )

Szczypiorek opłukujemy i kroimy w małe pierścionki, a następnie parzymy wrzątkiem 1 minutę. Wodę gotujemy w rondlu. Spodeczek smarujemy masłem i wstawiamy do rondelka z wrzątkiem. Na spodeczek wbijamy jajko (całe !!!) i starannie mieszamy do ścięcia się białka. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

dziekuje dziewczynki :)
ja malemu dalam jajko na miekko i maczany chlebek;
na obiad wczoraj makaron z maslem i twarogiem;
desrek- banan i jablko-uszy sie trzesly:-)

Michalina je już prawie wszystko, dzisiaj rano dostała kiełbase do rączki, nie dostała jeszcze mięsa pieczonego...ale to kwestia czasu....nalesniki normalene ciasto-sernik w świeta, perogi z twarogiem, pierogi z kapustę (grzyby wydłubałam), nawet spagetti z mięskiem drobiowym i sosem mojej roboty, z pomidorów i przecieru.....a do obiadku sypie jej w czasie gotowania ziółek prowansalskich, albo takich specjalnych do warzyw duszonych......., jak gotyje jej warzywka to zawsze ze sporym kawałkiem selera i cebulki i ona to zjada.....:-):-):-), w świeta jadła garściami sałatke warzywna (bałam sie o majonez), a wczoraj wyjadała kapuste pekińska z surówki......., rano zjadła 3 plastry żółtego sera takie całe do rączki dostała, bo chlebek jest beeeeeee,jajko na miekko jest mniam, a jajówka beeeee, mała uwielbia brokółki, kalafior, szpinak (szpinak wyjmóje z mrożonej zupy królewskiej, bo to taka mała kulka), i bardzo kocha ziemniaki ale płatki ryżowe z mieskiem i warzywami tez sa cool. makaron tak sobie ale zajada!!! pije soczki kubuś, i kubus play, herbatki hipp i zwykłe owocowe i wodę!!!

zup nie je wcale ja gotuje na 2 dni marchewke i miesko w kostce rosołowej, a codziennie dogotowyje kalafiora, albo brokółka, szpinak lub buraka i do tego pyrki, albo płatki ryżowe. Kalafior, szpinak i brokółki mam dla niej mrożone......ona nie może jeśc obiadków z nami bo ja jak jestem sama to nie gotuje!!!!

Strasznie sie ciesze że lubi warzywka i sie nimi zajada......to najważniejsze, ale za to owoce sa beee, musze jąprzypilnować aby zjadła, bo ja mysle że ona zajada ( bo dostaje jabłko i banana do rączki) a potem znajduje je w końcie..........winogrona sa mniam, mandarynki i pomarańcz też (bez tych błonek!!!) dzisiaj daje kiwi!!!!

a tak wyglądał dzisiejszy obiadek Michalinki
zjedzony został w całosci!!!

cały ziemniak
3 kwiaty brokuła
pół marchwi
kawałek selera i pietruszki
pierś z indyka
łyzka masła
ziółka do duszonych warzyw

gotowane w bulionie

2jfd4z4.jpg

Martka, to jest jej porcja? bo jakaś duza?? jak tak to moj jje zdecydowanie mniej...a może za mało... chociaz wazył 15 grudnia 11100 i przez 6 tygodni przybrał 600 gram co wg pediatry jest bardzo dobrze

a ona jje takie duze kawałki ,dajesz jej w rączke czy sama sie częstuje? no nie mogę uwierzyc,niech wcina, to samo zdrowie!

Tak to jest obiad który zjada cały lub zostawia ze 3 łyżeczki!!! to jest taki tależyk śniadaniowy nie duży obiadowy!!!!:happy:

Ja jej to przed jedzeniem jeszcze rozdrabniam, ale nie gniote na miazga i nie mięszam, dostaje raz kawałek ziemniaka, raz marchewke itd....nie daje jej miazgi, bo nie zje......

.....a mała waży ok 9 kilo...a dodam jeszcze że na kolacje dzisiaj zajadła kawałek chleba z masłem, duże jajo na miękko, parówkę cielęca do łapki, potem kompiel i jeszcze 160 ml mleka z odrobiną kaszki i cycek!!!! za to kiepsko je sniadanie:no:

A ja głupia ciagle mysle że to mało!!!!:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

reklama