dzień dobry słonka moje.
zaspana jestem na maksa, bo wróciliśmy wczoraj po 24 do domu a ja oczywiście długo zasnąć nie umiałam. w dodatku strasznie źle mi się spało, bo paszcza mnie boli od tego zęba. no i w sumie spałam chyba 5 godzin. z nocy na noc śpię coraz mniej. wykańcza mnie to.
byłam z ranka w sklepie po pieczywo i kupiłam pieczarki- tanie były. to jutro zrobię sos pieczarkowy z ryżem albo makaronem pełnoziarnistym. pychotka będzie.
dziś mnie jeszcze czeka zaprawianie tego agrestu, bo w czoraj nie zdążyłam
Sorbus nie tylko Tobie się marzy urop.... ehhh
Jaewa ja Ci wyślę karteczkę z moim miasteczkiem

)
Buńka Tobie też

Musze się tylko zmobilizować

(
Sluchajcie mam pytanie i wlaściwie prośbę o radę...
Znaleźliśmy dom do wynajęcia... Kosztuje tyle samo ile płacimy teraz za mieszaknie (800zł) plus opłaty za prąd, wodę, gaz, śmiecie i ogrzewanie. teraz w opłatach czynszowych się już mieści ogrzewanie, śmiecie i internet.
Dom ma 3 pokoje, piwnice i dużą działkę... Trzeba go tylko umeblować - więc wszystkie meble oprócz sypialnianych musielibyśmy kupić (nasze oddaliśmy przed wyjazdem teściom

(
Dziś jedziemy oglądać. Na co powinnam zwrócic uwagę??
I może wiecie ile kosztuje ogrzewanie domu gazem i wywóz śmieci???
Bo kurcze to jednak dom. Dla psiaka i dziecka idealnie...
jak dla mnie to musisz sprawdzić jakie rachunki mieli za prąd, gaz i wodę. żeby sobie porównać.
do tego musicie zapytać o wywóz śmieci, bo wszędzie jest inaczej. a pamiętaj, że te segregowane- plastik, szkło, puszki wywożą za darmo raz w miesiącu. także śmieci jest naprawdę niewiele do wywożenia. my tu np. mamy jeszcze tzw. hasie, gdzie wyrzucamy obierki, czy jakieś resztki organiczne i niewiele jest tego wszystkiego do wyrzucenia tak naprawdę.
zwróć szczególną uwagę na to, czy dom jest ocieplony- jeśli nie to w zimie zamarzniecie (bo ogrzewanie gazowe nie daje tyle ciepła) a w lato się roztopicie. grunt do dobra izolacja.
muszą być szczelne okna- z nieszczelnych będzie wiać, lecieć woda i będą zamarzać.
ogordzenie musi być całkowite jeśli chcecie psiaka puszczać na dwór.
zobacz gdzie są najbliższe sklepy i czy ceny w nich się są za duże- bo po 1 jak będzie drogo to sie nie opłąca, a jeśłi tańsze będą dalej to znowu szkoda paliwa.
no i dowiedz się czegoś o ludziach, którzy ten dom chcą wynająć- najlepiej popytaj sąsiadów, oni zawsze wiedzą najlepiej.
no i przedewszystkim zwróć uwagę na dach, czy jest szczelny. a jeśli już się zdecydujecie, to w umowie dokładnie ujmijcie jakie są wasze obowiązki (np. koszenie trawy) i spiszcie stan tego domu na dzień waszego przyjścia tam, żeby potem nie było że ludzie was będą wykorzystywać do remontowania, dbania o ten dom żeby go sprzedać za większą cenę komuś innemu. (niewiadomo jacy to ludzie, bo wkońcu ten, który wynajmuje ma prawo pierwokupu). po prostu przy wynajmowaniu domu wszystko musi być doprecyzowane.
wiem, bo sami wynajmujemy właśnie dom