• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
czesc babki..

ja mam problem i tak przeglądam ksiązke i myśle-Zuza od wczoraj ma na calej klatce piersiowej różowe plamki i bardzo różowe cale policzki(jak odmrożone)
myślalam,ze to szkarlatyna bo teraz "grasowala" w przedszkolu ,ale ona sie objawia wysoką gorączką,zmienionym jezykiem ,bólem brzucha i gardła a Ona tego nie ma-dzikuje jak zawsze,apetyt też ma..... tylko te plamki...

co myślicie????może to różyczka????????

tylko przecież byla szczepiona!!

i teraz co -wizyte mam jutro na 10.30 u pediatry a dziś mamy dzialać a wiadomoże dla kobiet w ciązy różyczka jest bardzo grozna ale dziecka....co radzićie???????????

reklama
Na pogotowie jak masz możliwość, i wiem, że to źle zabrzmi, ale ograniczyć kontakt. Moja koleżanka ma poważną wadę słuchu przez to, że jej mama na samym początku ciąży miała różyczkę :(

Mamitka, różyczka się zaczyna od czoła i schodzi w dół, jest temp. i powiększone węzły chłonne, więc może to tylko jakieś uczulenie?

RURKA- kurcze...nie mam szpitala u siebie a do Poznania do najbliższego szpitala mam 30 km...
kurcze mać ..zawsze coś!!!!

wiesz co..Ona nie ma nic na czole,nie ma gorączki i nie ma powiekszonych węzlów...je normalnie-nić ją nie boli,humor ma si..
ogólnie wszystko z Nią dobrze tylko te poliki i klatka piersiowa..
moze uczulenie ale kurcze od czego jak nigdy nie miala ,jemy to samo,w tym samym proszku piorę.........

Ostatnia edycja:
mama - nie wiem jak to dziala w Polsce ale wydaje mi sie, ze podobnie. Zadzwon na pogotowie, jak opiszesz objawy, to powinni Ci telefonicznie chociaz pomoc wykluczyc niektore chorobska. jak nie ma gorączki to moze jakas reakcja uczuleniowa ale lepiej sprawdzic. a uczulenie niestety ma sie tak, ze mozna je nabyc "po drodze". M. cale zycie mial kota w domu i nigdy nic a teraz od razu kicha i oczy go pieka jak sie kot pojawia. Nie trzeba miec od dziecka, od zawsze uczulenia, moze sie pojawic pozniej.

Ostatnia edycja:
POK tak zrobilam jak tylko wrociliśmy z przedszkola,ale pani w przychodni od razu mi powiedziala,ze to musi zobaczyć lekarz i zapisala na jutro bo dziś juz pediatry nie bylo...

kurka nie stresowalabym sie tym gdyby nie nasze dzialania bo wyczytalam ,ze różyczka to bardzo lagodna choroba dla dzieci,ale o siebie sie martwie-to znaczy o ewentualną ciążę..

a jak myślicie -jaka jest szansa ,ze dziecko zachoruje jesli byla na tą chorobę szczepiona?????????

laska - nie do przychodni tylko na pogotowie zadzwon :) oni tam juz telefonicznie zawsze przeprowadzaja wywiad, zeby sprawdzic czy konieczna jest interwencja czy nie. sproboj. A skad Ty jestes mamita? Moze uda mi sie cos znalezc.
To moze byc cos bardzo blachego albo cusik powazniejszego. Chociaz jak nie ma goraczki, to bym sie nie martwila i spokojnie czekala do jutra obserwując małą na bieżąco.

POK- pod Poznaniem mieszkam..
mam tu wypis ze szpitala jak Zuza zlamala ręke tam jest nr tel.to zadzwonie..

ja jeszcze bym ją do golasa rozebrała i obejrzała czy gdzies jeszcze nie ma rumiencow i plamek, szczegolnie na zgieciach - pod lokciami, kolanami itp.
zadzwon i daj znac co powiedzieli.

mama - wpisalam na glupa w google "telefoniczna pomoc medyczna" i np:
http://www.pkt.pl/firmy/Poznan/q_pomoc+medyczna/1/?edsacid=aw-1-&gclid=COfHnr2QjacCFcoe3wodxTurgQ
http://www.medicover.com/plpl/345,Medyczna-Konsultacja-Telefoniczna.htm - nie wiem tylko czy to dla wszystkich czy tylko klientow medicover i czy darmowe czy jak...

wyskakują też inne strony.

Ostatnia edycja:
Mamuś spokojnie, jeśli była szczepiona, to raczej małe szanse na rozwiniecie choroby.

Ale jeśli to różyczka to musisz bardzo uważać. Na necie znalazłam, że okres inkubacji wynosi 14-21 dni, z czego przez 7 dni przed wysypką i 4 dni po zakaża.

Jeśli nie ma gorączki i węzły w porządku to pewnie to jakaś reakcja alergiczna :)
Pok ma racje, dzwoń na pogotowie, powiedz, że istnieje szansa, że jesteś w ciąży, i że nie wiesz co masz w tym wypadku zrobić. Na pewno coś Ci poradzą :)

reklama
różyczka to to na 90% nie jest - nie ma goraczki i byla szczepiona, wiec tu bym byla spokojna. daj znac co ustalilas koniecznie!

laski - dane do tabelki poprosze!

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry