• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
just jak chcesz to przedstaw mi sytuację i czego oczekujesz a powiem ci co robić bo ja już się sądzę od 2,5 roku i wiem jak to działa.
Oliwka a jak to zrobiliście bo mój mąż też chce jak pismo pisałaś itd :D ktoś mi pomoże może :D

reklama
Rureczko on jeszcze złotówki na Remika nie wydał, a później zobaczymy co będzie...

Kornelinko witaj, wybacz, że się nie przywitałam :)
ech to historia niczym telenowela, do tego międzynarodowa, więc to trochę inaczej działa, a czy ty się ubiegałaś o ustalenie ojcostwa?

Just kochana ja Ci powiem, że mi się nóż w kieszeni otwiera. Czuję podstęp i to wielki! Aż ciary po plecach idą. Nie interesował się, grosza nie dał, wypierał się tyle czasu, a teraz chce tatusiem roku zostać? Bóg zapłać za dzieciątko i finanse w głowy!! ZERO ODPOWIEDZIALNOŚCI! Masz rację, skontaktuj się z prawnikiem, bo to wszystko grubymi nićmi szyte!

my mamy ustalone ojcostwo i w tym wypadku jak to zrobisz to masz prawo do alimentów i świadczeń bo w polsce bez ojcostwa nie dostaniesz kasy. takie głupie prawo nowe.
A jeszcze ojciec jak się nie interesuje ma dochody przyzna się do ojcostwa ty możesz go podać o alimenty o pozbawienie tylko nie wiem jak z nazwiskiem chyba nie musi mieć jego wcale tylko żeby był w papierach nie jako nn

Ostatnia edycja:
Kornelinko,mogę Ci wysłać na dniach pismo które my złożyliśmy,wstawisz Sobie dane itp na spokojnie.
Najpierw musisz mieć wyrok prawomocny o odebraniu ojcu praw rodzicielskich.
Będziecie mieli rozmowę w ośrodku adopcyjnym z Panią psycholog,oczywiście po złożeniu papierów do sądu.
No i Twój mąż będzie musiał zrobić badania krwi,rtg,przynieść zaświadczenie o stanie zdrowia,o tym,że nie leczy się psychiatrycznie,o zarobkach i o nie karalności.Generalnie sama papierologia i latanie:)
Plus kurator na głowie:)

Co do świadczeń w Pl to nie takie proste jak ojciec jest obcokrajowcem i mieszka za granicą...mimo podpisania kilku różnych konwencji to trwa b. długo.Ja od 2 lat grosza nie dostałam a z funduszu mi się nie należą bo nie mam papierka,że alimenty są nie ściągalne...
A nie dostanę papierka bo za granicą to trwa i trwa,czekam od 11.2009 i nic.Sąd okręgowy nie pomaga tylko kontaktuje Cię z sądem za granicą,działa jak skrzynka kontaktowa...nic więcej.
Tatuś nie chce płacić to nie płaci...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Nazwisko dziecko może mieć po mamie, ale ojciec musi być podany. U nas w rodzinie był taki przypadek. Najpierw się wypierał, później nie wiadomo co mu odbiło i się zainteresował z roszczeniami z kosmosu. Szybko go w sądzie na ziemię sprowadzili :)

kornelinka : witaj !

just : ja tak jak rurka wole byc uwazna... i tez mi to smierdzi...
z jednej strony na pewno powienien poniesc odpowiedzialnosc i PLACIC, ale z drugiej kurde co sie tak nagle nawrocil... chodzi mi o to...zbeys dla paru groszy bo alimenty to nietstey ale i tak sa smieszne pieniadze i nie tylko w PL (!!!) - mam kolezanke co od bylego architekta dostaje 1OO pare euro na miesiac...
kazde pieniadze to pomoc wiem...tylko zeby pozniej nie mial wymogow i rzadan...
i zeby sie nie okazalo ze bedzie ci klody pod nogi : wyjazdy na wlacje, paspzort, wyjazd za granice, jak kogos poznasz to pzrysposobienie remika przez ojca twoich PRZYSZLYCH dzieci itp itd.
czasem lepiej olac pare groszy a miec siwety spokoj
no i musisz pomyslec czy remik potzrebuje i czy chcesz zeby wiedzial cala historie lub ba! gorzej - widzial wasze miedzynarodowe partioe pingponga... usrywanie sobie zycia itp...

musisz to sobie wszystko przemyslec
ale jedno jest pewne : POTZREBNA RADA FACHOWCA !!!!!!!!!!!!!!! Zebys wiedziala w co sie pakujesz! co mozesz zyskac i jak zrobic zeby dostac, a sie nie wpakowac w problemy, obowiazki itp
zeby ci jeszcze kwestionowal wybory szkoly i inne! tatus ! normalnie...

reklama
Powiem wam tyle nasza sędzina widziała ostatnio na dwóch rozprawach jak "tatuś" kłamał i kręcił.
23 maja na 10:40 i 11:20 mamy werdykty spraw o ojcostwo i alimenty mam nadzieję że będzie tak jak ja chcę bo wtedy zmieniamy małemu od razu nazwisko tylko musze wiedzieć czy dam rade u nas w urzędzie czy do Gdańska musze jechać bo mały tam się urodził a przecież oni przez urzędy nic nie chcą załatwiać bo przecież po co ułatwiać.

Fakt nasze pociechy w podobnym wieku. my dopiero od 3 dni robimy sisi na nocnik bo sie wystraszyliśmy rok temu i to był krzyk i wrzask nie na nocnik a od trzech dni tylko nocnik :szok:

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry