reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Rozszerzenie diety wcześniakom??

Marzena_29

Zaangażowana w BB
Cześć mam w domu wcześniaka urodzonego w 36 tygodniu ciąży. Jest na mleku motyfikowanym. Ale chce jemu wprowadzać diety, tylko niewiem kiedy mogę i od czego powinnam zacząć?? Synek ma już 10 tygodni i 2 dni..

reklama
Na spacerze może być jak każde inne dziecko.
Co do ubierania to obserwuj. Wcześniaki mają często problem z termoregulacją, na początku trzeba trochę cieplej ubierać niż dzieci donoszone.

reklama
Ojej ale z maluszkiem wszystko dobrze??
Urodził się w 31+3 pierwszego czerwca i już byłby w domu gdyby nie fakt, że podrosło mu CRP i musiał jeszcze zostać w szpitalu. Poza tym do przodu 💪
Rozszerzanie diety wedle wszelkich wiarygodnych źródeł powinnyśmy zacząć mniej więcej w 6 miesiącu życia, a już na pewno wtedy kiedy pozycja siedząca przychodzi dziecięciu naturalnie. Pamiętajmy że poza umiejętnością siedzenia z podparciem muszą również zostać spełnione pewne biologiczne warunki jak dojrzałość układu pokarmowego czy nerek.

Do 12 mies mleko jest podstawą u dziecka i nie zmniejsza się jego ilości. Początkowo dziecko poznaje smaki i jest to dosłownie kilka łyżeczek. Dopiero później zjada tak ilość by zaspokoić głód. Jednak to mleko jest podstawą jego diety i podaje się je nadal w takiej ilości ile dziecko potrzebuje. Posiłek powinien być podany np po 30 min od karmienia.
Masakra, taki doradca 🤦‍♀️

Dowolną 😉

Położna chyba nie zna nowych zaleceń WHO. Radzę samemu poczytać niż słuchać kobiet nie doszkalających się.

Wcześniak to noworodek jak każdy inny. Tu mowa o późnym. Wiadomo skrajne wcześniak mają duże nie raz problemy zdrowotne. Jeśli dziecku nic nie dolega to nie ma co treść się nad nim jak nad jajkiem. Niech spokojnie poznaje świat a ty uroki macierzyństwa
Synek urodził się w 36 tygodniu ciąży. Praktycznie to jego radowali, ponieważ miał niewydolność oddechową i niskoł masę ciałka. Ważył 2400

Mój ważył 2650g i naprawdę niczym nie różni się od rówieśników. Ba rozwojowo wyprzedzal zawsze niejednego z nich. Dziś laureat wielu konkursów przedmiotowych. Wczesniactwo nie oznacza napiętnowania dziecka. Czasem to tyci trudniejszy start, więcej wizyt kontrolnych u lekarzy.
Ciesz się macierzyństwem, dbaj o dziecko, ale naprawdę nie musisz jakoś bardziej szczególnie dbać o niego niżby urodził się w terminie, jeśli rozwija się prawidłowo i wszystko z nim ok.

reklama
Ja akurat wcześniej zaczynałam rozszerzać dietę (wytyczne who miałam w nosie), ale Twój synek jest jeszcze na to stanowczo za mały.
Mój synek ma dopiero 10 tygodni+2 dni. Jest na mleku motyfikowanym waży 400, je co 2 godziny 🙂.. Jakiś czas temu była u nas Pani położna, synkowi zbliżała się godzina karmienia. Gdy poszłam do kuchni aby zrobić dziecku mleko, pani położna przyszła za mną i patrzyła mi się na ręce jak robiłam mleko.. Raczyła mnie upomnieć że mały ma 3 miesiące, i gdzie mam dla niego jakiś normalny posiłek np. w słoiczku...

Do góry