reklama

Rozwoj naszych maluszkow

reklama
widzialam na fejsie, no mlody wymiata !

Nie wiem gdzie zadac to pytanie.... Czy ktorejs jeszcze maluszek nadal nie toleruje smoczkow tych zwyklych uspokajaczy i tych butelkowych??

Blusia juz myslalam ze moja jest jedyna... Ale to moze i lepiej nie bedzie kryzysu odsmoczkowywania ;p
tylko ze mam problem kurde ona z nowu potrafi wisiec na cycku jak zasypia ok godziny - poltorej. Meczace to czasami jest. Widze ze nie je i chce cycka zabrac to zaraz szuka i sie denerwuje, jako uspokajacz traktuje... na zwykly smoczek patrzecniehce a jak juz jej wsadze to nadal odruch wymiotny. Ehmmm...
Moja nadal nic nowego nie umie a wrecz wscieka sie gdy klade ja na brzuszek.
Uwielbia sprezynowac na stojaco (trzymana pod paszkami) lub na siedzaco.... To tyle :-p

Ironia, super czołgista :D

Trashka, Mrsmoon, Hanula tak robiła zanim zaczęła czworakować, więc wkrótce możecie się spodziewać biegania za dziećmi ;)

Larvunia, ja tego problemu nie mam, mała od początku ssie wszystko, co jej do buzi wpadnie :) ale może spróbuj smoka zamoczyć w mleku czy wodzie z glukozą :)

Olga, ja tez nie kupuję żadnych kasków i ochraniaczy, przed każdym kantem i tak dziecka nie ochronimy :) Musi nauczyć się rozpoznawać niebezpieczeństwo.

larvunia ale twoja Misiula świetnie siedzi, Marysia utrzyma się max 5 sekund:) Może Misia bdzie od razu chodzić bez raczkowania? Ja też nie raczkowałam a jak miałam 9 miesięcy to chodziłam bez podparcia :)
Co do smoczka to chyba już późno żeby mała się przyzwyczaiła, po prostu taka jest niesmoczkowa, tak jak moja Marysia jest niecycowa...

trasia dzieki, ja tez z bratem przed roczkiem poszlismy bez raczkowania... zobaczymy jaka bedzie Misiula. Synek raczkowal i to calkiem szybko zaczol chyba w wieku 6-7 mies.
Trasia wlasnie kazde dziecko jest inne i kazde innym tempem co innego robi ;-)

LARVUNIU nie martw sie,moja Maja miesiac sie juz cZolga a jeszcze nie raczkuje...dopiero dzis zaczela tak stawac jak na zdjeciu. A w ten miesiac chyba spolecznie bardziej sie rozwijala.Ona nie toleruje z kolei lezenia na plecach,od razu na brzuch fika.Tak jak piszesz-kazde dziecko rozwija sie swoim tempem i jak mowila nasza rehabilitantka nie trzeba niczego przyspieszac,Maja jeszcze sama nie siedzi,coraz czesciej z czworakow bokoem udaje jej sie usiasc z wysokim podporem,ale nie siadzie do konca sama.Ja nie wymuszam,sadzam ja sporadycznie i do jedzenia,poza tym calymi dniami zasuwa na podlodze a ja za nia.Daj Misi podloge a ona sama popedzi z rozwojem

wow dziewczyny ale postępy u waszych dzieciaczków

Mateusz póki co rozwija sie na maxa ruchowo,
mrsmoon to to pokazujesz że Maja robi to Mati tak ma od ok 2 tygodni, włazi wszędzie zapiernicza podobnie jak Beni Ironii :-) sam siada z czworaków i sam z siedzenia na czworaki sie przekręca. Nigdy nie był stymulowany czy rehabilitowany, sam wszystko ćwiczy :-)
a dziś sam wstał w kojcu, skubany chwycił sie dużego misia a potem boków kojca i zaczął piszczeć :-) W łóżeczku już wstawał kilka dni temu ale nogi mu objeżdżały i przewracał sie.
A ze społecznego rozwoju to wczoraj powiedział :" kurde" ;-) serio myślałam, ze źle słysze ale M. słyszał to samo :-)
No i pokazuje gdzie chce iść rączką jak widzi babcie to wała baaaaa, a jak psa to piszczy bo Reksio często na jego widok popiskuje z zachwytu :-)
A tak to jak płacze to jest przeciągłe mammmmamma

reklama
Malwinka na dzień wczorajszy ważyła 8,5kg, przy 76cm wzrostu. Siedzi sama odkąd skończyła 5 msc. teraz potrafi i ponad godzine przesiedziec i sie bawic. Czołga się do tyłu tylko, ale turla we wszystkie strony świata, na tą chwilę praktycznie tylko pod choinkę. Obrus u nas w domu na stole nie ma racji bytu ciągnie z każdej strony. O laptopie, pilotach i kablach jak dorwie to masakra. Naszczęście śpi w nocy:) Z gadki to tylko "mymymymy" jak płacze, a to to tylko piszczy, chichra sie i " e e e e" i "a a a a" no i jak podajemy jej cześc to również wyciąga prawą rączkę ;) chyba na tyle...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry