Agugucha - tak jak obiecalam, to teraz napisze ci ile moj srednio jadl w ciagu doby; mam nadziej,z e sie moj nie zbudzi i zdaze napisac wszystko co chce;-), np:
maj (pisze samo mleko bez picia) - 330 ml; 400 ml; 510 ml;470 ml; 270 ml; 180ml; 330 ml, itd - i tak mniej wiecej w tych granicach; a latwo obliczyc, ze powinien wypiac minimum 90 ml i tych karmien powinno byc w tamtym okresie od 6 do 8, czyli powinien wypijac 540-720 ml mleka; i podaje tutaj minimum; ale maj byl jeszcze nie tak zlym miesiacem; w czerwcu obnizylo sie to znacznie, tak,z e nawet wypijal po 270 ml mleka dobowo; masakra; dlatego u nas lekarze zdecydowali, ze w wieku 3 m-cy musze a nie tylko moge wprowadzic sinlac i kaszki ryzowa i kukurydzina; do tego jeszcze wczesniej mleko zageszczalam Nutritionem; a 28 czerwca zaczelam wprowadzac pomalutku inne rzeczy, czyli jak mlody mial 3 miesiace i 11 dni, ale... to wszystko za zgoda a nawet nakazem lekarzy; tylko ze moj maly sie urodzil z waga 3160, ktora potem spadla i dlugo nie mogl przytyc;
i uwazam za glupote wprowadzanie pokarmu w wieku 2,5-3 m-cy dziecku ktore wage wyjsciowa ma 4 kg i dobrze sie rozwija; bo trzeba znac troszke anatomii czlowiek i jak to wszystko funkcjonuje, by wiedziec, ze nie obciaza sie tylko ukaldu pokarmowego, ktory jest jeszcze nie calkiem dojrzaly, ale i serce i nerki;
z rad jakie moge dac, to mozesz dodac do mleka nutrition - go sie podaje nawet od urodzenia przy refluksie albo ulewaniu nawet, ale... on nie ma az takich duzych wartosci energetycznych; pogadaj z pediatra - moze juz mozesz wprowadzic, np kaszke kukurydziana albo Sinlac (on jest bardzo kaloryczny)??
a wsierpniu np, gdy maly mial juz 5 m-cy, to zjadl np tylko 100 ml mleka i pol zupki jarzynowej - masakra co ja przechodzilam;
chociaz nie wiem czy nie wolalam tamtej sytuacji od tej teraz; bo teraz co z tego,z e je skoro waga albo stoi albo spada:-( wtedy to przynajmniej wiedzialam od czego; a teraz - znow badania, az mnie ciarki przechodza:-(
Anowi - dowiedz sie koniecznie chociaz jakie mial badania robione, napisz mi jakie ma cisnienie i temp, czy robi sam siusiu, czy oddaje kal (spiszesz wiele rzeczy z karty tej co wisi na lozku) i daj mi znac; i idz do lekarza i powiedz, ze jestes najblizsza rodzina i nalezy ci sie rzetelna informacja odnosnie stanu zdrowia ojca; a jesli nie, to pojdziesz nawet na skarge do dyrektora szpitala a potem do izby lekarskiej i do ...no tego od praw czlowieka; i zadnej koperty nie dawaj; a kasa jesli mama przysle, to jeszcze ci sie przyda, np jak przeniesiesz tate do sanatorium szpitalnego, to wtedy np dla pielegniarki jak bedzie potrzeba dodatkowej opieki dla taty; a pisze tak, bo dowiem sie od taty, czy jest wszystko ok, bo nie chce straszyc, ale.... o ile wczesniej nie mial z zatokami problemow, to moze byc jakis krwiaczek - skoro ma bole glowy (moze to grozic wylewem nastepnym) albo wahania cisnienia spore; daj znac - a ja sie podpytam taty;
Carla - to ja cie pociesze; bo ostatnio to moj maly ladnie spi,a le tak do 1-2 a potem sie budzi i nie moze zasnac przez 1-2-3; masakra jakas; ja sie nie poddaje i nie zapalam swiatla, ale i tak spania nie ma:-(z cora przechodzilam jak sobie przestawwial dzien z noca i chodzila spac o 4 nad ranem

i nie wyobrazam sobie teraz tego ponownie;
Ewatorek - i tak trzymac; ja wiem,z e nie jest lekko; ale... dystans i separacja najlepiej dzialaja; moj ex w ciazy byl wzgledny i dlatego popelnilam tyle bledow a teraz... potwor jest; nawet nie chce pisac co wymysla, ale.... wszystko jest na nie i powiedzial mi kiedys ze cokolwiek bede chciala, to bede za to placic, bo bede musaiala w sadzie zalatwiac i adwokata brac; i jakos - dotrzymuje cham jedne slowa, eh
Orchidea - ja ci nakopie; nie jestes intruzem; i owszem - jest pare ososb, co tutaj sa juz bardzoooo dlugo, ale..... jest ich dosc malo; to raczej te mamy, co dzieci juz roczek skonczyly; a potem to dochodzily nowe mamusie niestety (niestety, bo... taki los maja z exami, ale milo, bo sie cos dzieje i co tyle glow, to zawsze ltos pomoze, doradzi, jak trzeba to i opieprzy); i pisz ile masz ochcoty - zobacz - kazdy post jest dobrze przeczytany i nieraz wiele razy komentowany:-) a ja Cie przepraszam, bo na gg Cie zaniedbuje, ale... wybacz... ciagly brak czasu a tyle rzeczy do pozalatwiania, ale gg ma wlaczone caly czas, wiec jak jakas pilna pomoc, dol albo cos - to pisz smialo:-)
a papiery do sadu to skladaj jak najszybciej, o ile sie zdecydowalas, bo im szybciej, tym szybciej bedziesz miala to z glowy:-)
a odnoscie ciemieniuchy i czerwonego w faldkach - juz doradzily inne Mamusie - i ja sie z tym zgadzam

))
Katerinka - jak niezle ciacho i ... samotne, to szykuj sie i idz na kawke; kawka nikomu nie zaszkodzila;-) a moze bedzie kolejna szczesliwa mamusia z milym facecikiem u boku?? nigdy nie wiadomo; a moze chociaz do lozka facet sie znajdzie?? albo nawet przyjaciel-kumpel?? nic nie ryzykujesz; madra doswiadczona z ciebie kobietka - to wiesz jak postepowac;:-)
a
Justysia rzeczywiscie dosc szybko ma rozprawe:-) i piettra ma strasznego, ale.... my trzymamy kciuki i bedzie tylko lepiej, prawda??:-)