Czesc dziewczyny. Znalazlam to forum i sie zaczytalam. Szukam porady w zwiazku z alimewntami itp wiec moze na poczatek pzredstawie wam swoja historie. Jestem Polka ale mieszkam i pracuje w Grecji. Zaszlam w planowana ciaze ze swoim bylym partnerem(francuzem) i obecnie jestem w 5 miesiacu. Jak sie stalo ze bylym? Na wiesc o ciazy mega sie ucieszylam, "tatus" dziecka tez. Ale jak doszla rzewczywistosc spanikowal i porosil czy usune (styl kocham cie ale moze usuniesz i sprubujemy w innym terminie). Moj byly partner ma zone, z ktora jest w sepracaji i ma z nia 3 letnia coreczke tutaj w Grecji. Stwierdzil ze go nie stac na kolejne, mimo ze przed ciaza planowalismy rozmawialismy dyskutowalismy. Po takiej propozycji poslalam go do diabla. Pozniej chcial dostac szanse staral sie wspieral finansowo i psychicznie, ale kiedy skupilam uwage na ciazy bo mialam zagrozone ciagle domagal sie uwagi ignorujac wszytskie moje problemy z utrzymaniem ciazy i moim kiepskim nastrojem. Ostatecznie postanowilam ze to koniec a on wyjechal do Francji, gdzie jak sie domyslacie nasz kontakt sie urwal. Nie znam adresu zamieszkania, nie znam numeru bo go zmienil a na mediach jestem zbalokowana. Pisalam mejle, ale zostaly bez odpowiedzi. Zastanawiam sie nad zalzoeniem mu sprawy o pomoc w utzrymaniu ciazy i alimenty na dziecko po porodzie. I im wiecej szukam na necie informacji tym bardziej czuje sie zrezygnowana w tej kwestii. Zastanawiam sie czy mam sile walczyc z nim kiedy musze wszystko sama zorganizowac z wizytami, przygotowaniem wyprawki, czy chociazby porodem, ktory mnie pzreraza. Ciesze sie ze mam mojego aniolka i dla niego wszytsko jestem gotowa zrobic, Taka bezgraniczna niezastapiona milosc, ktorej nie da sie opisac. Wszystko jest dobrze, ale na mysl o alimentach tej walce az sie odechciewa tego. Czy mozecie mi doradzic jak sie do tego zabrac? Chodzi mi o to, w ktorym kraju najlepiej zlozyc o alimenty, zeby bylo gladko i szybko bez problemow ze sciagnieciem alimentow Polska, Grecja czy Francja). Do jakich urzedow musze sie zglosic zeby mozna bylo ustalic miejsce pobytu "ojca" dziecka. Jakie dokumenty powinnam przedstawic. Czy lepiej to wszystko zlecic adwokatowi. Czy wogole warto zakladac sprawe o alimenty (bo czasami sa to grosze ktorych nawet sad nie potrafi wyegzekfowac). Poprosila bym o jakies rady, bo widze ze spora liczba ma doswiadczenie w tym temacie.