reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Sierpień 2010

reklama
Czesc Dziewczyny:tak:
Pajkaa a nie chcesz w ogole isc na L4?Gdzie pracujesz?Ja bylam teraz na L4 3 tyg i postanowilam wrocic do pr i teraz tak sobie mysle, ze chyba nie byl to najlepszy pomysl:confused:mam caly czas na popoludnie od 13 do 21 i o godz 5 tak mi sie chce spac, ze masakra a od muzyki to leb mi peka:-(a na dodatek mam okropnie zimno na sklepie a musze stac w tym co dostalam na sluzbowe ubranie(bluzeczka na krotki rekaw), zadnego sweterka:-(ale bylo mi tak zimno, ze ubralam(dostalabym ochrzan gdyby przelozeni wiedzieli bo to nie od nas swterek)Ranki mi odpadaja bo musialabym 4 godz calkiem sama bez siku wytrzymac a to nie da rady( nie moge opuscic rolety i isc na zaplecze siku):-(
A Wy gdzie pracujecie dziewczyny?
Jutro mam wizyte i tak chcialabym zobaczyc moja kruszynke i uslyszec serduszko...ale wszyscy mi mowia, ze brzuszek mi troche widac to pewnie wszystko oki:-(

Czesc Dziewczyny:tak:
Pajkaa a nie chcesz w ogole isc na L4?Gdzie pracujesz?Ja bylam teraz na L4 3 tyg i postanowilam wrocic do pr i teraz tak sobie mysle, ze chyba nie byl to najlepszy pomysl:confused:mam caly czas na popoludnie od 13 do 21 i o godz 5 tak mi sie chce spac, ze masakra a od muzyki to leb mi peka:-(a na dodatek mam okropnie zimno na sklepie a musze stac w tym co dostalam na sluzbowe ubranie(bluzeczka na krotki rekaw), zadnego sweterka:-(ale bylo mi tak zimno, ze ubralam(dostalabym ochrzan gdyby przelozeni wiedzieli bo to nie od nas swterek)Ranki mi odpadaja bo musialabym 4 godz calkiem sama bez siku wytrzymac a to nie da rady( nie moge opuscic rolety i isc na zaplecze siku):-(
A Wy gdzie pracujecie dziewczyny?
Jutro mam wizyte i tak chcialabym zobaczyc moja kruszynke i uslyszec serduszko...ale wszyscy mi mowia, ze brzuszek mi troche widac to pewnie wszystko oki:-(

Ja pracuje w banku, ale nie w oddziale wiec jest w miare spoko, ale chciałam normalnie chodzic do pracvy, ale chyba sie nie uda bo czuje sie fatalnie:-( wizyte mam 11 grudnia i chyba wtedy wezme L4, no chyba, ze bede sie czuła fatalnie to podejde do niej w tym tyg i wezme wolne.
Mnie brzuch widac, bo a zawsze miałam brzuszek a teraz to masakra a to dopiero 8 tc

A to Twoja pierwsza wizyta??

To juz kolejna wizyta, ale moj lekarz nie ma dostepu do usg wewnetrznego tylko robi przez brzuch dlatego tez jak u Niego bylam to widac tylko pechcerzyk bylo:-(I tak sie martwie jak moje malenstwo sie ma...Pajkaa to masz spokojna prace w sumie,ale jak masz sie meczyc to po co?Zrobili nowe przepisy odnosnie L4 to mozna korzystac:tak: ja moge pomarzyc zeby siasc choc na moment, caly czas na nogach...ani chwili spokoju:-(jak nie dostawa, rozpakowywanie kartonow, ukladanie sklepu to jeszcze wiele innych atrakcji, no i teraz caly czas ruch bo przecena jest...a ja ledwo wrocilam kierowniczkazala mi ulozyc caly sklep:szok:zastepuje ja i sie do tego przyzwyczaila a ukladanie wcale nie jest lekkie i nie wiem co teraz robic:confused:tez bym chciala zostac ale wiem, ze jak choc troche bd miala ulgi to bd gadac do regionalnej, ze nic nie robie( juz tak robila z inna dziewczyna i ona teraz caly czas na L4 jest)

To juz kolejna wizyta, ale moj lekarz nie ma dostepu do usg wewnetrznego tylko robi przez brzuch dlatego tez jak u Niego bylam to widac tylko pechcerzyk bylo:-(I tak sie martwie jak moje malenstwo sie ma...Pajkaa to masz spokojna prace w sumie,ale jak masz sie meczyc to po co?Zrobili nowe przepisy odnosnie L4 to mozna korzystac:tak: ja moge pomarzyc zeby siasc choc na moment, caly czas na nogach...ani chwili spokoju:-(jak nie dostawa, rozpakowywanie kartonow, ukladanie sklepu to jeszcze wiele innych atrakcji, no i teraz caly czas ruch bo przecena jest...a ja ledwo wrocilam kierowniczkazala mi ulozyc caly sklep:szok:zastepuje ja i sie do tego przyzwyczaila a ukladanie wcale nie jest lekkie i nie wiem co teraz robic:confused:tez bym chciala zostac ale wiem, ze jak choc troche bd miala ulgi to bd gadac do regionalnej, ze nic nie robie( juz tak robila z inna dziewczyna i ona teraz caly czas na L4 jest)

Pamiętaj Kochana o tym, ze zdrowie dziecka ważniejsze jest od pracy. Ja gdybym miała taką pracę na pewno poszłabym na l4. A jakie to są przepisy dotyczące tego l4?

Ja mam 1-wszą wizytę dopiero 14 stycznia. Na zwolnieniu jestem już 3 tydzień, i myślę, że chyba niestety będę do końca na zwolnieniu. Pracuję zmianowo w szpitalu. Mam dość skomplikowaną sytuację, bo w pracy nie mogę pracować na noce ani na dniówki, a mi to to dużo bardziej pasuję. Więć będę chyba siedziała w domu, tylko nie wiem jak radzić sobie z nudą :/

Czytalam dzisiaj o tych przepisach, ze od 1 stycznia 2009 zmienily sie przepisy dotyczace dlugosci L4. Nie jest to juz 182 dni tylko 270 dni(liczac soboty i niedziele), czyli mozna spokojnie byc na L4 od poczatku chocby w przypadku zagrozonej ciazy. Poza tym zmienil sie statut zasilku rehabilitacyjnego, ktory byl bezplatny:baffled:Nie wiem po co go przyznawali:baffled:A w razie gdyby ci pare dni braklo do konca ciazy to moga w najgorszym razie zabrac Ci te pare dni z urlopu macierzynskiego, ale to raczej sie nie zdarza:tak:Urlop macierzynski tez wydluzyli takze nie ma zle:tak:

Czytalam dzisiaj o tych przepisach, ze od 1 stycznia 2009 zmienily sie przepisy dotyczace dlugosci L4. Nie jest to juz 182 dni tylko 270 dni(liczac soboty i niedziele), czyli mozna spokojnie byc na L4 od poczatku chocby w przypadku zagrozonej ciazy. Poza tym zmienil sie statut zasilku rehabilitacyjnego, ktory byl bezplatny:baffled:Nie wiem po co go przyznawali:baffled:A w razie gdyby ci pare dni braklo do konca ciazy to moga w najgorszym razie zabrac Ci te pare dni z urlopu macierzynskiego, ale to raczej sie nie zdarza:tak:Urlop macierzynski tez wydluzyli takze nie ma zle:tak:
no własnie czytam o tym macierzynskim, ze jest 20 tygodni + mozna od 2010 roku jeszcze 2 tyg przybnajmniej ja to tak zrozumiałam zobaczcie:
Jedną z istotnych propozycji projektu nowelizacji ustawy jest wydłużenie długości urlopu macierzyńskiego do 20 tygodni przy urodzeniu jednego dziecka oraz do 31 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego. Rząd zakłada, że zmiany te wejdą w życie od 1 stycznia 2009 r.

Projekt przewiduje podział na obligatoryjną i fakultatywną część urlopu macierzyńskiego. Obligatoryjny wymiar tego urlopu to odpowiednio 20 i 31 tygodni. Dodatkowy wymiar urlopu będzie wprowadzany począwszy od 1 stycznia 2010 r. i byłby etapowo podwyższany w taki sposób, aby od 1 stycznia 2014 r. pracownikowi przysługiwał dodatkowy urlop w wymiarze do 6 tygodni przy urodzeniu pierwszego dziecka, i do 8 tygodni przy urodzeniu więcej niż jednego dziecka. Ten dodatkowy urlop macierzyński przy urodzeniu jednego dziecka w latach 2010 i 2011 będzie wynosić 2 tygodnie, a kolejnych latach (2012 i 2013) ma wynieść 4 tygodnie. Urodzenie więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie oznaczać będzie możliwość dodatkowego urlopu w wymiarze do 3 tygodni w latach 2010 i 2012, a w latach 2012 i 2013 rodzice lub opiekunowie dzieci będą mogli wykorzystać do 6 tygodni dodatkowego urlopu.

reklama
ja mam to szczęście, że się nie przemęczam, bo studiuje- jestem na ostatnim roku więc zajęć mam jak na lekarstwo - powinnam siedzieć i pisać mgr- co nie za bardzo mi idzie, bo temat sobie wybrałam jak na doktorat :/
pracy szukałam przez 3 miesiące, a jak się dowiedziałam o ciąży to przestałam (swoją droga znalezienie jej to był istny koszmar i stres na maksa- bo co innego można zaproponować na kobiecie na pomorzu jak tylko seks telefon .... )

Do góry