reklama
Mysza84
Odp: Sprawy formalne
270dni
Czyli całą ciążę. :-)
Ile trwa ciąża
Przyjmuje się, że 10 miesięcy księżycowych (każdy po 28 dni), czyli 9 miesięcy kalendarzowych – inaczej 280 dni. Za jej początek bierze się pierwszy dzień ostatniej miesiączki – to tzw. reguła Naegelego.
W rzeczywistości ciąża trwa nie 280 dni, lecz 266 od momentu poczęcia.
Ostatnia edycja:
Dziewczyny..... mam pytanko do tych kobitek, które są na zwolnieniu.
Otóż chciałabym wiedzieć jak jest z waszymi wypłatami. Czy dostajecie pensję w wysokości takiej jak przed ciążą? Ja przed ciążą zarabiałam "na rękę" ok 1,8-2,1 tyś (w zależności od dyżurów), a wczoraj wpłynęła mi na konto wypłata w wysokości 1600 zł. Masakra jakaś. Jestem wkurzona jak jasna cholera. Napiszcie proszę jak to jest u Was. :-/
Otóż chciałabym wiedzieć jak jest z waszymi wypłatami. Czy dostajecie pensję w wysokości takiej jak przed ciążą? Ja przed ciążą zarabiałam "na rękę" ok 1,8-2,1 tyś (w zależności od dyżurów), a wczoraj wpłynęła mi na konto wypłata w wysokości 1600 zł. Masakra jakaś. Jestem wkurzona jak jasna cholera. Napiszcie proszę jak to jest u Was. :-/
Izula - nie wiem jak długo jesteś na zwolnieniu, ale jeśli akurat w tym okresie przekroczyłaś 33 dni za które płaci Ci pracodawca (a zatrudnia do 20 osób), to resztę dostaniesz już z ZUS, ale to może trwać do 20 dnia w kolejnym miesiącu bodajże ...
reklama
Dzięki za odpowiedzi. No to ja już nie wiem jak to ma być. Zadzwonię do kadr we wtorek i może się czegoś dowiem. Ale humor popsuli mi skutecznie. Dziadostwo! Wrrr.... nadal jestem wściekła
A nie było tak, że Twoja pensja to byla podstawa plus premia uznaniowa albo cos podobnego? Bo podobno wtedy liczy sie tylko od podstawy zasilek. No i rzeczywiscie jest to srednia z ostatnich 12 miesiecy.