reklama

Starania od wiosny/lata 2013 :)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Carla Twój suwaczek...zapierdziela...już niedługo...wróże dwa tygodnie i zobaczysz Tomeczka...ale Ci zazdroszczę !!! Masz już nerwy związane z porodem...czy lajcik ???
W ZUSie to rzadko można spotkać "normalnych ludzi" ale jak widać...zdarza się !!!
Niedługo to kropki braknie i nie wypłacą zasiłku...szok !!! Czyli na L4 dostaje się 100 %-czyli tyle co wypłata ??? A wybierasz ten roczny urlop później ??? Czy zostajesz na 26 tygodni ???

reklama
Dorcia mam nadzieję, że za 2 tygodnie będzie już po :)
Zwolnienie lekarskie w ciąży masz 100 % płatne, tyle co wypłata, w innym przypadku jest 80 % wynagrodzenia, a 70 % wynagrodzenia w przypadku pobytu w szpitalu.
Ja biorę 26 tygodni urlopu macierzyńskiego i 26 tygodni urlopu rodzicielskiego, później będę szukała pracy po tym czasie nie mam. Po tych 52 tygodniach rejestruję się w pośredniaku i mam zasiłek przez 6 miesięcy, więc w razie czego mogę nawet 1,5 roku z młodym siedzieć. Ale szczerze wątpię czy wytrzymam rok, znając mnie będę szukała pracy już po kilku miesiącach, chyba że synek będzie grzeczny i nie będzie mi się śpieszyło do pracy. Nela była okropna, dlatego już po około 9 miesiącach szukałam pracy bo nie dawałam rady w domu. Normalnie wyrodna matka ze mnie ;)

Carla czyli pierwsze 26 tygodni macierzyńskiego jest płatne 100 % a rodzicielski 80 % tak ??? Bo jest jeszcze jakaś inna opcja ??? Kurcze no słyszałam o tym ale nie wiedziałam że to takie skomplikowane :baffled:

Dorcia nie.
Wybierasz sobie jedną z dwóch opcji podczas tego urlopu.
1. pierwsze 26 tygodni bierzesz 100 % wynagrodzenia, a kolejne 26 tygodni 60 % wynagrodzenia.
2. całe 52 tygodnie deklarujesz 80 % wynagrodzenia.

To co napisałam wcześniej dotyczy zwolnień lekarskich, a nie wypłaty kasy już podczas trwania urlopu.

Hej Laski,

ale rano zimno bylo, teraz piekne sloneczko ale wieje jak na uralu. No i widzialam jak gesi masowo odlatuja, zima szybko przyjdzie

dopisuje sie do listy:

LISTA !!!

Fuma_Foch @ 06.10
Dorcia @ 23.10

Gabryska @24.10

Carla-
dobrze ze z ZUSEM udalo sie zalatwic. A synka tak szybko zapisalismy na basen bo lista oczekujacych jest dluga. Na liscie sa wpisane juz dzieci co poltora roku ledwo skonczyly a biora od 4 lat dopiero :szok:

Dorcia- ty sie tam nie denerwuj, zlosc pieknosci szkodzi i starankom :-)

Carla dziękuję ...wiem już wszystko :-D oby mnie się kiedyś ta wiedza przydała !!!

Gabryska właśnie wyładowałam swoją złość na gościu co o mały włos mnie nie rozjechał ...twierdzi że nie widział...ale ja kurde prawie stówe waże więc ciężko mnie nie zauważyć !!! I od razu mi lepiej !!!
U nas to chyba halny wieje...łeb chce urwać !!!

A ja mam 7 dc a brzuch boli jak na @ albo na owulkę...kurczę no ale mi się poprzestawiało wszystko...szok !!! Zaczynam mieć załamkę !!!

Helou

Witam Was w ten parszywy poniedziałek-nie cierpię poniedziałków.
Rano to nawet miałam nie najgorszy humor ale zadzwoniła kumpela,która miała w liceum ksywę "wieczny dół". Jak mi zaczęła narzekać to już mi się dzień przestał podobać.Potem zadzwonił szef i już całkiem dobry humor diabli wzięli:no:.Jeszcze Mój w pracy siedzi.

Dorcia- to na pewno przez ten paskudny poniedziałek, jutro będzie lepiej.
Gabryska - też widziałam odlatujące gęsi. Jak to ujął brat Mojego:"zapierdzielały do ciepłych krajów".

Hejka - to widzę, że nie tylko ja miałam zajebisty poniedziałek, miałam dzisiaj mega nerwy w pracy, ostatnie dzień miesiąca, masa faktur, rozliczeń i co chwile, ktoś przyłaził i coś chciał, wrrrrrrrrrrrrrr, dzidzia pewnie niezły szok przeżyła, bo w sumie pierwszy raz taka nerwowa byłam odkąd jestem w ciąży, ale juz mi lepiej, był brat z rodzinką no i mi małe słoneczko humor poprawiła :)jest prze kochana :)
Dorcia - może te bóle to sygnał, że owulka się zbliża :)
Gabryska - no niestety zima zbliża sie wielkimi krokami... brrrrrr ale jakos to trzeba będzie przetrwać.
Fuma - uwielbiam takie narzekające koleżanki, bo to tylko one mają problemy, :) mam nadzieje, że już masz lepszy humorek....
Carla - Ja też zamierzam brać roczny macierzyński, ale też obawiam się, że bede szybko chciała wracać do pracy... pożyjemy zobaczymy, może się napatoczy jakaś niania:)
pozdrawiam i miłego wieczorku :)

LISTA !!!
Fuma_Foch @ 06.10
Dorcia @ 23.10
Gabryska @24.10
Amelia @ 20.10

Gabryska , Fuma - sama odleciałabym do ciepłych krajów :)

Carla - dobrze że wyjaśniłaś w zusie , tak z ciekawości ile wynosi teraz zasiłek z UP?

Dorcia - to pewnie na owulkę więc do dzieła ;)
Aniołek - mam nadzieje że jutro w pracy już spokojniej będzie bo nerwy niewskazane :)

Byłam w Inwałdzie w parku miniatur , moje dziecko mnie pozytywnie zaskoczyło i pozwoliło obejść cały :) , polecam szczególnie dla starszych dzieciaków jest całkiem sporo atrakcji.
Dziewczyny w czym Wy chodzicie w taką pogodę ( chodzi mi o okrycie wierzchnie ), ja najchętniej wyciągałbym już puchówkę bo w trenczu jest mi po prostu zimno , ale w czym ja będę w zimie chodzić ?

reklama
hej laseczki
nie moje dni są ostatnio , wszytko jest do kitu, nie nadrobiłam co pisałyście jutro siądę na spokojnie i poczytam was, teraz idę pod kocyk przed tv
ja się mogę dopisać do listy ale moja @ jest tak nieregularna między 30-43 dni tak że nei wiem kiedy mam termin, dziś jest 28 dc, skusiłam się na test (miałam dopiero koło soboty) o i dupa negatyw :( spróbuję pewnie jutro znając siebie, ale nie łudzę się :(
spadam i sorki że tak o sobie , jutro nadrobię

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry