reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Styczniowe Mamusie 2008

Szczepienie przeciwko ospie wietrznej można wykonać od 9. miesiąca życia. Jeśli szczepionka zostanie podana dzieciom do 12. roku życia, wystarczy jedna dawka. Od 13 roku życia podaje się dwie dawki szczepionki w odstępie 6 tygodni. Szczepienie wykonuje się podskórnie. Można je wykonać razem ze szczepieniem przeciwko śwince, odrze i różyczce. Jeśli doszło do kontaktu osoby nie zaszczepionej z osobą chorą na ospę wietrzną, szczepienie ochroni przed chorobą lub złagodzi jej przebieg, jeśli zostanie wykonane w ciągu 72 godzin po kontakcie.

Schemat podawania szczepionki przeciwko ospie wietrznej:
Wiek dziecka Dawka od 9 miesiąca życia do 12 roku życia 1 dawka od 13 roku życia 2 dawki szczepionki w odstępie 6 tygodni
Na polskim rynku dostępna jest szczepionka GlaxoSmithKline chroniąca przed ospą wietrzną, która zawiera jedyny zalecany przez WHO szczep wirusa do stosowania w powszechnych programach szczepień ochronnych. Koszt kwalifikacji do szczepienia, samej szczepionki oraz jej podania wynosi około 150 – 170 zł.

reklama
Tak ale ja mam tylko trochę mleko zagęścić na początek, bo Oliś ma dopiero 3, 5 miesiąca i na pokarmy takie stale , geste jest jeszcze za wcześnie.Jego brzuszek może sobie nie poradzić ze strawieniem .....muszę go najpierw stopniowo przyzwyczaić
Salik.masz w domu Amol?Natrzyj sie amolem i nałóż coś żeby było ciepło.Możesz te przyłożyć termofor z gorącą woda.....albo kupić w aptece takie żele rozgrzewające!Dobra też jest Wapromiks żel rozgrzewający

Czy ja nie jestem cute??
Dawidek (415).JPG

Dawidek (407).JPG

Dawidek (417).JPG

Dawidek (412).JPG

Anja ja mam codziennie zawroty głowy przez to, ze cisnienie nie jest unormowane, ciągle skacze albo idzie baardzo w dół (969 Hektopaskali) a nastepnego dnia 1013. Jutro przychodzi cisnieniomierz, wiec bede mogła sobi esprawdzac cisnienie. Lekarz juz daaawno kazał mi sie w niego zaopatrzyc ale jakos wiecznie zpominałam.

reklama
ja w ciazy mialam gestoze (zakazenie ciazowe) objawy: zatrzymanie wody w oranizmie i bardzo wyskoie cisnienie 130/150 i wyzej ale ja tego jakos nie odczuwalam, dlatego 7 stycznia polozyli mnie do szpitala a mialam termin na 26 stycznia. i po tygodniu zbili mi cisnienie wkoncu i jak tylko sie unormowalo to postanowili mi dac kroplowke zeby zobaczyc jak moj organizm reaguje na oxytocyne ale kroplowka nie byla potrzebna przy badaniu gin odeszly mi wody :-D i tak juz zostalam na porodowce no ale kroplowke i tak musieli mi podlaczyc bo nie mialam skorczy a wody juz odeszly ale i tak mowia ze mialam szybki i latwy porod, pierwsze dziecko w 4:30 godz. i bez szycia bez nacinania :-) dlatego sie ciesze ale tego cisnienia nadal nie odczuwam hehe no a maly urodzil sie 11 dni przed terminem. estera a Olis to wczesniak tyle wiem ale jak duzo przed terminem sie urodzil? bo nie wiem.

Do góry