reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniowe Mamusie 2008

Zespół Downa wykrywa się na podstawie usg - chyba że w USA mają jakieś nowsze technologie...
Pumi-cukier w ciąży bada się co najmniej 2 razy - na początku ciąży i potem żeby stwierdzić czy nie nabawiłaś się cukrzycy ciążowej - dla pewności spytaj swojego lekarza o to badanie przy następnej wizycie - cukrzyca ciążowa może być niebezpieczna dla dziecka, a badanie nie jest bolesne ani bardzo czasochłonne więc chyba nie warto ryzykować...
Czy to możliwe że nasze dzieciaczki są już takie duże - gdzie one się mieszczą? - co niektóre z nas mają takie tyci brzuszki...:-):-):-)

reklama
Gratuluję kolejnym mamusiom, które wiedzą koko noszą pod serduszkiem.:tak:
Dziewczyny nie martwcie się że nie czujecie jeszcze ruchów. Jak poczujecie dalej będziecie się martwić Mówię Wam. Bo to jest tak - najpierw martwimy się, że jeszcze nie czujemy. Potem jak już poczujemy oczywiście cieszymy się, ale gdy zdarzy się dzień, w którym nasza dzidzia rusza się trochę mniej to znowu się martwimy czy wszystko w porządku:confused:. I tak w kółko. Taka już nasza rola - już do końca życia będziemy martwić się o nasze dzieci. Ale grunt to nie schizować.

MoMi- widocznie tu maja inne mozliwosci niz w polsce. badanie zaproponowala mi lekarka i pytalam na czym polega- powiedzilala ze calkiem bezinwazyjne- pobieraja krew, wysylaja do labolatowium i juz wszystko wiadomo po tygodniu. wiec chyba moge sie powoli zaczac cieszyc. a co do platnosci za ta badanie- hmmm ja i tak dostaje rachunki po 1000$ za wizyte takze pewnie jest juz wliczone w cene-ale nie przestraszcie sie - ja nie place calej kwoty , ale redukuja mi do 20 $ za wizyte.
jak poronilam pierwsza ciaze i sprawdzali czy wszystko sie oczyscilo to tez tylko na podstaiwe badan krwi- nierobili po wszystkim usg.widocznie maja inne technologie .
po poronieniu lekarz- super facet- od razu dal zielone swiatlo i powiedzial ze nie ma na co czekac i ze za niedlugo wroce do niego z brzuchem hhihi i nie pomylil sie- ja bardzo pragnelam miec juz potomstwo.
ale sie rozczulilam ufffff!
o, o dziecko po sniadaniu sie obudzilo i szturcham mamusie od srodka

To badanie u nas nazywa sie PAAP-A, jest platne robi sie je jak jest powod matka pow 35rz albo na USG prenatalne wyszlo cos zle.W stanach robia je standardowo

dzieki dziewczyny.Acodo duzycz dzieci to sama jestrm wysoka maz tez wiec i dzieci duze .Dzieciatko podobno wazy ok pol kilo a dno macicy siega pempka Co do badan na cukier to lekarz wlasnie zlecil mi badanie musze wypic rozpuszczona glukoze [50g]i po godzinie zbadac krew to moje drugie badanie na cukier[ tamto bylo bez glukozy] no i badania krwi i moczu .przy kazdej wizycie mieza cisnienie,waza i teraz polozna sluchala tetna plodu .alekarz dzis nie robil badania ginekologicznego tylko samo usg wlasciwie to dobrze po co ma tam niepotrzebnie grzebac pozniej tylko brzuch boli .Ajak wyglada u was na wizycie?

Kurcze musze sie wypytac lekarza o te wszystkie badania....
niech mnie pozapisuje...a coo tammm płace tyle to i zapłace jeszcze pare groszy wiecej.....trudno...dzidzia najwazniejsza...ale cukru to mi nie sprawdzali na poczatku ciazy...

Helenka- no to full serwis.. Ja zawsze tylko USG i zlecane badania kriw i moczu. Dwa razy miałam na tokso i na przeciwciała rozyczki...Nic poza tym Na razie mnie nie mierzył, nie wazyl ani nie badał tetna płodu... a moze powinnam zmienic lekarza...Kurcze teraz mu przypomne o tym wszystkim....
Ale cukru mi nie badali- serio- nie kazali mi nic pic a pozniej do pobrania krwi...
Kurcze chyba ten lekarz cos szwankuje

Pewnie gdyby u nas mieli lepszą ochronę zdrowia byłybyśmy spokojniejsze - ale z drugiej strony Ty pewnie Pumi będziesz musiała zapłacić jakąs gigantyczną sumę za poród - czy nie - jak to jest?
Mnie lekarz waży na każdej wizycie, mierzy ciśnienie - robi krótkie usg żeby zobaczyć czy z serduszkiem dziecka i z macicą ok - i to wszystko - ani razu nie badał mnie "tradycyjnie"...
A wy jak dziewczyny planujecie - rodzić państwowo czy zapłacić?

reklama
ja na kazdej wizycie jestem wazona i mierza mi cisnienie dwie grube murzynki. fajnie - bo one nie umieja wypowiedziec poprawnie mojego nazwiska Kurlit i brzmi to jak Kerlyt w ich ustach i zapamietaly mnie dobrze i czasem wolaja bez kolejki hihihih. kiwaja ukradkiem palcem zebym podeszla i mnie waza i mierza expresem. ale potem i tak musze czekac na doktorke.
usg standardowo wykonuja dopiero w 20 tc a ja mialam juz 3 razy ale mialam problemy z ciaza i dlatego.
co do porodu to bede zalatwiac ubezpieczenie ale na razie maz nie ma czasu jechac ze mna to zalatwiac bo ma duuuzo pracy- hihi niech haruje- bedzie co wydawac!
ide dzis zobaczyc do sklepu meblowego bo wczoraj przejezdzalismy autem i widzielismy sliczna kanape w kolorze bezu ze skory i jak sie bedzie rozkladala zeby na niej mozna bylo spac to ja kupie. bo Pawel twierdzi ze ta co mamy w goscinnym jest za duza i oszczedzilibysmy troche miejsca w naszym ciasnym mieszkanku.
Helenka - gratuluje zakupu- od skarpeteczek sie zaczyna hihihih a potem.....

Do góry