reklama

Styczniowe Mamusie 2008

• Starter tematu Starter tematu aOLA
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Zespół Downa wykrywa się na podstawie usg - chyba że w USA mają jakieś nowsze technologie...
Pumi-cukier w ciąży bada się co najmniej 2 razy - na początku ciąży i potem żeby stwierdzić czy nie nabawiłaś się cukrzycy ciążowej - dla pewności spytaj swojego lekarza o to badanie przy następnej wizycie - cukrzyca ciążowa może być niebezpieczna dla dziecka, a badanie nie jest bolesne ani bardzo czasochłonne więc chyba nie warto ryzykować...
Czy to możliwe że nasze dzieciaczki są już takie duże - gdzie one się mieszczą? - co niektóre z nas mają takie tyci brzuszki...:-):-):-)

reklama
Gratuluję kolejnym mamusiom, które wiedzą koko noszą pod serduszkiem.:tak:
Dziewczyny nie martwcie się że nie czujecie jeszcze ruchów. Jak poczujecie dalej będziecie się martwić Mówię Wam. Bo to jest tak - najpierw martwimy się, że jeszcze nie czujemy. Potem jak już poczujemy oczywiście cieszymy się, ale gdy zdarzy się dzień, w którym nasza dzidzia rusza się trochę mniej to znowu się martwimy czy wszystko w porządku:confused:. I tak w kółko. Taka już nasza rola - już do końca życia będziemy martwić się o nasze dzieci. Ale grunt to nie schizować.

MoMi- widocznie tu maja inne mozliwosci niz w polsce. badanie zaproponowala mi lekarka i pytalam na czym polega- powiedzilala ze calkiem bezinwazyjne- pobieraja krew, wysylaja do labolatowium i juz wszystko wiadomo po tygodniu. wiec chyba moge sie powoli zaczac cieszyc. a co do platnosci za ta badanie- hmmm ja i tak dostaje rachunki po 1000$ za wizyte takze pewnie jest juz wliczone w cene-ale nie przestraszcie sie - ja nie place calej kwoty , ale redukuja mi do 20 $ za wizyte.
jak poronilam pierwsza ciaze i sprawdzali czy wszystko sie oczyscilo to tez tylko na podstaiwe badan krwi- nierobili po wszystkim usg.widocznie maja inne technologie .
po poronieniu lekarz- super facet- od razu dal zielone swiatlo i powiedzial ze nie ma na co czekac i ze za niedlugo wroce do niego z brzuchem hhihi i nie pomylil sie- ja bardzo pragnelam miec juz potomstwo.
ale sie rozczulilam ufffff!
o, o dziecko po sniadaniu sie obudzilo i szturcham mamusie od srodka

dzieki dziewczyny.Acodo duzycz dzieci to sama jestrm wysoka maz tez wiec i dzieci duze .Dzieciatko podobno wazy ok pol kilo a dno macicy siega pempka Co do badan na cukier to lekarz wlasnie zlecil mi badanie musze wypic rozpuszczona glukoze [50g]i po godzinie zbadac krew to moje drugie badanie na cukier[ tamto bylo bez glukozy] no i badania krwi i moczu .przy kazdej wizycie mieza cisnienie,waza i teraz polozna sluchala tetna plodu .alekarz dzis nie robil badania ginekologicznego tylko samo usg wlasciwie to dobrze po co ma tam niepotrzebnie grzebac pozniej tylko brzuch boli .Ajak wyglada u was na wizycie?

Kurcze musze sie wypytac lekarza o te wszystkie badania....
niech mnie pozapisuje...a coo tammm płace tyle to i zapłace jeszcze pare groszy wiecej.....trudno...dzidzia najwazniejsza...ale cukru to mi nie sprawdzali na poczatku ciazy...

Helenka- no to full serwis.. Ja zawsze tylko USG i zlecane badania kriw i moczu. Dwa razy miałam na tokso i na przeciwciała rozyczki...Nic poza tym Na razie mnie nie mierzył, nie wazyl ani nie badał tetna płodu... a moze powinnam zmienic lekarza...Kurcze teraz mu przypomne o tym wszystkim....
Ale cukru mi nie badali- serio- nie kazali mi nic pic a pozniej do pobrania krwi...
Kurcze chyba ten lekarz cos szwankuje

Pewnie gdyby u nas mieli lepszą ochronę zdrowia byłybyśmy spokojniejsze - ale z drugiej strony Ty pewnie Pumi będziesz musiała zapłacić jakąs gigantyczną sumę za poród - czy nie - jak to jest?
Mnie lekarz waży na każdej wizycie, mierzy ciśnienie - robi krótkie usg żeby zobaczyć czy z serduszkiem dziecka i z macicą ok - i to wszystko - ani razu nie badał mnie "tradycyjnie"...
A wy jak dziewczyny planujecie - rodzić państwowo czy zapłacić?

reklama
ja na kazdej wizycie jestem wazona i mierza mi cisnienie dwie grube murzynki. fajnie - bo one nie umieja wypowiedziec poprawnie mojego nazwiska Kurlit i brzmi to jak Kerlyt w ich ustach i zapamietaly mnie dobrze i czasem wolaja bez kolejki hihihih. kiwaja ukradkiem palcem zebym podeszla i mnie waza i mierza expresem. ale potem i tak musze czekac na doktorke.
usg standardowo wykonuja dopiero w 20 tc a ja mialam juz 3 razy ale mialam problemy z ciaza i dlatego.
co do porodu to bede zalatwiac ubezpieczenie ale na razie maz nie ma czasu jechac ze mna to zalatwiac bo ma duuuzo pracy- hihi niech haruje- bedzie co wydawac!
ide dzis zobaczyc do sklepu meblowego bo wczoraj przejezdzalismy autem i widzielismy sliczna kanape w kolorze bezu ze skory i jak sie bedzie rozkladala zeby na niej mozna bylo spac to ja kupie. bo Pawel twierdzi ze ta co mamy w goscinnym jest za duza i oszczedzilibysmy troche miejsca w naszym ciasnym mieszkanku.
Helenka - gratuluje zakupu- od skarpeteczek sie zaczyna hihihih a potem.....

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry