reklama

Styczniowe Mamusie 2008

• Starter tematu Starter tematu aOLA
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
jagna tez bym sie z lekarzaem jakims skonsultowala... to nie dobrze ze mala tyle spi mimo tego ze juz nie ma biegunki.

Wiki juz mleka nie pije wiec nie mam z tym problemu ...

u mnie jest to mleko nawet w auchanie stoi ale drogie jak diabliiiiii!!!!!

Ostatnia edycja:
reklama
ruszylo ruszylo, scianka sie stawia :-)
ale moj J nadal choruje, bylismy dzisiaj u lekarza dostal antybiotyk i jak mu nie przejdzie przez 3 dni to spowrotem albo na pogotowie ... lekarka nawet pytala go czy nie byl gdzies za granica czy moze grypy swinskiej nie przywiozl haha

witajcie mamuśki tak czytałam sobie o tym mleku i nasunęło mi się pytanko, co jedzą wasze maleństwa tak przez cały dzień bo mój kawaler to jakoś niedużo moim zdaniem.rano śniadanko kasza 210 ,przed spaniem ok. 13 kasza 210 na kolację oczywiście kasza 210 on poprostu ją uwielbia jak mu nie dam to sam się upomina a jak widzi że robię to pędzi kładzie się na łóżko i czeka. oprócz tego po śniadanku jakś owoc albo paróweczkę a po popołudniowym spanku prubuję dać mu obiadek ale on zbyt dużo go nie zjada :( Waży ok.11 kilo- 85 cm

witajcie mamuśki tak czytałam sobie o tym mleku i nasunęło mi się pytanko, co jedzą wasze maleństwa tak przez cały dzień bo mój kawaler to jakoś niedużo moim zdaniem.rano śniadanko kasza 210 ,przed spaniem ok. 13 kasza 210 na kolację oczywiście kasza 210 on poprostu ją uwielbia jak mu nie dam to sam się upomina a jak widzi że robię to pędzi kładzie się na łóżko i czeka. oprócz tego po śniadanku jakś owoc albo paróweczkę a po popołudniowym spanku prubuję dać mu obiadek ale on zbyt dużo go nie zjada :( Waży ok.11 kilo- 85 cm
u nas to jest troszke inaczej, moje dziecko okolo 5-6 miesiecy temu nagle samo odstawilo sie od niemowlecego jedzenia typu zupki, papki i kaszki a zaczal domagac sie doroslych pokarmow w doroslej formie. W tej chwili ma 19 zabkow co pozwala mu na doskonale radzenie sobie ze wszelkimi grubymi pokarmami i bardzo go to cieszy w przeciwienstwie do starszych braci ktorzy nie przepadali za jedzeniem i ich wczesnemu dziecintwu towarzyszylo nieustanne miksowanie i papki z zupek wciskanych na sile lacznie z kaszkami wszelkiego rodzaju. Poniewaz my odzywiamy sie bardzo zdrowo wylacznie organicznymi naturalnymi produktami, maka pelnoziarnista niewybielana, cukier wylacznie brazowy z trzciny w sladowej ilosci, miesko ze specjalnych hodowli bezhormonalnych, zero tluszczy utwardzanych itd dlatego pozwolilam mu dosc wczesnie na ta zmiane w diecie z niemowlecej na dorosla. Jego jadlospis dzienny wyglada mniej wiecej tak:

6.-6:30 rano 180 ml mleka odciagnietego (dawno juz nie karmie ze wzgl. na prace ale ciagle posiadam resztke zapasow zamrozonego mleka ktore odciagalam przez pierwszy rok)badz mleka nastepnego Enfamil do 24 mc zycia z DHA i ARA

9-9:30 sniadanko
calego gofra z syropem klonowym i banan albo pol jablka w cwiartkach albo winorona badz 4-5 truskawek badz melona

inny zestaw to zamiast gofra toast francuski umoczony w jajku i upieczony z owocami
albo kanapke z pelnoziarnistego chleba z maslem i pieczonym mieskiem plus pomidorek, lisc salaty, rzodkiewka itp.
do tego kubek organicznego pelnego mleka badz sok

w weekendy w soboty jada platki zbozowe ze starszymi bracmi z mlekiem organicznym - potrafi wsunac pelna miche prawie taka jak jego bracia Jestesmy wtedy wszyscy w domu i sadzam cala trojce przy stole a oni wcinaja platki o roznym smaku i ksztalcie tzw. cereal po naszemu

w niedziele zawsze jadamy omlet albo jajecznice z pieczarkami, szynka, papryka, pomidorem i serem zoltym plus boczek (to chyba nasz jedyny ciezki tluszcz) ziemniaczki pieczone tzw. hash brown i takie grube nalesniki tzw. pankace i maly z nami to samo.

12.30-1.00 - lunch
mieszane gotowane warzywa na parze rozne typu marchewka, slodki czerwony ziemniak, kalafior, brokuly, fasolka i groszek zielony, szpinak, kalarepka, szparagi itp. z odrobina oleju oliwkowego, kawalek mieska kurczaczka albo wolowiny albo cieleciny
czasem spaghetti z sosem albo makaron z serem zoltym roztopionym albo ravioli z serem i owoc

w ciagu dnia podjada batonik z muesli z owocami, patyczek zoltego sera ( u nas sa takie patyczki wielkosci grubego, duzego palca osobno opakowane dla zachowania swiezosci), mus owocowy albo owoce w calosci, organiczny jogurt naturalny z musem owocowym, ciasteczka wielozbozowe bez utwardzanych tluszczy, maly sloiczek specjalnych kurczakowych parowek dla dzieci bez dodatkow z Gerbera itd

obiad 6.30-7.30 ( jemy pozno po tutuejszemu jak wszyscy wroca z pracy i szkoly)
przedwczoraj byl losos z grilla, warzywa slodkie na parze i ziemniaki zlote gotowane w calosci w skorkach z polewa z masla
wczoraj pizza na pelnoziarnistym ciescie z kurczakiem, papryka, pomidorem, pieczarkami i ananasem i oczywiscie serem i sosem pomidorowym i salata z sosem wloskim

dzis kuchnia chinska - kurczak z warzywami lekko smazony na oleju orzechowym z zielona cebula i przyprawami chinskimi plus ryz.

maly odstawil sie tez calkowicie od nocnej butli z mlekiem i kaszka na co nie nalegam skoro zjada pozny i obfity obiad. My pijemy malo mleka, praktycznie tylko z kawa wiec dziecko pewnie tez nie bedzie super mlekopijne w zyciu

Aga super że remont ruszył. My dostaliśmy przed chwilką propozycję wynajmu mieszkania za 150zł:-)+opłaty. U na s na wiosce mieszkanko, chłopak w Irlandi robi i chce żeby ktoś się zaopiekował mieszkaniem.
Celinka jada różnie zależnie od humorków:baffled:
o 8:30- 9:00 je 120 ml mleko z kaszą
między 9:00 a 12:00 zjada kawałek owoca albo marchewkę
o 12:30 je 120 ml mleko z kaszą
obiadek jemy o 16:30 jak wstanie i to co akurat ugotuję dla rodzinki ( mała nie lubi jedzenia dla dzieci ze słoika)
do kolacji zjada jeszcze kromkę chleba z pasztetem i jogurt albo jakiś deserek
0 21:20 po kąpieli 210 ml mleka z kaszą
Wiadomo po drodze zawsze coś przegryzie, zwłaszcza jak pójdziemy do dziadzi to taje jej cukierki ale góra 2 ( dziadek po wylewie, wielką radość mu sprawia jak mała zajada cukierka, sama go otwierając- nauczył ją) No i pije litrami wodę potrafi wypić 2 l wody.

Celinka zdrowa:-D:-D:-D, jeszcze ją oszczędzam z jedzeniem ale je już normalnie mleko, może dzisiaj jeszcze jej jogurtu nie dam i chleba, za to zje bułkę maślaną na podwieczorek.
A kot jest biedny jak wyrośnie i będzie lękliwy to wina Celiny gania go, krzyczy z radości jak kotek skądś spadnie albo się zacznie czymś bawić i skacze. Ogólnie robią wszystko razem!

wiki zjada:
Sniadani 8-9 bułeczka z serkiem homogenizowanym, kanapeczka, paroweczka, platki na mleku krowim, tosty, sandwiche, jajecznica - roznie

Obiad 14-15 zjada to co my na obiad

Kolacja 18-19 bułeczka z serkiem homogenizowanym, kanapeczka, paroweczka, platki na mleku krowim, tosty, sandwiche, jajecznica - roznie

Miedzy posilkami slodycze , owoce, jakies flipsy paluszki co tam sobie chce.
Pije soczki, herbatke z cytryna bardzo lubi, ale na noc do spania po umyciu zabkow dostaje juz tylko wode mineralna.

Ostatnia edycja:
To dla młodszych dzieci też jest:-), ciekawe kiedy pojawi się u nas:confused:
Celinka zjadła 4 ziemniaki na obiad, oczywiście bez masła i innych tłuszczów. Wypiła mleko też rozwodnione ale większą porcję i jest OK:-D

Mleko jest od 4 miesiaca, a pozniej inne od roku do trzech. Mozna je tez dostac w wersji bio. Cenowo nie ma wielkiej roznicy pomiedzy tym w proszku, a wygoda przeogromna, tym bardziej ze mozna je podawac na zimno i na cieplo.

Super ze Celinka juz zdrowa:-)

wiki zjada:
Sniadani 8-9 bułeczka z serkiem homogenizowanym, kanapeczka, paroweczka, platki na mleku krowim, tosty, sandwiche, jajecznica - roznie

Obiad 14-15 zjada to co my na obiad

Kolacja 18-19 bułeczka z serkiem homogenizowanym, kanapeczka, paroweczka, platki na mleku krowim, tosty, sandwiche, jajecznica - roznie

Miedzy posilkami slodycze , owoce, jakies flipsy paluszki co tam sobie chce.
Pije soczki, herbatke z cytryna bardzo lubi, ale na noc do spania po umyciu zabkow dostaje juz tylko wode mineralna.

Przy tym zestawie to moje dziecie jest Tadek-niejadek. A o kanapkach to moge zapomniec, zadne tam maselko, wedlinka czy serek, suchy chleb jak dla konia i maly wniebowziety. Jedzenia dzidziowego tez juz nie chce, woli nasze dorosle. Co i nam na zdrowioe wychodzi bo uzywam mniej przypraw, za to wiecej ziolek. Mleczko pije rano po przebudzeniu i wieczorem przed snem ok 240 ml, ale juz bez kaszek, wczesniej mu smakowaly a teraz pluje. Taka bestja:-D

reklama
Witam wszystkie styczniowe mamusie 2008. Moja martynka urodziła się 11.01.2008 r.Czytając wasze wypowiedzi zastanawiam sie czy wszystkie styczniowe skarby maja tyle energii i wszędzie ich pełno czy tylko moja myszka jest taka szalona i roznosi cały dom. Jak umysli sobie cos w tej małej sprytnej główce to niema bata plan będzie zrealizowany. :-D

Witam nowe mamusie i sie ciesze, ze watek zaczyna odzywac.
Thomas wprawdzie jeszcze nie chodzi, ale na czworakach tez duzo potrafi i jest uparty jak osiolek. Takze mysle ze twoja Martynka specjalnie nie odbiega od normy szkrabow styczniowych 2008.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry