reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Styczniówki 2010 !!

W ogóle na to nie wpadłam...
ja wiem że ty jesteś przeciwnikiem szczepień, a czytałam że ważne jest podać tą szczepionkę pierwszą w ciągu 24h po urodzeniu - chociaż kurdę nie mogę znaleźć dlaczego nigdzie, tylko mi chodzi o to żeby nie podać chińskiego g.... tylko tą lepszą...
a może napisać oświadczenie, zorientować się gdzie w aptece takie cuś dostane i męża wysłać by własną szczepionką zaszczepili? - tylko czy mu bez recepty ktoś sprzeda?
Robił tak ktoś?
Potem zamierzam dokładnie przeanalizować kalendarz szczepień z jakimś dobrym lekarzem i nie iść na hurra z wszystkim, tylko muszę jeszcze oprócz tego homeopaty gdzieś blisko pediatrę dobrego przyhaczyć na nfz....
Miałam się już za to zabrać wczesniej ale mam jakąś barierę związaną z porodem....
i mam opór by w tych kwestiach wybiegać dalej....
no niby myślę do przodu ale trochę mnie paraliżuje sam poród...
Klara pierwsze słyszę, żeby szczepionka podana w ciągu 24h była taka ważna dla dziecka, bo raptem tylko w Polsce to sie praktykuje, a już w innych krajach UE nie, więc gdyby było inaczej to na pewno na całym świecie podawanoby te szczepionki od razu;-)Nie wierz we wszystko co piszą media i koncerny farmaceutyczne:sorry:

Kaja jestes wielka !!!

Ja własciwie boje się tylko jednego - że tych moich oświadczeń nie uszanują !!!
Bo mam tez problem z niską hemoglobiną , ale też kategorycznie nie zgadzam się na transfuzję krwi pełnej ani krwinek ani osocza !
Zakupiłam sama w swoim zakresię juz erytropoetyne (doskonaly srodek zastepczy - stosowany w wiekszości krajów w polsce..szkoda gadać :no: )
Moj gin to akceptuje i jak najbardziej popiera - tez należy do tych co są za bezkrwawą medycyną ...
Ale ordynator szpitala jakoś nie bardzo lubi pacjentów, którzy mają prawo decydowac o sposobie leczenia i z tego korzystają ... woli ciche myszy :eek:
Heh uwierz mi, że nie tylko u ciebie - raptem 3 dni byłam w szpitalu podczas ciąży, a się musiałam o wszystko wykłócać, bo ja z tych co lubią wiedzieć więcej i się nie godzą na wpychanie każdego g...w pacjentkę. Dla szpitali i lekarzy najlepszy pacjent to ten, co każde słowo lekarza traktuje jak Pismo św. i jeszcze po rękach całuje z wdzieczności, że taki dobry lekarz aplikuje tyle lekarstw itp.;-)
niestety tez się boję co będzie jak to oświadczenie o nieszczepieniu w szpitalu przyniosę - ja powiedziaam mojemu M, że ma mi dziecka pilnować, bo nie wiem jak tam ze mna będzie, ale on będzie na nogach na pewno i nic bez naszej zgod zrobić nie mogą, więc ma patrzeć na ręce jak małą będą mierzyć, ważyć i badać:-D

reklama
Wracając do temat wkładek. Kiedyś - tak jak Karoli - czułam się naga bez niej. Ale po pierwszym porodzie co jakiś czas miałam nawroty grzybic i za cholerę nic pomagało. W końcu starałam się wywalić wszystko, co mogłoby szkodzić. I m.in. wtedy zrezygnowałam z wkładek. Teraz w ciąży to zmieniam bardzo, bardzo często. Aż się mąż ostatnio zdziwił, jak wieszał pranie, że tyle par gaci można mieć, a ja chętnie bym jeszcze z kilka(naście) dokupiła, bo ładną bieliznę lubię.

Cały czas obserwuje brzuszek i w łazience sprawdzam czy wszystko w porządku. Chyba się denerwuje troszeczkę.
Ale tylko TROSZECZKĘ.;-):-)

Kaja jestes wielka !!!
Ja własciwie boje się tylko jednego - że tych moich oświadczeń nie uszanują !!!
Kochana, jak nie uszanują - to ich masz prawo pozwać. MASZ PRAWO DECYDOWAĆ O SOBIE! I tak jak Kaja radzi - niech napisze oświadczenie, że nie masz do tego prawa. Dam Ci głowę, że tego nie zrobi, choćby miał biurko zeżreć.

Ostatnia edycja:
JoL a to tak bardzo mało. Myślałam, że drożej będzie. W takim razie na pewno będę starać się o wykupienie tej lepszej szczepionki.
W przyszłym tygodniu idę na wizytę do mojego ginekologa, a on jest ordynatorem w moim szpitalu, to się zapytam o wszystko.

ok. 30 zł :-), tylko mi kurde nazwa z głowy wyleciała ... ale Kaja na pewno będzie wiedzieć.
Kaja dokładnie nie wie na 100% :-D bo mnie żadna szczepionka nie interesuje nawet ta "lepsza":-D ale chyba HBVaxPro.
Myślę, że lekarz powinien wiedzieć, która ma jaki skład i kto jest producentem - ale to tylko pobożne zyczenie bo pewnie więszość ma to gdzieś.

Kaja dokładnie nie wie na 100% :-D bo mnie żadna szczepionka nie interesuje nawet ta "lepsza":-D ale chyba HBVaxPro.
Myślę, że lekarz powinien wiedzieć, która ma jaki skład i kto jest producentem - ale to tylko pobożne zyczenie bo pewnie więszość ma to gdzieś.

No proszę temat na dziś czopy i szczepionki;-)
Chwilę mnie nie było i już parę stron wrrr:wściekła/y:

No właśnie ta nasza lekarka, jak zaczęła strzelać nazwami, składami itp, to dość szybko się pogubiłam ... Ze mnie żaden ekspert w tych sprawach, więc się cieszę, że mamy kumatą lekarkę, która nie uległa modzie na szczepienia i raczej będziemy polegać na jej opiniach
Na razie ustaliliśmy, że w szpitalu mała nie dostanie tej szpitalnej szczepionki na wzw b, a jak będzie miała 3-4 tyg idziemy na wizytę i będziemy decydować, co dalej

Żadnej szczepionki nie kupi się bez rezepty to pierwsze ;-) i tak jak pisze Jol - możesz wykupić sama.
Klaro - to mit, że trzeba podac w pierwszej dobie życia, to właśnie najwieksze niebezpieczeństwo. Niech napisze macy, czy agbar (w innych państwach nie podaje się i dzieci żyją), może napisze też anterix - w krajach skandynawskich jeszcze inaczej. Właśnie prof Majewska podnosi, że w krajach, gdzie szczepione są dzieci w pierwszej dobie zycia jest największa ilośc tzn śmierci łóżeczkowej - oczywiście mało kto jej słucha.

A w ogole to nie pisała dziś agbar ani labamba od wczoraj - i teraz pomyślałam co z nimi...

Po pierwsze: melduje sie:-)Kaja kochana dziekuje za pamiec:-)Leze,bo jak jestem na nogach to kregoslup niezle daje popalic,a zreszta i tak maz i tesciowa na nic mi nie pozwalaja...Tyle,ze dzis pierniki zdobimy powoli....Chociaz tyle bo bym z nudow zdechla;-)
A co do szczepionek: potwierdzam,tu dzieci sa szczepione po raz pierwszy w 3mz,po urodzeniu podaje sie tylko wit K ale tylko za zgoda rodzicow.

reklama
Jol o proszę to w sumie bardzo niewiele, spodziewałam się większej kwoty za tą szczepionkę...
Macy, Kaja dzięki...
a o tych szczepionkach naprawdę trudno wyrobić sobie zdanie.... ja jestem pewna, że zaszczepię, ale tak jak pisałam, nie chciałam tego koreańskiego g...... i w kolejnych miesiącach nie rzucam się jak szalona na wszystko co reklamują.... nie traktuję reklam, mody i gadania lekarzy jak Pismo św... już się na tym bardzo przejechałam ufając im przy pierwszym porodzie jak odpowiadali że histeryzuje i nic się nie dzieje...
Teraz muszę tylko przypilnować by dziecko dostało odpowiednią szczepionkę...
Kaja tego oświadczenia o którym Ty pisałaś na pewno żaden nie podpisze, w to nie wątpię....
Pogadam przy okazji z ginem o tej szczepionce i o recepcie...
Dziękuję za wszelkie informacje!!!!

Ostatnia edycja:
Do góry