reklama

Styczniówki kulinarnie!

Podzielę się z Wami przepisem na przepyszną roladę serową!! Wspaniała na śniadaniowe kanapki, kolacje i przyjęcia (bardzo ładnie wygląda).

Składniki:
- 40 dag sera żółtego, w jednym kawałku, bez dziur! Ważne, żeby ser nie był kruchy
- 2 serki topione (wg uznania)
- 1 kostka masła
- 5 plasterków wędliny
- jajko ugotowane na twardo
- natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Gotujemy wodę w dużym garnku. Po ugotowaniu wrzucamy do wrzątku ser żółty, trzymamy go tam 15 minut, po czym wyciągamy i delikatnie wałkujemy (tak, żeby się dziury nie porobiły). Na rozwałkowane ciasto dajemy masę zrobioną z reszty składników:
Wymieszać serki z masłem, dodać wędlinę pokrojoną w drobną kosteczkę, jajko w kostkę, natkę drobno pokrojoną. Wymieszać dokładnie.
Taki placek zwijamy. Powstaje rolada!!

Jest pyszne!!
Wczoraj mamusia mi dała :-) Naprawdę palce lizać!!
Smacznego!! :tak:

reklama
Sie tyle nagadalam o tym serniku wczoraj,to dzis w koncu przepis:-)

Sernik krolewski

Skladniki na ciasto:

- pol kilo maki
- 20 dkg masla
- 20 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 4 lyzki gestej,kwasnej smietany
- 3 lyzki kakao( ja daje wiecej bo daje slodkie kakao,ale jesli ktos daje prawdziwe gorzkie to 3 lyzki powinny wystarczyc)
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Skladniki na mase serowa:

- 2 kg tlustego lub poltlustego twarogu
- 10 jajek
- 1,5 kostki masla( 1 kostka u mnie to 250 g)
- 2 szklanki cukru pudru ( jesli twarog kwasnawy mozna dac wiecej)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- pol opakowania budyniu smietankowego lub waniliowego( sam proszek mam na mysli)
- co kto lubi mozna wrzucic do masy czyli np. rodzynki,ja wrzucam odsaczone mandarynki lub brzoskwinie,mozna tez nic nie dodawac:-)

Ta ilosc skladnikow wystarcza na duza blache tzw. piekarnikowa. Z polowy skladnikow robie sernik w tortownicy o srednicy 23 cm.

Ciasto zagniesc,podzielic na 2 czesci,wlozyc do zamrazalnika na minimum 3 godziny.

Teraz tak: ja twarogu nie miele,bo jak pisalam na watku glownym kupuje tu tak drobno zmielony ,ze juz nie trzeba. Ale normalnie w Polsce kiedy kupowalam ser,mielilam go dwa czasem trzy razy.Do twarogu dodajemy pozostale skladniki,miksujemy, na koniec delikatnie dodajemy piane z ubitych bialek.

Jedna z czesci zamrozonego ciasta zetrzec na tarce na blache,wylozyc na to mase serowa,na nia zetrzec druga czesc ciasta.
Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Załączniki

• IMG_2224.jpg
    IMG_2224.jpg
    15 KB · Wyświetleń: 43
  • IMG_2235.jpg
    IMG_2235.jpg
    12,9 KB · Wyświetleń: 58
e_milcia, brzmi apetycznie, mniam, mniam.... tylko ile to kalorii??? bo na małym plasterku na kanapce to u mnie się nie skończy, bo lubie żółty ser;-):-D

Ja dziś za to mam straszną ochote na naleśniki z białym serkiem i zaaz będe smażyć. A ponieważ mój pan mąż nie jada takich rzeczy, to kupiłam też pieczarki i zrobie mu pare krokietów;-):-D

e milcia jestem w szoku pierwszy raz coś takiego czytam i oczywiście będę robić z ciekawości tylko najbardziej boję się wałkować ten ser hmmm na próbę chyba zrobię z połowy składników, bo ser żółty drogi :-p

e milcia jestem w szoku pierwszy raz coś takiego czytam i oczywiście będę robić z ciekawości tylko najbardziej boję się wałkować ten ser hmmm na próbę chyba zrobię z połowy składników, bo ser żółty drogi :-p

Nom, niestety drogi...
Ja kupuję w LIDLU zawsze pakowany po 40 dag, kosztuje chyba 5,99 zł w niebieskim albo czerwonym papierku... Z niego wychodzi najlepiej!
A ostatnio są promocje na sery żółte w hipermarketach!! Może uda się kupić taniej :)
A ser trzeba wałkować tak, żeby dziury się nie porobiły!!
Jest naprawdę bardzo dobre, więc nie ma co zwlekać z robocizną ;D

Cześć kulinarnie ;-)
Nie było mnie trochę i zdążyłam nadrobić tylko wątek kulinarny. :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:.
Reszty chyba nie dam rady.
Co do rolady serowej to ja robię ale z pieczarkami :tak::tak::tak:. Pychotka. Również gotuję ser, tylko farsz mam inny.Ja zawsze robię na oko;-);-);-) ale jeszcze nie było tak aby nie wyszło:cool2::cool2::cool2:. Mój farsz to pieczarki (1/2 kg)podsmażone na masełku (ok 2 łyżki masła) dodaję do nich majeranek i szczyptę soli oraz pieprz ziołowy. 3 jaja gotowane na twardo , 10-15 dkg sera topionego (smak według uznania), natka pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć na rozwałkowany ser i zwinąć roladę. Po ostygnięciu do lodówki na ok godzinkę i gotowe. Dobra rada --- farsz najlepiej przyrządzić do smaku, jak kto lubi.
Kiedyś robiłam (raz) z masłem, serkami, jajka, ogórek kiszony, marchewka i pietruszka ale dla mnie było za tłuste.
Można skomponować własny farsz taki jak się lubi. do tego aby się trzymało razem i nie rozpadało wystarczą serki i jaja
Pozdrowionka i smacznego :tak::tak::tak:;-):tak:

reklama
Sie tyle nagadalam o tym serniku wczoraj,to dzis w koncu przepis:-)

Sernik krolewski

Skladniki na ciasto:

- pol kilo maki
- 20 dkg masla
- 20 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 4 lyzki gestej,kwasnej smietany
- 3 lyzki kakao( ja daje wiecej bo daje slodkie kakao,ale jesli ktos daje prawdziwe gorzkie to 3 lyzki powinny wystarczyc)
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Skladniki na mase serowa:

- 2 kg tlustego lub poltlustego twarogu
- 10 jajek
- 1,5 kostki masla( 1 kostka u mnie to 250 g)
- 2 szklanki cukru pudru ( jesli twarog kwasnawy mozna dac wiecej)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- pol opakowania budyniu smietankowego lub waniliowego( sam proszek mam na mysli)
- co kto lubi mozna wrzucic do masy czyli np. rodzynki,ja wrzucam odsaczone mandarynki lub brzoskwinie,mozna tez nic nie dodawac:-)

Ta ilosc skladnikow wystarcza na duza blache tzw. piekarnikowa. Z polowy skladnikow robie sernik w tortownicy o srednicy 23 cm.

Ciasto zagniesc,podzielic na 2 czesci,wlozyc do zamrazalnika na minimum 3 godziny.

Teraz tak: ja twarogu nie miele,bo jak pisalam na watku glownym kupuje tu tak drobno zmielony ,ze juz nie trzeba. Ale normalnie w Polsce kiedy kupowalam ser,mielilam go dwa czasem trzy razy.Do twarogu dodajemy pozostale skladniki,miksujemy, na koniec delikatnie dodajemy piane z ubitych bialek.

Jedna z czesci zamrozonego ciasta zetrzec na tarce na blache,wylozyc na to mase serowa,na nia zetrzec druga czesc ciasta.
Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Prześlicznie wygląda - w sobotę chyba spróbuje taki zmątować:tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry