reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Styczniówki kulinarnie!

Witam dziewczynki :)
moja mama bardzo często robiła to ciasteczkoi powiem że jest przepyszne!!!!
Tylko u mnie w domu to się nazywa "domek" i na samym końcu domek oblewa się roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową z torebki i dopiero daje do studzenia. Polecam

U mnie też mama na to "domek" mówiła - no i u na sto obowiązkowo w środku w tej masie serowej były dwie różne galaretki pokrojone w kosteczkę i rodzynki - wtedy taki bardziej kolorowy jest, no i smaczniejszy;-) Ale ja w ciąży nie ryzykuję z surowymi jajkami, poco kusić los, więc co najwyżej pomarze o domku:-D

reklama
A bardzo są niezbędne te jajka do masy serowej? Jak się użyje serek mielony, można odrobinę śmietany/jogurtu dodać na przykład żeby był rzadszy i dał się posmarować. Chyba też byłoby smaczne, tylko nie wiem, jak wtedy z "zastyganiem"... W każdym razie narobiłyście mi apetytu na coś dobrego, bo ten domek brzmi bardzo smakowicie, mmm.... :p

No ja też wolę sobie odpuścić te surowe jajka różnie to bywa;-)

ale podobno pyszny jest ten placek z burakami :szok:

Around the kitchen table...: Buraczane. Ciasto. Mocno czekoladowe.

wczoraj mi mój mąż mówił że kolegi żona zrobiła i mu się chwalił że pyszny na początku mi się niedobrze zrobiło na samą myśl buraków w placku :zawstydzona/y: ale powiem że ciekawość jest i może zrobię na weekend :sorry2:;-):-Dw końcu marchewkowe ciasta są popoularne

Paszteciki zzzzzzz......:-)

Ciasto:
3 szklanki maki pszennej
kostka masla
2 jajka
3 lyzeczki smietany kawasnej gestej
sol do smaku

Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto i wkladamy do lodowki na 30-60 min.

Farsz:
hmm...co kto lubi:-)Grzyby,miecho,kapucha....I jak kto lubi: mozna skladniki farszu posiekac albo pomielic.Ja lubie wieksze kawalki czuc pod zebami wiec siekam.

Ciasto rozwalkowac,wycinac kolka albo kwadraty albo co kto lubi;-)
Nakladamy farsz i pieczemy w temp. ok 200 stopni na zloty kolor( czasowo to jakies 15-20 min w zaleznosci od tego jak mocno grzeje piekarnik)

I to tyle kochane.Malo roboty a jakie dobre... i na cieplo i na zimno.Polecam do barszczyku:-)

Ciasteczka owsiane

dscf0044k.jpg

Najpierw przepis oryginalny:
Składniki:
20 dag płatków owsianych
20 dag masła
15 dag cukru (najlepiej brązowego)

Wymieszać bardzo starannie płatki owsiane z cukrem. Następnie dodać letnie rozpuszczone masło, mieszać, aż składniki dokładnie się połączą.
Rozłożyć ciasto równą masą (grubości około 0,5 cm) na dnie natłuszczonej formy, mocno ugnieść dłonią.
Piec 15-20 min w temperaturze 190 stopni.
Jasnozłote ciasto wyjąć z piekarnika i od razu pokroić na prostokątne lub kwadratowe nieduże ciasteczka. Zostawić na blasze, aż całkiem wystygną.
Takie herbatniki można przez kilka tygodni przechowywać w metalowym pudełeczku.

A ja zrobiłam tak:
Zrobiłam dwie porcje. Dałam zwykły cukier. Do jednej dodałam trochę wiórków kokosowych a do drugiej kakao. Potem wzięłam blachę położyłam papier do pieczenia i na tym wyłożyłam masę. Wsadziłam do piekarnika. Po upłynięciu czasu wyjęłam i pokroiłam. (masa jest wtedy miękka i twardnieje dopiero jak ostygnie). Zdecydowanie najlepiej kroiło się nożem do pizzy :rofl2:
Myślę, że w tych ciasteczkach można kombinować i dodawać różne suszone owoce. Tylko trzeba pamiętać, że cukier i masło to masa klejąca. Więc jak się chce dodać troszkę suszonych owoców dobrze jest odjąć trochę płatków owsianych.
Wyszło coś ala batonik musli.
Ale już sobie wyobrażam te ciasteczka z suszonymi jabłkami i cynamonem :rofl2: Tylko gdzie ja kupie suszone jabłka :rofl2:

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry