Ciasteczka owsiane
Najpierw przepis oryginalny:
Składniki:
20 dag płatków owsianych
20 dag masła
15 dag cukru (najlepiej brązowego)
Wymieszać bardzo starannie płatki owsiane z cukrem. Następnie dodać letnie rozpuszczone masło, mieszać, aż składniki dokładnie się połączą.
Rozłożyć ciasto równą masą (grubości około 0,5 cm) na dnie natłuszczonej formy, mocno ugnieść dłonią.
Piec 15-20 min w temperaturze 190 stopni.
Jasnozłote ciasto wyjąć z piekarnika i od razu pokroić na prostokątne lub kwadratowe nieduże ciasteczka. Zostawić na blasze, aż całkiem wystygną.
Takie herbatniki można przez kilka tygodni przechowywać w metalowym pudełeczku.
A ja zrobiłam tak:
Zrobiłam dwie porcje. Dałam zwykły cukier. Do jednej dodałam trochę wiórków kokosowych a do drugiej kakao. Potem wzięłam blachę położyłam papier do pieczenia i na tym wyłożyłam masę. Wsadziłam do piekarnika. Po upłynięciu czasu wyjęłam i pokroiłam. (masa jest wtedy miękka i twardnieje dopiero jak ostygnie). Zdecydowanie najlepiej kroiło się nożem do pizzy

Myślę, że w tych ciasteczkach można kombinować i dodawać różne suszone owoce. Tylko trzeba pamiętać, że cukier i masło to masa klejąca. Więc jak się chce dodać troszkę suszonych owoców dobrze jest odjąć trochę płatków owsianych.
Wyszło coś ala batonik musli.
Ale już sobie wyobrażam te ciasteczka z suszonymi jabłkami i cynamonem

Tylko gdzie ja kupie suszone jabłka
